Gastroenterologie

Complicatiile si diagnosticul abcesului de pancreas

Pacientii cu abces de pancreas au un risc crescut de sepsis (infectie bacteriana generalizata) si, in cele din urma, chiar deces. Rata mortalitatii este de 100% in cazul in care interventia chirurgicala si drenajul percutanat nu sunt efectuate in regim de urgenta.

Abcesul pancreatic poate, de asemenea, determina obstructia prin compresie la nivelul colonului, stomacului, duodenuluii si cailor biliare principale. Alte complicatii ale abcesului de pancreas sunt fistulele (comunicari anormale intre intestin si piele,intestin si structuri vasculare), hemoragii pancreatice, pancreatite recurente, etc.

Diagnosticul de certitudine a abcesului de pancreas include:

Analizele de laborator

Nu exista analize de laborator specifice pentru abcesul pancreatic. Cresterea globulelor albe (leucocitoza) din sange, cu devierea spre stanga a formulei leucocitare si culturi de sange (hemoculturi) pozitive sunt sugestive pentru diagnostic. Nivelul enzimelor pancreatice nu se coreleaza cu riscul de abces pancreatic.

Teste imagistice
Computer tomografia(CT) abdominala cu substanta de contrast,ecografia(efectuata endoscopic sau transabdominal) si rezonanta magnetica nucleara(RMN) cu gadoliniu sunt metode imagistice utile pentru diagnosticul abcesului pancreatic.

Rezonanta magnetica nucleara este metoda preferata, deoarece utilizarea substantelor de contrast iodate (in CT) poate duce la necrozarea tesutului, crescand cantitatea de tesutul necrotic. Efectuarea acestor teste se recomanda pacientiilor cu pancreatita acuta necrozata care prezinta o agravare a durerilor abdominale, dezvolta simptome de obstructie sau au manifestarile clinice prelungite.

Aspiratie cu ac ghidat ecografic sau CT (computer tomografic). In cazul abcesului pancreatic, aspiratia cu ac ghidat ecografic sau CT permite recoltarea de lichid din interiorul acestuia. Prezenta florei bacteriene sau fungice (evidentiata prin coloratia Gram sau cultura) in acest lichid de aspiratie este esentiala pentru diagnosticul abcesului pancreatic.