Semne Simptome Litera C

Cresterea Glicemiei

Hiperglicemia este definita ca o valoare a glicemiei serice mai mare decat limita superioara a normalului.

Depasirea limitei superioare sau inferioare a nivelului glicemiei poate duce la hipoglicemie (scaderea glucozei din sange) sau la hiperglicemie (cresterea nivelului de zahar din sange).

Hipoglicemia poate fi provocata de bolile glandelor endocrine, de boli hepatice sau poate fi mostenita ereditar. Aceasta afectiune se manifesta prin slabiciune, tremuraturi, transpiratii si chiar pierderea cunostintei. Ea este determinata de lipsa alimentelor ce contin glucoza sau de o infometare indelungata si drastica. Aceasta stare este intalnita chiar si la bolnavii de diabet in urma unei doze prea mari de insulina sau alte medicamente antidiabetice.

Hiperglicemia poate aparea accidental in urma unui consum de alimente bogate in glucoza, in urma unui soc fizic sau psihic sau in urma unui tratament cu anumite medicamente. In aceste situatii nivelul glicemiei revine la normal dupa ce dispare cauza cresterii acesteia. Hiperglicemia este intalnita in bolile glandelor endocrine care au rol de a regla nivelul glicemiei in sange. Astfel, secretia in exces de hormoni a diferitelor glande (hipofiza, suprarenale, tiroida) da nastere la hiperglicemie.

Cantitatea mare de zahar din sange sta la baza diabetului zaharat si provoaca obezitate. Pentru ca glucoza din organism sa fie arsa, este nevoie ca pancreasul, glanda mixta, sa produca insulina. Daca pancreasul nu functioneaza normal, el nu poate produce o cantitate suficienta de insulina. Asadar, nivelul zaharului din sange creste semnificativ ajungand pana la 200-300 mg%, ceea ce duce la coma diabetica mai ales in randul persoanelor care nu stiu ca au diabet. Pe de alta parte insuficienta insulinei da o stare de oboseala, foame si dorinta de a manca din ce in ce mai mult in special dulciuri, ceea ce duce la ingrasarea si la aparitia obezitatii. Solutia este un control riguros al consumului de zahar si al alimentelor care contin glucoza.

Hiperglicemia poate fi prevenita practicind un bun control al diabetului. Smecheria consta in a invata cum sa detectati si sa tratati hiperglicemia din timp, inainte de a deveni periculoasa!

Principalele semne si simptome ale hiperglicemiei sunt: 1. Valori crescute ale glucozei in sange; 2. Valori crescute ale glucozei in urina; 3. Urinari frecvente (chiar in timpul noptii!); 4. Sete importanta.