Dictionar medicamente litera D

Diprozin

Actiune terapeutica Diprozin

Diprozin creste concentratia acidului gamma-aminobutiric (GABA) cerebral, suprimand si diminuand frecventa crizelor epileptice; preparatul poseda si proprietati psihotrope. Concentratia serica maxima este atinsa la aproximativ 4 ore de la ingestie. Timpul de injumatatire pentru acidul valproic (principalul metabolit activ este de 8-15 ore). Niveluri serice stabile (pentru valpromid si metabolitii sai activi) se obtin in 48 de ore; se elimina renal.

Indicatii Diprozin

In tratamentul epilepsiei cu crize generalizate, prezentand simptomatologie convulsiva (grand mal) sau neconvulsiva (absente, crize akinetice), in epilepsie psihomotorie.

Mod de administrare Diprozin

Adulti – dozele medii sunt de 1-3 drajeuri a 300 mg de 2-3 ori pe zi, la nevoie putandu-secreste doza.
Copii – 15-30 mg/kilocorp, in 2-3 doze.
Drajeurile se inghit intregi in timpul meselor.

Contraindicatii Diprozin

Nu sunt descrise .

Precautii Diprozin

In timpul sarcinii si alaptarii, terapia trebuie atent supravegheata. Diprozin poate fi combinat cu alte antiepileptice, dar dozele trebuie micsorate, altfel apar: somnolenta, sedare, stari confuzive. La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica trebuie supravegheate aceste functii paraclinic. Diprozin afecteaza performantele psihomotorii, nu se va permite conducerea de masini sau utilaje ce impun precizie, concentrare etc.

Reactii adverse Diprozin

Somnolenta, bradilalie, mai ales la inceputul tratamentului, ca si fenomene gastro-intestinale. De regula, la reducerea dozelor, reactiile adverse dispar.