Dictionar medicamente litera C

Calciu cu vitamina d3, comprimate filmate

Compozitie Calciu cu vitamina d3

Vitamina D 125 UI
Calciu 250 mg.

Actiune terapeutica Calciu cu vitamina d3

Calciul este esential pentru mentinerea echilibrului electrolitic, intervenind si intr-un numar mare de procese enzimatice (coagularea sangelui, precipitarea cazeinei, activarea tripsinogenului). Joaca un rol esential in formarea si mentinerea scheletului – care contine 99 % din cantitatea totala de calciu existenta in organism; influenteaza permeabilitatea si potentialul membranei celulare, contractia musculara si functia cardiaca.
Vitamina D intervine in homeostazia calciului: La nivelul intestinului, creste absorbtia calciului si fosforului, prin marirea permeabilitatii membranei celulare, facilitarea transformarii sarurilor alcaline in saruri acide mai solubile si prin stimularea sintezei proteinei purtatoare.
La nivelul oaselor: prin mineralizarea tesutului osteoid al cartilajelor. Este indispensabila pentru functia reglatoare a parathormonului (echilibrul calciu-fosfor).
La nivelul rinichilor: vitamina D moduleaza excretia calciului.

Indicatii Calciu cu vitamina d3

La copii: hipocalcemia nou-nascutului, prevenirea rahitismului. Hipocalcemia datorata corticoterapiei, hipoparatiroidiei idiopate sau anticonvulsivantelor. Carenta de calciu in perioda de crestere.
La adult: tratamentul osteoporozei si osteomalaciei (prin carenta sau malabsorbtie). Osteodistrofia, hipocalcemia din afectiunile hepatice, tratamentul demineralizarii osoase dupa o perioada de imobilizare, contracturile musculare tetaniforme acompaniate de hipocalcemie. Carenta de calciu in perioada de sarcina si alaptare.

Mod de administrare Calciu cu vitamina d3

Oral: adulti, 1-2 comprimate, de 3 ori pe zi, dupa mese; copiii, 1-2 comprimate pe zi, dupa varsta.

Contraindicatii

Hipercalcemia datorata hiperparatiroidismului, unei tumori decalcifiante (ex. metastaza osoasa), hipercalcemia idiopatica a sugarului. Hipercalciuria grava, insuficienta renala grava. Hipersensibilitate la vitamina D: maladia Besnier-Boeck-Schaumann.

Precautii

In caz de hipercalciurie usoara (peste 300 mg=7,5 mmol/24 h), insuficienta renala moderata sau in caz de antecedente de calculi renali, se va supraveghea calciuria pe durata tratamentului.

Reactii adverse

Rareori s-au semnalat tulburari gastrointestinale. Creste riscul litiazei renale si al hipercalciuriei. La doze masive apare o calcifiere patologica a parenchimului hepatic.