Dictionar medicamente litera C

Carboplatin

Compozitie Carboplatin

Solutie injectabila, sterila, hipotona fara conservant ce contine carboplatin 10 mg/ml in apa pentru injectii.

Actiune terapeutica Carboplatin

Agent antineoplazic. Carboplatin este un complex organic de metale grele continand in centru un atom de platina. Este analog al cisplatinului. Carboplatin are proprietati biochimice similare cu cisplatinul. Se pareca se leaga de ADN pentru a produce legaturi intre si in interiorul lanturilor ADN, modificand structura si inhiband astfel sinteza acestuia.

Indicatii Carboplatin

In tratamentul cancerului ovarian avansat, de origine epiteliala.

Mod de administrare Carboplatin

Doza recomandata pentru pacienti adulti, fara tratament in antecedente, cu functie renala normala, este de 400 mg/m2 in perfuzie venoasa timp de 15-60 de minute. Dilutia se poate face in glucoza 5% pana la concentratii de minimum 0,1 mg/ml. Atat produsul cat si amestecul nu contin agenti antimicrobieni. Este recomandat ca dilutia sa fie facuta imediat inainte de administrare, iar perfuzia sa inceapa imediat ce este posibil. Perfuzia trebuie efectuata in decurs de 24 de ore de la dilutie, resturile nefolosite fiind distruse. Terapia nu va fi repetata decat dupa patru saptamani. La pacientii cu factori de risc, cum ar fi terapie anterioara mielosupresiva sau varstnici, doza initiala va fi redusa cu 20-25%. Pentru programarea terapiei cu carboplatin, ajustarea dozelor si pentru determinarea nadirului hematologic, se va efectua hemoleucograma saptamanal.
Afectare renala: carboplatin fiind nefrotoxic si eliminindu-se renal doza optima va fi determinata prin monitorizarea hematologica si a functiei renale.

Uz pediatric
Informatiile insuficiente nu permit recomandari specifice.
Terapie combinata: carboplatin a fost folosit in combinatie cu alti agentianti neoplazici, iar doza variaza in functie de regimul folosit. Dozele se ajusteaza in functie de regimul ales si de rezultatele monitorizarii hematologice.

Contraindicatii Carboplatin

Carboplatin injectabil este contraindicat in urmatoarele situatii: Afectiuni renale severe preexistente. Mielosupresie severa. Hipersensibilitate la carboplatin sau la alti compusi de platina. Sarcina si lactatie.

Precautii in administrarea de Carboplatin

Carboplatin se va administra numai sub stricta supraveghere a medicilor specializati in terapia cu citostatice si numai cand beneficiile potentiale ale tratamentului depasesc posibilele riscuri.
Tratamentul se va face numai in masura in care pot fi luate toate masurile adecvate controlului eventualelor complicatii:
Mielosupresie: mielosupresia asociata cu carboplatin este dependenta de doza si de clearance-ul renal al medicamentului. De aceea pacientii cu functia renala afectata sunt mai susceptibili. Mielosupresia, in particular trombocitopenia, va fi mai severa la pacientii tratati concomitent cu alte medicamente nefrotoxice cum sunt antibioticele aminoglicozidice.

Toxicitatea va fi prelungita sau mai severa la pacientii cu chimioterapie anterioara, varstnici sau debilitati. In aceste cazuri poate fi necesara o reducere a dozei. Limita inferioara (nadir) a trombocitelor este atinsa de obicei in zilele 14-21 dupa tratamentul initial si intre zilele 14-28 pentru leucocite. Numarul minim este de 50 000/mm3 pentru trombocite si de 2000/ mm3 pentru leucocite. In cazul in care numarul scade sub acest nivel, tratamentul va fi intrerupt pana la recuperarea completa, de obicei in 6 saptamani. In cazurile severe pot fi necesare transfuzii pentru terapia de suport. De aceea este foarte importanta evaluarea functiei renale si monitorizarea hemoglobinei, numarului leucocitelor si trombocitelor inainte, in timpul si dupa tratamentul cu carboplatin. Pentru evitarea administrarii tratamenului in perioada de nadir, ciclurile nu se vor repeta in circumstante normale la interval mai mic de o luna.
Nefrotoxicitate: toxicitatea renala, de obicei, nu limiteaza doza. Spre deosebire de cisplatin nu este necesara hidratarea pre- si post tratament cu carboplatin, chiar daca la anumiti pacienti scade clearance-ul de creatinina. Afectarea functiei renale apare mai frecvent la pacientii carora li s-a administrat anterior chimioterapie cu medicamente nefrotoxice. Neurotoxicitate: evaluarea neurologica si auditiva se efectueaza regulat in timpul si dupa tratamentul cu carboplatin.
Ototoxicitate : ototoxicitatea este cumulativa, iar frecventa si severitatea disfunctiilor auditive creste cu repetarea dozelor, in cazul regimurilor cu doze mari sau la pacientii carora li s-a administrat anterior tratament cu cisplatin (ototoxic). In timpul tratamentului se va monitoriza functia auditiva.
Mutagenitate si carcinogenitate: studiile pe animale au demonstrat ca carboplatin este mutagen si teratogen. Potentialul carcinogenetic al carboplatinului nu a fost studiat, dar compusi cu mecanism similar de actiune s-au demonstrat a fi carcinogenetici.
Sarcina: S-a demonstrat ca carboplatin este embriotoxic si carcinogen, iar folosirea sa in timpul sarcinii nu este recomandata. Femeile cu potential fertil trebuie sa foloseasca metode contraceptive adecvate. Carboplatin se va folosi la femeile cu potential fertil numai in cazul in care beneficiile tratamentului depasesc riscurile unei asemenea terapii. Daca pacienta ramane insarcinata in timpul tratamentului, ea trebuie informata despre potentialele efecte ale medicamentului asupra fatului.
Lactatie: Nu se cunoaste daca carboplatinul trece sau nu in laptele matern, de aceea alimentatia la san trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu carboplatin la femeile ce alapteaza.
Ca si in cazul altor agenti antineoplazici, Carboplatin injectabil va fi preparat numai de personalul specializat. Aceasta se va face intr-o zona special destinata, purtand manusi, masca si ochelari de protectie. In cazul contactului accidental al pielii sau mucoasei cu solutia deja preparata, zona va fi spalata imediat cu apa si sapun. Se recomanda ca femeile insarcinate sa nu se ocupe cu reconstituirea si administrarea agentilor citotoxici cum este carboplatin. Pentru reconstituirea solutiei se vor folosi ace cu diametrul mare pentru evitarea aerosolilor. Toate articolele de unica folosinta utilizate pentru prepararea solutiei de carboplatin vor fi sigilate intr-o punga de plastic si incinerate la 1 1000 grade C.

Reactii adverse la Carboplatin

Mielosupresia- toxicitatea hematologica este cea care limiteaza doza in mod obisnuit, cu leucopenie in 55% din cazuri, trombocitopenie 62% si anemie 59%. Folosit in monoterapie, toxicitatea nu este cumulativa si este de obicei reversibila, desi in cazurile severe pot fi necesare transfuzii.
Nefrotoxicitatea- se manifesta cu reducerea clearance de creatinina, creatinina serica crescuta, uree serica si acid uric urinar crescute.
Efecte gastrointestinale- greata si voma. Aparitia lor este tardiva, dupa 6-10 ore de la admi-nistrare si dispare de obicei dupa 24 de ore. Pentru controlul acestor efecte se foloseste medicatia antiemetica. In timpul tratamentului cu carboplatin pot aparea si diareea si constipatia.
Hepatotoxicitate- la 30 % dintre pacienti a aparut modificarea testelor hepatice. Aceste modificari sunt tranzitorii si dispar spontan.
Ototoxicitate- se manifesta cu tinitus si pierderea auzului in banda de frecvente inalte. Afectarea auzului poate persista sau se poate agrava in timpul tratamentului cu carboplatin.
Reactii alergice- Pot apare rash eritematos, febra si prurit (mai putin de 2% din cazuri). Neurotoxicitate- la majoritatea pacientilor, neurotoxicitatea se manifesta sub forma de parestezii si scaderea reflexelor osteotendinoase. Paresteziile preexistente (in special cele datorate tratamentului cu cisplatin) se pot agrava pe parcursul tratamentului.
Tulburari electrolitice- pot aparea scaderi de calciu, magneziu si potasiu care, de obicei, nu sunt suficient de severe pentru a produce manifestari clinice.
Altele- alopecie (2%), sindrom pseudogripal (1%), reactii la locul injectarii (<1%).