Dictionar medicamente litera F

Feldene

Indicatii Feldene

Feldene

Feldene este un medicament antiinflamator nesteroidian indicat într-o varietate de afectiuni necesitând actiune antiinflamatorie si/sau analgezica, ca de exemplu: artrita reumatoida, artrita reumatoida juvenila, osteoartrite (artroze, afectiuni degenerative ale articulatiilor), spondilita anchilopoietica, afectiuni musculo-scheletale acute, guta în faza acuta, durere generata de interventii chirurgicale sau traumatisme acute, tratamentul dismenoreei primare la paciente în vârsta de 12 ani si peste si ameliorarea febrei si durerii asociate inflamatiilor tractului respirator superior.

Contraindicatii Feldene

Ulcer peptic activ. Feldene nu trebuie administrat la pacienti care au manifestat anterior hipersensibilitate la medicament. Exista posibilitatea sensibilitatii încrucisate cu acidul acetil-salicilic si alti agenti antiinflamatori nesteroidieni. Feldene nu se va folosi la pacientii la care acidul acetilsalicilic sau alte antiinflamatorii nesteroidiene determina simptome de astm, polipoza nazala, angioedem sau urticarie.

Precautii Feldene

Feldene poate produce rar ulceratii peptice, perforatii si sângerari gastrointestinale, în rare cazuri fatale. Deci, trebuie supravegheata îndeaproape administrarea acestui medicament la pacientii cu afectiuni gastrointestinale superioare în antecedente. În cazuri rare antiinflamatoarele nesteroidiene pot produce nefrita interstitiala, glomerulita, necroza papilara si sindrom nefrotic. Antiinflamatoarele nesteroidiene inhiba sinteza prostaglandinelor renale care joaca un rol de suport în mentinerea perfuziei renale la pacientii cu flux sanguin renal si volum sanguin scazute. La acesti pacienti administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate precipita decompensarea renala, care este urmata de revenirea la starea dinaintea tratamentului dupa întreruperea terapiei cu aceste medicamente.

Pacientii cu risc crescut pentru asemenea reactii sunt cei cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic si insuficienta renala manifesta. Acesti pacienti trebuie monitorizati atent în timpul tratamentului cu agenti antiinflamatori nesteroidieni. Datorita reactiilor adverse oftalmice posibile ale agentilor antiinflamatori nesteroidieni, se recomanda ca pacientii care prezinta în timpul tratamentului cu Feldene tulburari vizuale sa consulte medicul oftalmolog. Când se foloseste pentru ameliorarea durerii sau inflamatiei la nivelul tractului respirator superior, trebuie stiut ca agentii antiinflamatori nesteroidieni sunt doar un tratament simptomatic. Daca se foloseste în aceste cazuri trebuie avut în vedere si un tratament antibiotic corespunzator, concomitent. Sarcina si alaptare: Desi la animalele testate nu s-au observat efecte teratogene, siguranta folosirii de Feldene în timpul sarcinii sau lactatiei nu s-a stabilit înca. Feldene inhiba sinteza si eliberarea de prostaglandine prin inhibarea reversibila a ciclooxigenazei. Acest efect, ca si la alti agenti antiinflamatori nesteroidieni, a fost asociat cu o crestere a incidentei distociilor si a întârzierii parturitiei la animalele gestante, când administrarea medicamentului a fost conti-nuata la vârste mari de sarcina. Antiinflamatoarele nesteroidiene de asemenea induc închiderea canalului arterial la copil. Prezenta de piroxicam în laptele matern a fost determinata atât initial cât si dupa o administrare de durata (52 zile). Piroxicamul a aparut în laptele matern la aproximativ 1-3% din concentratia plasmatica materna. Nu s-a observat o acumulare de piroxicam în lapte, proportionala cu cea din plasma în timpul tratamentului. Nu se recomanda folosirea de Feldene la mamele care alapteaza, nefiind stabilit daca este inofensiv clinic, sau nu. Efecte asupra abilitatii de conducere auto si mânuirii masinilor: Nu este cazul la acest produs.

Reactii adverse Feldene

Feldene este în general bine tolerat. Cele mai comune efecte secundare întâlnite sunt cele gastrointestinale, dar de obicei nu duc la înteruperea tratamentului. Aceste efecte secundare includ stomatite, greata, anorexie, constipatie, disconfort abdominal, flatulenta, diaree, dureri abdominale, indigestie. S-au mai raportat, la administrarea de Feldene, sângerari gastrointestinale, perforatii, ulceratii (a se vedea capitolul „Avertismente si precautii speciale”). Evaluarea obiectiva a aspectului mucoasei gastrice si a pierderilor intestinale de sânge au aratat ca 20 mg de Feldene pe zi, administrat ca o doza unica sau divizat, este mult mai putin iritant pentru tractul gastrointestinal decât acidul acetilsalicilic. Administrarea de lunga durata a unei doze de 30 mg pe zi sau mai mult duce la cresterea riscului de efecte secundare gastrointestinale. La un procent mic de pacienti s-au observat edeme, mai ales ale gleznelor. Rar s-au observat efecte la nivelul sistemului nervos central: ameteli, cefalee, somnolenta, insomnie, depresie, nervozitate, halucinatii, alterari ale dispozitiei, vise anormale, confuzie mentala, parestezii si vertij. S-au mai raportat vedere neclara, edem palbebral, iritatii oculare.

Oftalmoscopia de rutina si examinarea cu lampa cu fanta nu au evidentiat modificari oculare. Poate aparea tinnitus. S-au citat reactii de hipersensibilitate dermica, de obicei sub forma de rash si prurit. Rar s-au citat onicoliza si alopecie. De asemenea, rar, s-au asociat cu tratamentul reactii fotoalergice. Ca si în cazul altor agenti antiinflamatori nesteroidieni pot aparea în cazuri rare boala Lyell si sindromul Stevens-Johnson. Reactii veziculobuloase s-au citat rar. Reactii de hipersensibilizare cum ar fi reactii anafilactice, bronho-spasm, urticarie/angioedem, vasculite si „boala serului” au fost de asemenea rar observate. Au fost citate si cresteri reversibile ale valorilor ureei si creatininei plasmatice. Au mai aparut scaderi ale hemoglobinei si hematocritului, neasociate cu sângerari evidente gastrointestinale. S-au citat anemii, trombocitopenii, purpure ne-trombocitopenice (purpura Henoch-Schönlein), leucopenii, eozinofilii.

De asemenea au mai fost raportate rare cazuri de anemie aplas-tica si hemolitica. S-au citat rare cazuri de epistaxis. S-au observat modificari ale unor parametri ai functiei hepatice. Ca si cu alti agenti antiinflamatori nesteroidieni, la unii pacienti pot aparea cresteri ale nivelului transaminazelor serice în timpul tratamentului cu Feldene. S-au semnalat reactii hepatice severe, inclusiv ictere si cazuri fatale de hepatita. Desi asemenea reactii sunt rare, daca probele hepatice anormale persista sau se înrautatesc, daca apar semne clinice si simptome de boala hepatica, sau daca apar manifestari sistemice (eozinofilie, rash) se întrerupe tratamentul cu Feldene. S-au mai raportat rareori cazuri de pancreatita. Rar s-au raportat palpitatii si dispnee. S-au citat rar cazuri de tulburari ale auzului si anticorpi antinucleari pozitivi la pacienti sub tratament cu Feldene. Tulburari metabolice cum ar fi hipoglicemie, hiperglicemie, cresteri sau sca-deri în greutate au fost observate foarte rar. Dureri tranzitorii la locul injectiei s-au semnalat ocazional pentru forma de administrare intramusculara. Reactii adverse locale (senzatie de arsura), sau distrugeri tisulare (abcese sterile, necroza tesutului adipos) pot aparea ocazio-nal la locul injectarii.

Compozitie Feldene

Feldene contine ca ingredient activ piroxicam 10mg sub forma de capsule si 20 mg/ml sub forma de solutie injectabila intramuscular (fiole de 1ml).

Administrare Feldene

Dozare. Poliartrita reumatoida, osteoartrite (artroze, afectiuni degenerative ale articulatiilor), spon-dilita anchilopoietica. Doza de început recomandata este de 20 mg, ca doza unica zilnica. Majoritatea pacientilor vor fi mentinuti pe o doza de 20 mg zilnic. Un numar relativ mic de pacienti pot fi mentinuti pe o doza de 10 mg zilnic.

Unii pacienti pot necesita cresterea dozei la 30 mg pe zi, administrata ca doza unica sau divizat. Administrarea de lunga durata a unei doze de 30 mg pe zi, sau mai mare, creste riscul efectelor secundare gastrointestinale. Atac acut de guta. Tratamentul se initiaza cu o doza unica de 40 mg si se continua în urmatoarele 4- 6 zile cu 40 mg pe zi administrate în doza unica sau divizat. Feldene nu este indicat ca tratament de întretinere în guta. Afectiuni musculoscheletale acute.

Se începe tratamentul cu 40 mg pe zi în primele doua zile, administrate ca doza unica sau divizat. Pentru urmatoarele 5-12 zile de tratament se reduce doza la 20 mg pe zi. Dureri postoperatorii si posttraumatice. Doza de început recomandata este de 20 mg ca doza unica zilnica. Daca se doreste o instalare mai rapida a efectului, se începe tratamentul cu o doza de 40 mg pe zi în primele doua zile în doza unica sau divizat. Pentru restul perioadei de tratament doza se va reduce la 20 mg pe zi. Dismenoree. Se recomanda initierea tratamen-tului dismenoreei primare, la aparitia primelor simptome, cu 40 mg pe zi ca doza unica sau divizat, timp de 2 zile.

Tratamentul poate fi continuat cu o doza unica zilnica de 20 mg înca 1-3 zile, dupa necesitate. Inflamatii ale cailor respiratorii superioare. Doza uzuala pentru adulti este 10-20 mg oral o data pe zi. Când se doreste o instalare mai rapida a efectului, se initiaza tratamentul cu 40 mg ca doza unica zilnica în primele 2 zile, urmat de 10-20 mg pe zi timp de înca 3-5 zile. Administrarea la copii. Artrita reumatoida juvenila. Doza recomandata pentru copii se calculeaza în functie de greutatea corporala dupa cum urmeaza: Greutate (kg) Doza în mg sub 15 5 mg 16-25 10 mg 26-45 15 mg peste 46 20 mg Medicamentul se administreaza o data pe zi. Administrare. Intramuscular.

Feldene injectabil i.m. este potrivit pentru initierea tratamentului afectiunilor acute, sau acutizarilor afectiunilor cronice. Pentru continuarea tratamentului va fi folosita forma de administrare orala (capsule). Dozajul pentru Feldene injectabil intramuscular este identic cu dozajul pentru Feldene oral. Injectarea intramusculara de Feldene se va face folosind o tehnica aseptica, într-o masa musculara relativ mare. Locul preferat este cadranul superoextern al fesei (ex. gluteus maximus). Ca pentru toate injectiile intramusculare este necesara aspiratia înaintea injectarii pentru a evita injectarea din greseala într-un vas sanguin. Administrarea combinata. Doza zilnica totala combinata de Feldene capsule si injectabil intramuscular nu va depasi doza maxima zilnica recomandata mai sus.