Dictionar medicamente litera C

Cogentin

Actiune terapeutica Cogentin

Agent blocant colinergic, agent antiparkinsonian. Este un medicament anticolinergic ce contine antihistamina si proprietati anestezice locale. Debut, PO: 1-2 h; IM,IV: in cateva minute. Efectele sunt cumulative; actiunea este de lunga durata (24 h). Efecte maxime: 2-3 zile. Putine efecte secundare.

Indicatii Cogentin

Adjuvant in tratamentul parkinsonismului (toate tipurile). Reducerea severitatii efectelor extrapiramidale in terapia cu fenotiazina sau alte antipsihotice (nu are efect in dischinezia tardiva).

Mod de administrare Cogentin

Tablete
Parkinsonism- Adulti: 1-2 mg/zi (0,5-6,5 mg/zi).
Parkinsonism idiopatic- Adulti: initial 0,5-1 mg/zi; daca este necesar se poate creste treptat la 4-6 mg/zi.
Parkinsonism postencefalitic- Adulti: 2 mg/zi in una sau mai multe doze.
Efecte extrapiramidale induse medicamentos- Adulti: 1-4 mg de 1-2 ori/zi.
Intramuscular, intravenos
Adulti: initial 1-2 mg; apoi 1-2 mg PO de 2 ori/zi.

Contraindicatii Cogentin

Copii sub 3 ani.

Precautii Cogentin

Pacientii in varsta si cei slabiti nu pot tolera doze mari. Anumite simptome extrapiramidale induse medicamentos nu raspund la benztropina. Cand se foloseste in locul sau ca supliment pentru un alt antiparkinsonian, substituiti sau adaugati treptat. Daca este dificila inghitirea tabletelor, acestea pot fi pisate si amestecate cu o cantitate mica de lichid. Unii pacienti pot lua intreaga doza inainte de culcare, in timp ce altii sunt cel mai bine tratati prin administrarea de doze divizate, de 2-4 ori/zi. Terapia va incepe cu o doza mica (0,5 mg) si apoi se va creste cu cate 0,5 mg la intervale de 5-6 zile, pana la 6 mg/zi. Pentru administrearea IV, se poate da nediluat la o rata de 1 mg in timp de 1 min.
Observatii pentru pacient – familie
Aveti grija la efectuarea activitatilor ce necesita atentie sporita; medicamentul are efect sedativ si poate provoca si hipotensiune ortostatica. De obicei dureaza 2-3 zile pana la apritia ameliorarii. Luati conform prescriptiei; efectele adverse dispar de obicei cu continuarea terapiei. Evitati activitatile epuizante si expunerea la temperaturi ridicate. Anuntati daca apare dificultatea la urinare. Evitati consumul de alcool si alti deprimanti SNC.

Evaluarea si controlul terapiei

Determinati daca sunt folosite fenotiazide sau antidepresive triciclice deoarece pot provoca ileus paralitic. Monitorizati diureza. Evaluati sunetele intestinale; au importanta mai ales in cazul mobilitatii scazute. Inspectati tegumentele la intervale regulate pentru decelarea modificarilor. Observati simptomele extrapiramidale, spasmele musculare, rigiditatea musculara, tulburarile de mers. Daca apar varsaturi si hiperexcitabilitate, incetati temporar terapia si continuati apoi la doze mai mici.