Dictionar medicamente litera E

Enalap

Compozitie Enalap

Fiecare comprimat Enalap contine 10 mg enalapril maleat.

Actiune terapeutica Enalap

Enalapril este un derivat din 2 aminoacizi, L-alanina si L-prolina, fara gruparea sulfhidril in structura. In organism este hidrolizat in enalaprilat, un inhibitor eficient al dipetidil-carboxipeptidazei care transforma angiotensina I in angiotensina II, aceasta din urma fiind un puternic vasoconstrictor. In acest fel enalapril reduce presiunea sanguina din hipertensiunea esentiala sau renala fara a modifica statusul mental si fizic. Poate fi folosit singur sau concomitent cu alte antihipertensive, in special diuretice. Se asociaza de asemenea in tratamentul insuficientei cardiace congestive.

Indicatii Enalap

Toate stadiile hipertensiunii arteriale esentiale; hipertensiune reno-vasculara; insuficienta cardiaca congestiva.

Mod de administrare Enalap

In hipertensiune la pacientii cu functie renala normala, care nu primesc diuretice, doza initiala este de 5 mg de Enalap zilnic. Pentru pacientii cu insuficienta renala sau care primesc diuretice, doza initiala este de 2,5 mg zilnic.
Iin hipertensiunea severa doza poate fi crescuta pana la 40 mg zilnic administrate in 1 – 2 prize.
Doza uzuala de intretinere este de 10 – 20 mg pe zi (foarte rar se ajunge pana la 80 mg pe zi). Insuficienta cardiaca congestiva: doza initiala este de 2,5 mg pe zi cand se asociaza cu un diuretic tiazidic. Doza trebuie ajustata in functie de caz si de nevoile pacientului.

Contraindicatii Enalap

Pacientii cu hipersensibilitate la enalapril sau metabolitii acestuia.

Precautii Enalap

Femeile gravide pot folosi enalapril numai in conditii speciale, cand efectul pozitiv justifica riscul potential. In timpul alaptarii enalapril va fi folosit cu precautii. Hipotensiunea poate aparea la pacientii hipertensivi, in special in starile hipovolemice datorate tratamentului diuretic, dietei hiposodate, vomei, diareei sau dializei. Cel mai des hipotensiunea apare la pacientii cu insuficienta cardiaca severa asociata cu hiponatremia instalata in timpul tratamentului cu diuretice puternice sau in alterari ale functiei renale.

Reactii adverse Enalap

Oboseala, ameteala, cefalee, mult mai rar hipotensiune, diaree, spasm muscular, tuse, eruptie cutanata.