Dictionar medicamente litera E

Exoderil. Prospect Exoderil

Indicatii Exoderil

Exoderil este indicat în: infectii micotice cutanate sau ale pliurilor cutanate (Tinea corporis, Tinea inguinalis); micoze interdigitale (Tinea manum, Tinea pedum); infectii micotice ale unghiilor; infectii cutanate cu candida; pityriasis versicolor; dermatomicoze inflamatorii (cu sau fara prurit).

Contraindicatii Exoderil

Hipersensibilitate la naftifina sau la alcool benzilic (conservant).

Precautii Exoderil

Sarcina si alaptare: Nu se cunoaste nici un efect al Exoderil-ului asupra fatului sau asupra copilului, daca acest produs este folosit corespunzator. Studiile asupra teratogenezei nu au evidentiat nici un efect embriotoxic al naftifinei.

Reactii adverse Exoderil

Sporadic, pot aparea semne de iritatie locala cum ar fi senzatia de uscaciune, caldura si aparitia eritemului. Reactiile secundare sunt întotdeauna reversibile si nu necesita întreruperea tratamentului. Atentionari speciale: A se evita contactul cu ochii a produsului Exoderil crema.

Compozitie Exoderil

1 g de crema contine: clorhidrat de naftifina 10 mg si alcool benzilic drept conservant 10 mg.

Actiune Exoderil

Exoderil este un agent antimicotic destinat aplicatiilor externe. Substanta activa a produsului este naftifina. Naftifina este activa împotriva fungilor cu localizare cutanata dermatofiti, de ex. tricofiton, microsporon si specii de epidermofiton), levuri (specii de Candida, Pityriasis versicolor), ciuperci (specii de Aspergillus) si alti fungi (ex. Sporothrix schenkii). În cazul dermatofitilor si a speciilor de Aspergillus, naftifina este fungicida in vitro. În cazul levurilor, naftifina este fie fungicida, fie fungistatica în functie de tipul de tulpina implicat. Suplimentar fata de actiunea sa antimicotica, naftifina are de asemenea si activitate antibacteriana actionând asupra unei game variate de microorganisme grampozitive sau gramnegative care apar frecvent în asociatie cu afectiunea micotica. Din punct de vedere clinic s-a dovedit ca naftifina are si actiune antiinflamatorie intrinseca, care duce la o reducere rapida a simptomelor inflamatorii, în special a pruritului. Deoarece penetreaza rapid la nivel cutanat si este prezent în concentratii antimicotice persistente la nivelul diferitelor straturi ale pielii, produsul Exoderil se poate administra o singura data pe zi în aplicatii locale.

Administrare Exoderil

A se administra în aplicatii locale doar la nivelul tegumentelor sau unghiilor. Exoderil se aplica local o data pe zi la nivelul zonei afectate precum si a zonelor învecinate dupa ce în prealabil acestea au fost curatate si uscate. Pentru prevenirea recurentelor se recomanda a se administra Exoderil pentru înca cel putin 2 saptamâni de la vindecarea clinica.