Dictionar medicamente litera E

Estrofem Forte

Indicatii Estrofem Forte

Sindromul de deficienta estrogenica, prevenirea osteoporozei la femeia în postmenopauza expusa riscului de fractura. La femeia cu uter intact a se lua în considerare terapia combinata.

Contraindicatii Estrofem Forte

Hipersensibilitate la componente, neoplasm de sân suspectat, cunoscut, sau în antecedente, neoplazie de natura estrogenica suspectata sau cunoscuta (ex. neoplasm de endometru), porfirie.

Precautii Estrofem Forte

Tratamentul cu estrogen necombinat poate creste riscul hiperplaziei de endometru si a neoplasmului de endometru, risc ce poate fi evitat daca se administreaza o doza minima de progesteron cel putin 10 zile ale fiecarui ciclu menstrual. Studiile au aratat ca la doze mici de estrogeni administrate în perioade scurte de timp mortalitatea prin cancer de sân nu este crescuta, în timp ce o folosire îndelungata a estrogenilor – mai mult de 10 ani – poate determina o crestere minora a incidentei cancerului de sân. Înaintea initierii terapiei estrogenice este necesara o anamneza completa: antecedente medicale si familiale, precum si o examinare fizica si ginecologica. Se va exclude daca este cazul – hiperplazia/malignitatea la pacientele cu uter intact care au urmat terapie estrogenica necombinata sau cele cu uter intact ce prezinta sângerari pasagere de etiologie necunoscuta.

Se va face monitorizarea periodica a testelor hepatice la pacientele ce sufera de afectiuni acute sau cronice sau au în antecedente afectiuni hepatice cu permanentizarea unor modificari biochimice; a pacientelor cu afectiuni tromboembolice în prezent sau în antecedente; a pacientelor aflate în tratament pentru hipertensiune arteriala, epilepsie, migrene, diabet zaharat, astm sau insuficienta cardiaca. Prin administrare de estrogeni un uter fibromatos preexistent poate creste în volum iar simptomatologia endometriozelor poate fi exacerbata. Daca apar sângerari neregulate si anormale se va stabili diagnosticul prin aspiratie sau chiuretaj biopsic pentru a exclude un posibil uter malign. Estrogenii nu vor fi administrati fara examene fizice si ginecologice periodice. Tratamentul profilactic pe termen lung al osteoporozei trebuie aplicat doar femeilor cu risc crescut de a dezvolta fracturi. Indicatiile pentru întreruperea imediata a administrarii estrogenice sunt: afectiuni tromboembolice venoase, aparitia icterului, debutul unei cefalee de tip migrenos, tulburari de vedere aparute brusc, cresterea semnificativa a tensiunii arteriale. Estrofem nu are efect contraceptiv.

Reactii adverse Estrofem Forte

În aproximativ 10% din cazuri pot aparea: tensiunea sânilor, greata, edeme, simptome ce se remit în câteva luni.

Compozitie Estrofem Forte

estradiol 2mg/4mg.

Administrare Estrofem Forte

1 tableta/zi administrata fara întrerupere: femeile histerectomizate si cele aflate în postmenopauza pot începe tratamentul în oricare zi; cele care mai au ciclu menstrual pot începe tratamentul în a 5-a zi de sângerare. Doza crescuta de 4 mg 17-estradiol este indicata acelor femei la care remisiunea simptomelor vasomotorii nu se obtine la doza de 2 mg 17-estradiol.