Dictionar medicamente litera D

Dona, pulbere

Compozitie Dona

Un plic cu pulbere Dona contine 1884 mg glucozaminosulfat cristalin echivalent a 1500 mg glucozaminosulfat si 384 mg clorura de sodiu. Excipienti: 2,5 mg aspartam, 2028,5 mg sorbitol, 25 mg acid citric, 10 mg carbowax 4000.

Actiune terapeutica Dona

Artrozele sunt rezultatul proceselor degenerative de la nivelul cartilajului articular datorate anomaliilor de sinteza a proteoglicanilor. Principiul activ din Dona, glucozaminosulfat (aminomonozaharid natural) stimuleaza sinteza condrocitara de proteoglicani cu o structura polimerica normala si reprezinta, totodata, substratul fiziologic preferential al acestora. De asemenea, Dona inhiba unele enzime liticeale cartilajului, colagenaza, fosfolipaza A2, cat si aparitia radicalilor superoxizi. Dona interfera mecanismul patogenic al artrozelor, incetinind evolutia bolii, imbunatateste mobilitatea, reduce durerea, fiind bine tolerat datorita caracteristicilor sale de aminomonozaharid natural cu actiune specifica in leziunile artrozice.

Indicatii Dona

Boala artrozica cu diferite localizari (genunchi, sold, coloana vertebrala, umar, mana, glezna etc.).

Mod de administrare Dona

Se bea continutul unui plic Dona, dizolvat in 50 ml apa, o data pe zi, timp de 1-3 luni saumai mult. Tratamentul se repeta de 2-3 ori pe an.

Contraindicatii Dona

Hipersensibilitate la glucozaminosulfat. Nu se administreaza la bolnavii de fenilcetonurie, datorita continutului de aspartam.

Precautii Dona

Dona va putea fi folosit in cursul sarcinii numai sub supravegherea medicului. A nu se lasa la indemana copiilor.

Reactii adverse Dona

S-au semnalat rare si moderate reactii adverse la nivelul tractului gastrointestinal.