Semne Simptome Litera F

Fotofobie

Fotofobiea este o senzatie vizuala neplacuta produsa de lumina in cursul anumitor boli. Dupa simptomele care o insotesc, o fotofobie poate fi consecutiva unei afectiuni oculare sau neurologice.Fotofobie

Sursele de lumina precum soarele, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot crea disconfort, alaturi de nevoia de a clipi sau a inchide ochii. In unele cazuri fotofobia poate fi insotita de cefalee (dureri de cap). Persoanele sensibile la lumina sunt de obicei deranjate de lumina puternica, stralucitoare. In cazurile extreme, totusi, orice fel de lumina poate determina disconfort.

Afectiuni oculare: precum conjunctivita, blefarita sau infectia pleoapelor, uveita sau inflamarea tesuturilor inferioare ale ochiului, glaucomul, miopia, zgarieturi ale suprafetei oculare, corpuri straine. In principiu, orice afectiune, oricat de minora ar fi poate cauza fotofobia.

Boli generalizate: rujeola, artrita si alte boli inflamatorii pot sa fie acompaniate de afectiuni la nivelul ochiului precum cheratita (inflamarea corneei), uveita, care intr-un final accentueaza sensibilitatea ochilor la lumina.

Unele medicamente: majoritatea medicamentelor administrate direct in ochi provoaca o sensibilitate mai mult sau mai putin accentuata. In rest, cele pentru hipertensiunea arteriala pot sa le declanseze fotofobie unor persoane.

Lentilele de contact: acestea pot sa produca niste microtraumatisme la nivelul ochilor care, in timp, pot si cauza aparitiei fotosensibilitatii.

Factorii externi: unele gaze (lacrimogene), vantul cald si uscat, ceata, fumul.

Cataracta: fara sa fie vorba in mod deosebit de fotofobie, intrucat nu apare durerea, unele tipuri de cataracte se manifesta prin lacrimare.

Sensibilitatea la lumina poate fi un simptom al unor boli care nu afecteaza direct ochiul, cum ar fi infectiile virale sau cefaleea severa (migrena). Persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, deoarece persoanele cu o culoare a ochilor mai inchisa au mai mult pigment care le protejeaza impotriva luminii stralucitoare.

Alte cauze comune ale fotofobiei includ abraziunea corneana, uveita si afectiuni ale sistemului nervos central cum ar fi meningita. Sensibilitatea la lumina este, de asemeni, asociata cu dezlipirea de retina, iritatiile produse de lentilele de contact, arsurile solare si chirurgia refractiva. Fotofobia insoteste deseori albinismul (absenta pigmentului ocular), deficienta totala de culoare (persoane care vad doar tonuri de gri), botulismul, rabia, intoxicatia cu mercur, conjunctivita, keratita si iritita.

Anumite boli rare, cum ar fi o afectiune genetica numita keratita foliculara spinoasa, au fost descrise ca fiind insotite de fotofobie. Unele medicamnte pot determina sensibilitate la lumina ca efect secundar, printre care belladona, furosemidul, chinina, tetraciclina si doxiciclina.

In toate cazurile ar trebui facuta examinarea atenta a ochiului, inclusiv prin tonometrie.
Se recomanda consultatia unui oftalmolog.
Daca exista rigiditate nucala se pot face tomografia cerebrala si punctia spinala, cel mai sigur de catre un neurolog.
Un test la histamina poate fi util pentru diagnosticul migrenei.