Semne Simptome Litera H

Hemianopsie

Pierdere a vederii unei jumatati a campului vizual al fiecarui ochi. Hemianopsiile iau diferite aspecte, dar cele mai obisnuite sunt hemianopsiile laterale, in care fiecare ochi pierde jumatatea temporala (dinspre partea tamplei, spre exterior) sau jumatatea nazala (de partea nasului, spre interior) a vederii sale. Leziunile cailor vizuale pot avea drept cauza un traumatism cranian, o compresie exercitata de o tumora sau un accident vascular cerebral. Tratamentul este doar cel al cauzei.Hemianopsie

Simptom determinat de o leziune a analizatorului vizual, de obicei la nivelul nervului optic, si care consta in ingustarea, la jumatate, a campului vizual, unilateral sau bilateral. H. este numita altitudinala cand pacientui nu vede in jumatatea inferioara a campului vizual, limita dintre cele doua zone fiind orizontala, dar eel mai frecvent aceasta limita este verticala, pacientui pierzandu-si vederea In jumatatea externa sau interna a campului vizual, h. numindu-se laterala. In cazul unei leziuni retrochiasmatice, h. laterala este omonima (cu pierderea vederii de partea nazala pentru un ochi si de partea temporala pentru celalalt ochi). Daca leziunea este chiasmati-ca, h. laterala este heteronima binazala (pierderea vederii de partea nazala pentru ambii ochi) sau bitemporala (pierderea vederii bilateral In jumatatea externa).

Se recomanda cosultatia unui oftalmolog de la inceput, pentru testarea corespunzatoare a campului vizual. Este necesara de asemenea o consultatie neurologica.

Combinatia de preparate naturale care ajuta mult acest simptom este Extract din muguri de Coacaz negru – Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic dimineata si Extract din mladite de Afin – Vaccinium myrtillus MG=D1, 35 pic dupa-amiaza, zilnic, 2-3 luni. Mugurii de afin au ca proprietate cresterea puterii de adaptare ocuiara la vederea nocturna, farizand regenerarea rodopsinei, elementul fotosensibil din bastonasele retiniene.
Cel mai probabil neurologul va solicita o tomografie cerebrala pentru excluderea leziunilor care ocupa spatiu, asta daca nu suspecteaza scleroza multipla. In suspiciunea de scleroza multipla, investigatia de electie este RMN-ul, chiar daca este mai scump.
Angiografia bilaterala a arterelor carotide, dar mai ales angiografia a patru vase arteriale pot fi efectuate pentru excluderea afectiunilor vasculare.
Daca se observa semne/simptome ale unei disfunctii endorine, se recomanda consultatia unui endocrinolog.
Daca se suspecteaza un embolism, trebuie cautata sursa acestuia, iar un cardiolog va indica cele mai potrivite investigatii.