Dictionar medicamente litera F

Flonidan

INDICATII Flonidan

Flonidan

Flonidan este indicat ca tratament preventiv si curativ in:
Rinite alergice sezoniere si perene. Conjunctivite alergice. Urticarie cronica idiopatica si alte dermatoze alergice.

COMPOZITIE Flonidan

Flonidan ® comprimate
Un comprimat contine 10 mg loratadina. Excipienti: lactoza, amidon de porumb, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu .

Flonidan ® Suspensie orala
5 ml suspensie (1 lingurita) contin 5 mg loratadina. Excipienti: polisorbat 80, acid citric monohidrat, citrat de sodium dihidrat, celuloza microcristalina si carboximetilceluloza sodica (Avicel RC 591 FMC), benzonat de sodium, zahar, aroma de visine salbatice, glycerol, propilenglicol, apa purificata.

Grupa farmacoterapeutica: antihistaminice de uz sistemic; anatgonisti ai receptorilor H1.

ACTIUNE Flonidan

Anumite substante (mediatori sunt eliberate in cazul reactiilor alergice determinand aparitia simptomelor alergice. Histamina este unul dintre cei mai importanti mediatori ai reactiilor alergice. Flonidan inhiba actiunea histaminei manifestand astfel o activitate antialergica puternica. Actiunea se manifesta la 30 de minute dupa administrarea orala. Efectul se mentine aproximativ 24 de ore.

CONTRAINDICATII Flonidan

Hipersensibilitate la loratadina si la oricare dintre excipienti.

PRECAUTII

Loratadina este in general bine suportata, totusi este necesara prudenta in cazul tratamentului de lunga durata si la pacientii cu insuficienta hepatica. Tratamentul trebuie interrupt imediat daca apar reactii alergice sau alte reactii adverse severe. Consultati medical daca dupa administrarea de Flonidan starea dumneavoastra nu se imbunatateste sau chiar se inrautateste. Administrarea medicamentului trebuie intrerupta cu cel putin 2 zile inaintea efectuarii de teste cutanate de hipersensibilitate, deoarece Flonidan poate masca rezultatele acestora, prin actiunea antihistaminica. Nu depasiti doza recomandata de medical dumneavoastra.

SARCINA SI ALAPTAREA

Nu au fost evidentiate efecte carcinogene, de asemenea nu au fost evidentiate efecte mutagene. Nu exista date cu privire la eventualele reactii adverse in timpul sarcinii si la nou-nascuti. La femeile insarcinate, medicamentul trebuie folosit cu prudenta si numai cu indicatii stricte. Loratadina si metabolitul sau descarboetoxiloratadina (DCL) se excreta in cantitati mici in laptele matern, de aceea, se impune prudenta in perioada alaptarii.

CAPACITATEA DE A CONDUCE VEHICULE SAU DE A FOLOSI UTILAJE

Nu exista date date care sa evidentieze ca la dozele recomandate loratadina ar influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE

Inaintea administrarii de Flonidan, informati medical dumneavoastra despre orice alta medicatie pe care o luati sau planificati sa o luati. Asocierea cu cimentidina, ketoconazol, fluconazol, eritromicina sau fluoxetina poate creste concentratiile serice ale loratadinei si implicit poate creste riscurile posibilelor reactii adverse ale medicamentului. Flonidan nu potenteaza efectele deprimante ale bauturilor alcoolice.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE Flonidan

Adulti si copii peste 12 ani:
1 comprimat (10 mg) sau 2 lingurite (10 ml) suspensie orala o data pe zi.

Copii intre 2 si 12 ani ( cu greutate corporala peste 30 kg):
1 comprimat (10 mg) sau 2 lingurite (10 ml) suspensie orala o data pe zi.

Copii intre 2 si 12 ani ( cu greutate corporala sub 30 kg):
½comprimat (5 mg) sau 1 lingurita (5 ml) suspensie orala o data pe zi.

Copii intre 1 si 2 ani :
½ lingurita (2,5 ml) suspensie orala o data pe zi.

La pacientii cu insuficienta hepatica tratamentul trebuie inceput cu o doza mai mica – la adulti 5 mg o data pe zi.
Suspensia orala este recomandata pentru copiii sub 12 ani.
Flonidan nu trebuie administrat copiilor sub 1 an.
Daca uitati sa luati medicamentul, luati doza recomandata imediat de va aduceti aminte fara a modifica schema de dozare.

SUPRADOZAJ

In caz de supradozaj pot sa apara cefalee, somnolenta si tahicardie . In cazul ingestiei unei doze mari de loratadina, medicamentul trebuie indepartat din tractul gastrointestinal cat mai repede posibil.tratamentul este symptomatic. Nu exista antidot specific. Loratadinanu poate fi eliminata prin hemodializa.

REACTII ADVERSE

Au fost semnalate cu frecventa mica sau foarte mica reactii adverse minore: cefalee, amateli, oboseala si somnolenta, uscaciunea gurii, cresterea apetitului, greata, tuse , palpitatii si caderea parului . Au fost raportate rareori sincopa, anafilaxie, disfunctie hepatica si tahiaritmii supraventriculare, dar relatia de cauzalitate cu antihistaminicul nu a fost stabilita.

Pe durata studiilor clinice toleranta produsului medicamentos si incidenta reactiilor adverse produse de Flonidan au fost comparabile cu cele produse de placebo. In comparatie cu antihistaminicele din prima generatie si majoritatea celor de a doua generatie, loratadina este mai bine suportata de copii si varstnici.

PASTRARE

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC; pastrati comprimatele ferrite de lumina si umiditate.
A nu se lasa la indemana copiilor.

DISPONIBILITATE

Se elibereaza pe baza de prescriptie medicala P-6L, respective P-RF.

AMBALAJ

Flonidan ® comprimate
Cutii cu 1 blister a 10 comprimate
Cutii cu 2 blistere a 10 comprimate
Flonidan ® Suspensie Orala
Cutie cu un flacon a 120 ml si o lingurita dozatoare.

PRODUCATOR

Lek Pharmaceutical and Chemical Company d.d., Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia.