Dictionar medicamente litera C

Clostilbegyt

Prezentare farmaceutica clostilbegyt

Clostilbegyt

Comprimate continand clomifen citrat 50 mg. Flac cu 10 cp.

Actiune terapeutica clostilbegyt

Antiestrogen, actioneaza indeosebi la nivelul hipotalamo-hipofizar, cu consecinte stimulatoare asupra secretiei de gonadotrofine; provoaca maturarea foliculara, marirea ovarului, poate inlatura amenoreea, induce ovulatia si permite fertilizarea.

Indicatii clostilbegyt

Pentru inducerea fertilitatii la femeile cu insuficienta ovulatorie; cazuri selectionate de amenoree secundara (mai ales in prezenta unei secretii adecvate de estrogeni).

Mod de administrare clostilbegyt

Pentru inducerea fertilitatii se administreaza oral 1 comprimat (50 mg) zilnic timp de 5 zile intre zilele 5 si 9 ale ciclului (spontan sau indus), sau 5 zile succesiv in lipsa menstruatiei; daca s-a obtinut ovulatia se repeta aceeasi doza pana survine sarcina sau cel mai mult 3 cicluri; daca nu se produce ovulatia, se creste doza la 2 comprimate pe zi, administrandu-se in aceleasi conditii. In timpul tratamentului contactele sexuale trebuie sa coincida cu perioada de fecunditate. Tratamentul se face sub control strict, clinic si biologic (dozari hormonale).

Reactii adverse clostilbegyt

Relativ frecvent instabilitate vasomotorie cu bufeuri de caldura, distensie si dureri abdomonale, tulburari de vedere (impun oprirea medicatiei).

Contraindicatii clostilbegyt

Hemoragii ginecologice de origine neprecizata, afectiuni hepatice severe, chisturi ovariene si neoplazii in sfera genitala.