Dictionar medicamente litera H

Hipazin. Prospect Hipazin

Compozitie Hipazin

Reserpina (alcaloid pur cristalizat din Rauwolfia serpentina) 0,1mg; 1-4 dihidrazinoftalazina 10 mg; excipienti pentru un comprimat.

Actiune terapeutica Hipazin

Reserpina este un medicament cu actiune hipotensiva al carui efect se instaleaza lent si este de durata producand totodata si o sedare nervoasa. Dihidrazinoftalazina este de asemenea o substanta cu actiune hipotensiva prezentand aceleasi caractere (instalare lenta, efect de durata). Asocierea acestor doua substante cu actiune sinergica are ca scop reducerea dozelor la ambele componente in raport cu cele utilizate in cazul in care fiecare din ele ar fi administrate singure, asigurandu-se in acest fel o toleranta generala buna.

Indicatii Hipazin

Hipertensiunea arteriala esentiala in toate fazele, mai ales cand tratamentul cu Hiposerpil nu a dat rezultate. Nefrita cu hipertensiune arteriala. Unele tipuri de hipertensiune gravidica.

Mod de administrare Hipazin

Tratamentul se va face la indicatia sisub supraveghere medicala, chiar in caz de tratament ambulatoriu. Dozele vor fi individualizate, incepandu-se cu doze mici care vor fi crescute progresiv. Ca schema generala de tratament se va incepe cu 2×1 sau 3×1 comprimate pe zi, luate dupa mesele principale. Intr-un interval de cca. 2 saptamani, aceasta doza zilnica se va mari treptatla 3×2 comprimate pe zi, numai in cazuri exceptionale se va ajunge la doza de 3×3 comprimate pe zi. Dupa 3-4 saptamani de tratament se va ajunge la doza de intretinere de 2-4 comprimate pe zi, dupa caz.

Contraindicatii Hipazin

Stari de depresiune psihica. Hipertensiunea arteriala esentiala asociata cu tulburari coronariene, insuficienta renala grava sau accidente vasculare cerebrale; in aceste cazuri daca este nevoie totusi sa se recurga la tratamentul cu Hipazin, acesta se va face cu multa prudenta si numai la bolnavii spitalizati.

Reactii adverse Hipazin

La unii bolnavi pot aparea tahicardie, palpitatii, greturi, varsaturi, hipotensiune ortostatica, edem al mucoasei nazale, lacrimare, injectarea conjunctivelor, insomnii, senzatia de oboseala a membrelor inferioare, care de obicei cedeaza in cursul tratamentului. Aparitia in cursul tratamentului a starilor de depresie sau a simptomelor de artrita impune intreruperea acestuia.