Dictionar medicamente litera F

Flutan

Indicatii Flutan

Tratamentul cancerului de prostata (stadiul D), in care este indicata suprimarea efectelor testosteronului: ca tratament initial, in combinatie cu un agonist al LHRH; ca terapie adjuvanta la pacientii aflati deja in tratament cu agonisti ai LHRH; la pacientii orhiectomizati; la pacientii care nu au raspuns sau nu tolereaza alte forme de manipulare hormonala.

Contraindicatii Flutan

Pacientii cu hipersensibilitate la flutamide.

Precautii Flutan

Afectarea hepatica (modificari ale transaminazelor, icter colestatic, necroza hepatica). Testele functionale hepatice trebuie efectuate la toti pacientii tratati cu flutamida pe termen indelungat. Administrarea Flutan-ului tinde sa creasca nivelele plasmatice ale testosteronului si estradiolului, care pot induce retentie lichidiana, de aceea se va folosi cu prudenta la cardiaci.

Reactii adverse Flutan

Cel mai frecvent, ginecomastie, uneori insotita de galactoree, afectare hepatica (Vezi „Precautii”), colorare asimptomatica a urinei in galben-verzui. Flutan imbunatateste calitatea vietii pacientilor cu adenocarcinom de prostata inoperabil.

Mod de administrare Flutan

O tableta (250 mg), de trei ori pe zi. Cand este folosit ca tratament initial cu un agonist al LHRH, se poate obtine o reducere semnificativa a reactiei adverse flare provocate de agonisti ai LHRH, daca Flutan se introduce cu cel putin trei zile inaintea agonistului LHRH.