Dictionar medicamente litera E

Euphyllin quick 200

Indicatii Euphyllin quick 200

Euphyllin

Tratamentul si prevenirea dispneei acute date de ingustarea cailor respiratorii (bronhoconstrictie) din astmul bronsic si alte boli respiratorii.
Indicatie pentru diabetici: 1 tableta de Euphylin quick 200 contine 213 mg monohidrat de lactoza (0,02 BE).

Contraindicatii Euphyllin quick 200

Absolute – hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa sau la unul din ingredienti: infarct miocardic acut, tahiaritmii acute, copii sub 6 ani.
Relative – angina pectorala instabila, HTA severa hipertireoza, cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, ulcer, crize epileptice.
In sarcina se administreaza cu precautie deoarece trece bariera fetoplacentara si poate afecta fatul. Euphylin trece si in laptele matern.

Precautii Euphyllin quick 200

Varstnici (risc de supradozare) se indica controlul nivelului seric al teofilinei la conducatori auto.

Reactii adverse Euphyllin quick 200

Cefalee, agitatie, tremor, insomnie, puls accelerat sau neregulat, greata, varsaturi, diaree, hipopotasemie si hipercalcemie, cresterea glicemiei, a creatinei si a ureei sangvine. Datorita relaxarii cardiei, poate aparea reflux gastroesofagian in cursul noptii. La nivele plasmatice inalte, peste 25 mg/l teofilina pot aparea reactii adverse toxice: claudicatii, hipotensiune aritmii ventriculare si manifestari gastrointestinale severe (chiar sangerari gastrointestinale).

Mod de administrare Euphyllin quick 200

Doza de Euphylin se stabileste individual in functie de efect. Ar fi indicat ca doza sa se stabileasca dupa ce a fost efectuata Teofilinemia (8-20 mg/l). Doza se stabileste in functie de greutatea corporala ideala, deoarece Teofilina nu se acumuleaza in tesutul adipos. La adulti doza zilnica este de 11-13 mg/kg corp. La copii peste 6 luni si la fumatori, doza necesara mai mare decat cea stabilita pe kg corp datorita ratei de eliminare crescuta. In dispneea acuta doza necesara este de 4-5 mg de Teofilina. In cazul in care pacientul este sau a fost recent in terapie cu teofilina, doza se injumatateste. In terapia de atac se administreaza 1-2 tablete in functie de greutatea corporala. Doza de intretinere variaza in functie de greutatea corporala si varsta. Obisnuit se administreaza 1-2 tablete efervescente dizolvate in apa (200-400 mg Teofilina) de 3 ori/zi, cu pauza de cel putin 8 ore intre administrari. Doza zilnica la adulti poate sa ajunga la 6 tablete efervescente. in terapia de lunga durata se incepe administrarea seara inainte de culcare, iar doza zilnica se va creste treptat in 2-3 zile. Atat cresterea cat si scaderea dozei se va face doar la indicatia medicului. in cazul lipsei acute de aer, Euphylin quick 200 se va administra imediat, iar in rest dupa mese dizolvat in apa. Durata terapiei variaza, functie de tipul si severitatea bolii si este stabilita de catre medicul curant.