Dictionar medicamente litera C

Coordinax

Actiune terapeutica Coordinax

Coordinax intensifica si coordoneaza motilitatea gastrointestinala, prevenind astfel staza si refluxul. Coordinax difera de produsele farmaceutice existente care intensifica motilitatea, prin faptul ca nu blocheaza receptorii dopaminergici si nu stimuleaza direct receptorii colinergici in dozele terapeutice, fiind deci lipsit de efecte secundare asociate acestor proprietati. Coordinax este disponibil sub forma de tablete si suspensie.
Fiecare tableta contine 5 mg, 10 mg sau 20 mg de cisapride (formulare F10, F9, F34). Alti ingredienti sunt: lactoza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, polividon, stearat de magneziu, siliciu anhidric coloidal si polisorbat.
Suspensia orala contine 1 mg de cisapride per ml.
Alti ingredienti sunt: sucroza, celuloza microcristalina si carboximetilceluloza sodica, hipromeloza, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil, polisorbat, clorura de sodiu, aroma de cirese, apa purificata (formulare F22).

Farmacodinamica Coordinax

La animale: In organe izolate, Coordinax previne atonia gastrica si intensifica activitatea gastrica peristaltica, coordonarea antroduodenala si motilitatea intestinului subtire si a colonului.
La caini, Coordinax creste motilitatea si coordonarea digestiva antroduodenala, accelereaza evacuarea gastrica, intensifica contractiile propulsive ale intestinului subtire si gros si scurteaza tranzitul intestinal. Secretia gastrica nu este afectata. Mecanismul de actiune al Coordinaxului se poate explica, in cea mai mare parte, prin cresterea eliberarii fiziologice de acetilcolina la nivelul plexului mizenteric. Cisapride nu induce stimularea receptorilor muscarinici sau nicotinici si nu inhiba activitatea acetilcolinesterazei. Cisapride nu induce blocajul receptorilor dopaminergici in doze terapeutice. Cisapride este distribuit in mod specific la nivelul tesuturilor gastric si intestinal.
La om: Motilitate gastrointestinala.
Esofag: Cisapride mareste activitatea peristaltica esofagiana si tonusul sfincterului esofagian inferior; Cisapride previne refluxul esofagianal continutului gastric si amelioreaza golirea esofagiana.
Stomac: Cisapride mareste contractilitatea gastrica si duodenala precum si coordonarea antroduodenala; Cisapride scade refluxul duodeno-gastric; Cisapride imbunatateste evacuarea gastrica si duodenala.
Intestin: Cisapride intensifica activitatea propulsiva intestinala si amelioreaza tranzitul intestinului subtire si al colonului.
Alte efecte: Ca urmarea lipsei efectelor colinomimetice, cisapride nu creste secretia acida gastrica bazala si pentagastrin indusa. Ca urmare a lipsei proprietatilor de antagonizare a dopaminei, cisapride afecteaza rar nivelele plasmatice ale prolactinei. Cisapride este in egala masura lipsit de efecte asupra functiei psihomotorii, tensiunii arteriale, frecventei respiratorii, temperaturii, greutatii corporale, ca si de efecte antihemostatice.
Actiunea farmacologica a cisapridului se declanseaza la aproximativ 30- 60 de minute dupa administrarea orala.

Farmacocinetica Coordinax

Dupa administrarea orala la om, cisapride este absorbit rapid si complet. Nivelele plasmatice maxime sunt atinse dupa 1 – 2 ore, timpul de injumatatire fiind de 10 ore. Cisapride este extensiv metabolizat prin N-dezalchilare oxidativa si prin hidroxilare aromatica. Excretia metabolitilor (aproape exclusiv) se face in egala masura in urina si in fecale. Excretia in laptele matern este foarte limitata. Biodisponibilitatea absoluta a cisapridului administrat pe cale orala este in medie de 40%. Nivelele plasmatice cresc proportional cu dozele orale de la 5 la 20 mg. Odata atins nivelul plasmatic de echilibru, fluctuatia intre nivelul plasmatic matinal dinaintea administrarii si nivelul plasmatic vesperal maxim se situeaza intre 10 – 20 ng/ml si 30- 60 ng/ml pentru 5 mg cisapride de 3 ori pe zi, si intre 20 – 40 ng/ml si 50 – 100 ng/ml pentru 10 mg de 3 ori pe zi. Farmacocinetica si nivelele plasmatice de echilibru nu sunt legate de durata tratamentului. Cisapride este in mare masura legat de proteinele plasmatice (97,5%).

Indicatii Coordinax

Gastropareze idiopatice sau asociate cu o neuropatie diabetica, cu anorexie nervoasa, starile post vagotomie sau gastrectomie partiala.
Simptomele constau in principal din: satietate precoce, anorexie, greata si varsaturi. Simptome de dispepsie functionala neconfirmate de examinari paraclinice, caracterizate prin: satietate precoce, senzatie de plenitudine postprandiala, incapacitate de a termina o masa cu un volum normal, balonari, eructatii excesive, anorexie, greata, voma, sau simptome ce evoca ulcerul (pirozis sau dureri epigastrice). Refluxul gastroesofagian, incluzind tratamentul curativ si de intretinere al esofagitei.
La copii: regurgitatii sau vomismente cronice excesive, pentru care masurile posturale sau dietetice au esuat. Pseudo-obstructie intestinala, asociata disfunctiilor de motilitate ce antreneaza o insuficienta a peristaltismului propulsor si staza continutului gastric si intestinal. Restabilirea motilitatii propulsoare a colonului ca tratament pe termen lung al constipatiei cronice.

Mod de administrare Coordinax

In tratamentul afectiunilor digestive superioare, Coordinax se administreaza cu cel putin 15 minute inaintea meselor, si daca este necesar inainte de culcare impreuna cu putina apa. In tratamentul constipatiei, doza totala zilnica poate fi administrata in 2 prize. Doza, numarul de administrari pe zi, durata si indicatia de intretinere a tratamentului (o singura doza pe zi poate fi suficienta) sunt individuale de la caz la caz. Cu toate ca efectul terapeutic se obtine din prima saptamana de tratament, in cazul constipatiilor severe acesta este optim dupa doua sau trei luni de la inceperea administrarii.

Contraindicatii Coordinax

Este contraindicat persoanelor care au o sensibilitate cunoscuta la medicament. Coordinax nu trebuie administrat concomitent cu anumite medicamente (pe cale orala sau parenterala), cum ar fi: ketoconazole, itraconazole, miconazole, fluconazole, eritromicin, claritromicin sau troleandomycin.

Precautii Coordinax

Se impune atentie la pacientii la care cresterea motilitatii gastrointestinale ar putea fi daunatoare. Este necesara precautie in administrarea la nou-nascutii prematuri cu varsta gestationala de mai putin de 34 de saptamini. In cazul insuficientei renale si hepatice este recomandata injumatatirea dozei zilnice. In mod corespunzator, aceasta doza poate fi adaptata in functie de efectele terapeutice sau de efectele secundare posibile. La pacientii varstnici, nivelele plasmatice de echilibru sunt in general mai crescute, datorita unei prelungiri moderate a timpului de injumatatire. Cu toate acestea, dozele terapeutice sunt similare celor folosite la pacientii mai tineri. Au fost raportate cazuri izolate de prelungire a intervalului QT si/sau torsada de varfuri la pacientii care primesc si alta medicatie si care au boli cardiace preexistente sau prezinta factori de risc pentru aritmie. Nu a fost stabilita o legatura cu cisapride.
Totusi ar trebui manifestata precautie in administrarea cisapridului pacientilor cu stari predispozante care conduc la prelungirea QT-ului, cum ar fi: tulburari electrolitice (potasiu/magneziu) necorectate, prelungire congenitala a intervalului QT, cat si pacientilor care sunt sub medicatie cunoscuta a prelungi intervalul QT.

Sarcina si alaptare

Desi studiile pe animale nu au demonstrat existenta unor efecte negative asupra fertilitatii primare, efecte embriotoxice primare sau efecte teratogenice, beneficiile terapeutice anticipate trebuie comparate cu potentialele riscuri inainte de administrarea Coordinaxului in timpul sarcinii, in special in primul trimestru. Desi excretia in lapte este minima, mamele sunt sfatuite sa nu alapteze in timp ce se trateaza cu Coordinax.
Efecte asupra capacitatii de a conduce sau de a lucra cu masini: Coordinax nu afecteaza functia psihomotorie si nu produce sedare sau somnolenta. Coordinax poate totusi accelera absortia sedativelor SNC, cum ar fi barbituricele si alcoolul. Administrarea concomitenta a Coordinaxului cu aceste medicamente necesita precautii.

Reactii adverse Coordinax

In linie cu activitatea farmacologica a Coordinaxului, pot aparea crampe abdominale trecatoare, borborisme si diaree. Daca la doza de 20 mg per priza pot aparea crampe abdominale severe, este recomandata reducerea la jumatate a dozei. Cand diareea apare la sugari sau copii mici, doza trebuie redusa. Au fost raportate ocazional cazuri de hipersensibilitate, cefalee moderata si tranzitorie sau fotofobie si cresterea frecventei mictiunilor (polakiurie). Au fost raportate cazuri exceptionale de anomalii reversibile ale functiei hepatice, cu sau fara colestaza. Au fost raportate de asemenea, cazuri de ginecomastie si galactoree; totusi, in studiile extensive de supraveghere, incidenta gasita (<0,1%) nu a depasit-o pe cea raportata obisnuit la populatia normala. Toate aceste manifestari au fost reversibile. Nu a fost stabilita o cauzalitate legata de adminis-trare a Coordinaxului. Au fost raportate cazuri izolate de efecte asupra SNC, cum ar fi: crize convulsive si efecte extrapiramidale.

Interactiuni

Accelerarea evacuarii gastrice de catre Coordinax poate afecta rata de absorbtie a altor medicamente: absorbtia medicamentelor din stomac poate fi diminuata, in timp ce absorbtia medicamentelor dinintestinul subtire poate fi accelerata (de ex: benzodiazepine ,anticoagulante, paracetamol, blocanti-H2). La pacientii care primesc anticoagulante, timpii de coagulare pot fi oarecum crescuti. Este indicata verificarea timpului de coagulare in primele zile de la inceperea si intreruperea tratamentului cu Coordinax, pentru a se putea adapta daca este necesar, doza anticoagulantului. Efectele sedative ale benzodiazepinelor si alcoolului pot fi potentate. Efectele Coordinaxului asupra motilitatii gastrice, sunt in mare parte antagonizate de medicamentele anticolinergice. In cazul medicamentelor care necesita titrare individuala, ar fi necesara monitorizarea nivelelor plasmatice ale acestora, atunci cind li se asociaza administrarea Coordinaxului. Cisapridul este metabolizat in principal prin enzima citocromului P 450 3A4.
Datele farmacocinetice disponibile- pe subiecti umani, indica faptul ca, ketoconazolul oral inhiba semnificativ metabolismul cisapridului, rezultind cresterea marcata a nivelelor plasmatice de cisapride. Datele arata ca o co-administrare a cisapridului cu ketaconazolul oral poate avea ca rezultat o prelungirea intervalului QT pe ECG. In vitro, datele sugereaza ca itraconazole, miconazole si troleandomicin pot inhiba de asemenea marcat metabolismul cisapridului. De aceea, tratamentul cu cisapride, ar trebui intrerupt la pacientii care iau asemenea medicatie. Cimetidina cauzeaza o crestere usoara a nivelului plasmatic de cisapride, crestere care nueste considerata totusi semnificativa din punct de vedere clinic.

One thought on “Coordinax

  • Buna ziua,

    Cum pot face rost de acest medicament? Am intrebat in farmacii de el dar nu il au.

    Multumesc,

Comentariile sunt închise.