Hemoroizi

Hemoroizii la gravide

Din punctul de vedere al localizării acestora, hemoroizii pot fi în interiorul canalului anal (hemoroizii interni), sau pot ieşi în afara anusului (hemoroizii externi). Ar fi bine să ştii că în timpul sarcinii există o predispoziţie de a se forma hemoroizi, aceasta datorită presiunii pe care o exercită uterul gravid asupra vaselor hemoroidale şi creează condiţiile de apariţie a dilataţiilor nervoase. În mod normal, după naştere, ar trebui să dispară, dar în caz contrar ar trebui sa fii atentă la simptomele pe care le manifeşti şi să consulţi urgent un medic.

Simptomele clinice ale hemoroizilor la gravide

Simptomele clinice ale hemoroizilor la gravide nu se deosebesc de simptomele femeilor care nu sunt gravide sau de cele ale bărbaţilor.

Acestea sunt:

– durerea sau jena locală
– senzaţia de mâncărime
– sângerări la nivelul anusului, cu sânge proaspăt, sânge care apare de obicei la sfârşitul defecaţiei, în fecale
– ieşirea hemoroizilor prin canalul anal dacă aceştia sunt interni

Alcoolul şi condimentele din mâncăruri reprezintă doar câteva dintre cauzele apariţiei hemoroizilor. Pe lângă acestea mai amintim, constipaţia cronică (adică eforturile repetate), diareea cronică (care duce la iritarea locală), sarcina – naşterea, o viaţă sedentară, anumite sporturi-cum ar fi ciclismul sau motociclismul , bolile de ficat.

Cauze care duc la apariţia hemoroizilor

În timpul naşterii, atunci când capul bebeluşului trece prin bazin, vasele acestei regiuni, inclusiv cele ale rectului, se compresează brusc, în timp ce circulaţia venoasă se dereglează, apare apoi staza venoasă ( încetinirea pronunţată sau oprire a circulaţiei sângelui în vene) şi hipoxia (insuficienţa de oxigen) a ţesuturilor. Ca rezultat a acestor procese se formează nodulii hemoroidali interni şi externi, care se măresc în volum, devin duri şi uneori, din cauza presiunii, se pot rupe. Durerea pe care o provoacă este semnificativă, astfel încât tratarea imediată a acestora se impune cu necesitate. Unguentele sau/şi supozitoarele cu extracte din ceara de brad sunt vindecătoare miraculoase.


Sfaturi pentru tratarea hemoroizilor

Pentru a ,,scăpa,, de hemoroizi ar trebui să urmezi o serie de sfaturi. Iată ce-ţi propune medicul:

– Evită pe cât se poate mâncărurile condimentate şi băuturile alcoolice sau cafeaua
– Respectă orele de masă
– Consumă cât mai multe lichide (un litru sau doi litri pe zi, supe sau ceaiuri)
– Consumă cât mai multe fructe şi legume proaspete
– Evită constipaţia

Tratamentul sugerat de medicul tău este important şi demn de luat în seamă.

Deseori hemoroizii la gravide sunt asimptomatici (adică fără acuze), diagnosticul punându-se pe baza anoscopiei sau rectoscopiei (la care se determină nodulii hemoroidali pe pereţii rectului).

La aproximativ 20% dintre gravidele ce suferă de hemoroizi se mai întâlneşte şi boala varicoasă sau afectarea, în general, a sistemului venos. Aceste femei au de obicei o anumită predispoziţie ereditară (cineva din rudele apropiate a suferit de aceasta boală). În majoritatea cazurilor ele se manifestă în primul sau al doilea trimestru de graviditate.

Conform statisticilor, aproximativ jumătate dintre gravidele care suferă de hemoroizi după naştere, boala se acutizează.

Hemoroizii şi perioda postnatală

În perioada postnatală hemoroizii se manifestă dureros şi datorită stării de constipaţie, care poate dura între 3 si 5 săptămâni.

Ştiind acestea vei fi cu siguranţă mai atentă la alimentaţie. Îţi recomandăm mâncare bogată în fibre vegetale (în special tărâţe de grâu), iaurturi, sucuri naturale de portocale, miere de albine, multe fructe, exerciţii fizice, gimnastică dimineaţa, repaus orizontal al corpului 2-3 ori pe zi, câte 15 minute, cu ridicarea bazinului.

2 comentarii la „Hemoroizii la gravide

  • Si eu acum cat sunt insarcinata am probleme cu hemeorizii si constipatiile, sunt dernajante dar normale, ce nu fac eu petnru bebe al meu

  • ionita iuliana

    buna ziua….sunt insarcinata in 34 sapt,si de 2 zile au aparut hemoroizii…toata lumea stie cat de durerosi pot fi,nu ar fi o problema asta,dar de dimineata am observat ca au aparut si sangerari.folosesc un unguent (proctolog)si ceai de galbenele,recomandat de medic.imi este teama de sangerari,il poate afecta pe bebe in vreun fel????Ce pot face sa opresc sangerarile?

Comentariile sunt închise.