Dictionar medicamente litera F

Famogast

Compozitie Famogast

Famogast

Comprimate continand famotidina 40 mg.

Actiune terapeutica Famogast

Antiulceros, inhiba marcat secretia gastrica acida prin blocarea receptorilor H2 –adrenergici; efectul se instaleaza repede si este de durata relativ lunga – apare la circa o ora de la administrarea orala, este maxim dupa 1-3 ore si se mentine, obisnuit, 10 ore (sau mai mult).

Indicatii Famogast

Tratamentul ulcerului duodenal sau gastric evolutiv, profilaxia bolii ulceroase (mai ales ulcer duodenal cu recidive frecvente sau risc mare de complicatii); sindrom Zollinger-Ellison.

Contraindicatii Famogast

Alergie la famotidina; este necesara excluderea posibilitatii cancerului gastric (famotidina poate masca simptomele si intarzia diagnosticul); prudenta la bolnavii cu insuficienta renala (doze mici); prudenta in timpul sarcinii, se evita in primul trimestru.

Reactii adverse Famogast

In general bine suportat; rareori cefalee, ameteli, constipatie; foarte rar astenie, uscaciunea gurii, greata, voma, eruptii cutanate.

Mod de administrare Famogast

Pentru tratamentul ulcerului evolutiv, cate 1 comprimat de 40 mg seara, zilnic 4-8 saptamani; pentru profilaxia ulcerului, cate 1/2 comprimat seara, zilnic, timp indelungat; in sindromul Zollinger-Ellison se incepe cu 1/2 comprimat la fiecare 6 ore si se creste dupa nevoie – obisnuit 1 comprimat a 40 mg de 4 ori/zi.
In insuficienta renala avansata doza utila pentru tratamentul ulcerului este de 20 mg/zi.