Ciproxin

Compozitie Ciproxin

Drajeuri continand ciprofloxacina (sub forma de clorhidrat 1 H2O) 100 mg sau 250 mg (cutii cu 10 sau 20 buc.).

Actiune terapeutica Ciproxin

Fluoropiperazinil chinolona are proprietati bactericide cu spectru larg, cuprinzand germeni gram–negativi si gram–pozitivi, potenta mare si efect sistemic; actiunea bactericida se datoreaza impiedicarii sintezei ADN, prin inhibarea ADN–girazei bacteriene.
Sunt foarte sensibile, in vitro: Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Proteusmirabilis, Proteus indol–pozitiv, Citrobacter, Salmonella, Shigella, Haemophilus, Staphylococcus, Neisseria gonorrhoae, inclusiv multe din tulpinile rezistente la antibiotice beta–lactamice si aminoglicozidice; sensibilitatea este relativ mica si variabila pentru streptococi, pneumococi, Pseudomonas, Acinetobacter, Clostridium perfringens, Mycoplasma, Chlamydia. Ciprofloxacina dezvolta relativ repede rezistenta bacteriana de tip cromozomial, dar nu dezvolta rezistenta plasmatica transferabila.

Indicatii Ciproxin

Infectii cu germeni sensibili: septicemii, peritonite, infectii la bolnavi imunodeprimati, cu afectiuni maligne, in unitati de terapie intensiva, infectii pulmonare (pneumonie, bronsita, fibroza chistica, empiem etc.), urinare, gastro–intestinale, biliare, pelvine, osteomielita, artrita septica, infectii O.R.L., infectii ale pielii si tesuturilor moi, gonoree (cu germeni secretori de beta–lactamaza sau putin sensibili la penicilina).

Mod de administrare Ciproxin

Oral,in infectii urinare cate 100–250 mg de 2 ori/zi, infectii respiratorii– 250–500 mg de 2 ori/zi, alte infectii – 500 mg de 2 ori/zi, infectiigrave –750 mg de 2 ori/zi; in gonoree si cistita acuta la femeie poatefi suficienta o singura doza de 250 mg. In insuficienta renala avansatadozele se reduc la sau se administreaza o singura doza/zi.

Contraindicatii Ciproxin

Alergie la ciprofloxacina; nu se recomanda la copii (provoaca artropatii la animalele imature), in timpul sarcinii si alaptarii; prudenta la hepatici si in bolile convulsive. Poate creste nivelul plasmatic al teofilinei (prudenta cand se asociaza); antiacidele cu aluminiu sau magneziu micsoreaza absorbtia din intestin (se administreaza la distanta de cel putin 2 ore).

Reactii adverse Ciproxin

Uneori greata, voma, diaree, dispepsie, dureri abdominale; ocazional ameteli, cefalee, oboseala, cresterea enzimelor hepatice, eruptii cutanate, prurit; rareori cristalurie (este necesara hidratarea si evitarea alcalinitatii excesive a urinei).