Dictionar medicamente litera I

Intron. Prospect Intron A

Compozitie Intron

Intron A

Intron A este un preparat de interferon alfa – 2b, steril, stabil, inalt purificat, produs prin tehnica ADN-ului recombinant. Activitatea Intron A este exprimata in Unitati Internationale (UI), 1 mg de interferon alfa-2b corespunzand la 2,6 108 UI conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Intron A este furnizat sub forma de pulbere liofilizata, care pentru a fi injectata, necesita reconstituire. Intron A este furnizat, de asemenea, ca solutie injectabila.

Actiune terapeutica Intron

In studiile preclinice care au utilizat sisteme de culturi celulare si xenogrefe cu tesut tumoral uman la animale, interferonul alfa-2b recombinant a manifestat efecte antiproliferative si a demonstrat activitate imunomodulatorie semnificativa in vitro. Interferonul alfa – 2b recombinant inhiba replicarea virala in vitro si in vivo. Interferonii sunt cunoscuti a avea specificitate de specie.

Indicatii Intron

Intron A este indicat in urmatoarele situatii:
Administrare sistemica- hepatita cronica B, hepatita cronica C, hepatita cronica delta, papilomatoza laringiana, leucemie cu celule paroase, leucemie mieloida cronica, trombocitoza asociata LMC, mielom multiplu, limfom non-Hodgkin, sarcom Kaposi asociat sindromului imunodeficientei dobandite (SIDA), carcinom cu celule renale, cancer ovarian (pentru Intron A pulbere pentru injectare), tumora carcinoida metastazata (tumori endocrine pancreatice), melanom malign.
Administrare intravezicala – (pentru Intron A pulbere pentru injectare): cancer vezical superficial.
Administrare intralezionala – (pentru Intron A pulbere pentru injectare): condilomatoza acuminata, carcinom cu celule bazale, limfom cutanat cu celule T (Mycosis Fungoides), keratoza actinica.

Contraindicatii Intron

Intron A este contraindicat la pacientii cu anamneza pozitiva pentru hipersensibilitate la interferon alfa – 2b recombinant sau la oricare din componentele sale.

Precautii Intron

Intron A solutie injectabila (preparatul fara ASU) contine m – cresol ca si conservant; unii pacienti pot manifesta reactii alergice la acest ingredient. in cursul terapiei cu Intron A, au fost semnalate, rareori, reactii de hipersensibilizare acute, severe (ex. urticarie, angioedem, bronhoconstrictie, anafilaxie). Oricare din aceste reactii ar aparea, trebuie imediat intrerupta administrarea medicamentului si instituita terapie medicala adecvata. Eruptiile cutanate fugace nu necesita intreruperea tratamentului. Intron A trebuie folosit cu precautie la pacientii cu afectiuni medicale debilitante, cum ar fi cei cu istoric de boala pulmonara (ex. bronhopneumopatie obstructiva cronica) sau diabet zaharat cu tendinta la cetoacidoza. Precautia trebuie manifestata si la pacientii cu tulburari de coagulare (ex. tromboflebita, embolism pulmonar) sau mielosupresie severa. Administrarea de Intron A impreuna cu alti agenti chimioterapeutici poate duce la cresterea riscului toxicitatii (in severitate si durata), asociere care poate fi periclitanta pentru viata sau fatala, si datorita medicamentului administrat concomitent.

Cu toate ca febra poate fi asociata cu sindromul pseudogripal semnalat frecvent in cursul terapiei cu interferon, trebuie excluse si alte cauze de febra persistenta. Intron A nu trebuie administrat la pacientii cu hepatita cronica in stadiul decompensarii hepatice, la pacientii cu hepatita autoimuna sau cu istoric de boala autoimuna, sau la pacientii transplantati imunosupresati, deoarece terapia cu Intron A poate determina agravarea hepatopatiei la acesti pacienti. Pacientii cu istoric de insuficienta cardiaca congestiva, infarct miocardic si/sau aritmii in antecedente sau actuale, care necesita terapie cu Intron A, trebuie monitorizati indeaproape. Acelor pacienti, care au modificari cardiace preexistente si/sau sunt intr-un stadiu avansat al cancerului, trebuie sa le fie efectuata electrocardiograma inainte si in timpul tratamentului. Aritmiile cardiace (in primul rand cele supraventriculare) apar rar si par a fi corelate cu conditii prexistente si terapie anterioara cu agenti cardiotoxici. Aceste efecte adverse raspund de obicei la terapia conventionala si pot necesita modificarea dozelor sau intreruperea terapiei cu Intron A.

Pacientii cu boli psihiatrice preexistente, in special depresie, sau cu un istoric de boala psihiatrica severa, nu trebuie tratati cu Intron A. Rareori, la pacientii tratati cu interferon alfa, inclusiv cu Intron A (interferon alfa – 2b recombinant) pulbere pentru solutie injectabila, au fost observate hemoragii retiniene, pete retiniene cu aspect de vata, si obstructii ale arterelor sau venelor retiniene. in prezenta disfunctiei tiroidiene, tratamentul cu Intron A poate fi initiat sau continuat numai daca nivelul seric al TSH poate fi mentinut in limite normale cu ajutorul medicatiei. Disfunctia tiroidiana aparuta in cursul terapiei cu Intron A nu a disparut la oprirea tratamentului. Datorita semnalarilor exacerbarii psoriazisului pre-existent, la pacientii cu aceasta boala, Intron A trebuie utilizat numai daca beneficiul potential justifica potentialul risc.

Utilizarea in pediatrie: Doze pana la 10 milioane UI/m2 au fost administrate in siguranta, la copii in varsta de un an sau mai mult, cu hepatita cronica B activa. Intron A pulbere pentru solutie injectabila nu este indicat pentru a fi folosit la sugari si nu trebuie folosit la pacientii pediatrici din aceasta grupa de varsta, in special cand este reconstituit cu apa bacteriostatica pentru injectare care contine alcool benzilic. Efecte asupra fertilitatii: Interferonul poate afecta fertilitatea. De aceea, femeile fertile nu trebuie sa fie tratate cu Intron A, decat daca pe parcursul tratamentului utilizeaza eficient contraceptive. Intron A trebuie folosit cu precautie la barbatii fertili.

Intron in sarcina si alaptare

Nu exista studii la femei insarcinate. in timpul sarcinii, Intron A trebuie folosit numai daca beneficiul potential depaseste riscul potential. Administrarea intravezicala nu trebuie practicata la femeia insarcinata. Nu se cunoaste daca componentele acestui medicament se excreta in laptele uman. Deoarece administrarea de Intron A injectabil la sugari poate avea efecte adverse, trebuie decis daca sa se opresca alaptatul sau administrarea medicamentului, tinandu-se cont de importanta administrarii medicamentului la mama. In cazul in care se administreaza Intron A in combinatie cu ribavirina la pacienti cu hepatita cronica C, se recomanda citirea prospectul de ribavirina.

Reactii adverse Intron

Administrare sistemica: Cele mai frecvent semnalate efecte adverse au fost febra, senzatia de oboseala, cefaleea si mialgiile. Febra si senzatia de oboseala au fost reversibile dupa maxim 72 de ore de la intreruperea sau oprirea tratamentului si au fost dependente de doza. Efecte adverse frecvente au fost frisoanele, anorexia si greata. Efecte adverse mai putin frecvente au fost varsaturi, diaree, artralgii, astenie, somnolenta, ameteli, xerostomie, alopecie, simptome gripale (nespecificate), dureri dorsale, depresie, tentative de suicid, indispozitie, durere, hipersudoratie, disgeuzii, iritabilitate, insomnie, confuzie, scaderea capacitatii de concentrare si hipotensiune.

Efecte adverse rar semnalate au fost durere abdominala, eruptii cutanate, nervozitate, modificari la locul injectarii, parestezii, herpes simplex, prurit, dureri oculare, anxietate, epistaxis, tuse, faringita, infiltrate pulmonare, pneumonie, diminuarea starii de constienta, scadere ponderala, edem facial, dispnee, dispepsie, tahicardie, hipertensiune, cresterea apetitului alimentar, scaderea libidoului, hipoestezii, pervertiri ale gustului, scaune moi, sangerari gingivale, crampe la nivelul musculaturii membrelor inferioare, neuropatie si polineuropatie, rabdomioliza (uneori severa), tulburari ale auzului si insuficienta renala. De asemenea, rar au fost observate hipertiroidismul si hipotiroidismul.

Hepatotoxicitatea, inclusiv fatala, a fost rar observata. Modificarile de laborator semnificative clinic, cel mai frecvent aparute la doze mai mari de 10 milioane UI zilnic, au fost scaderea numarului de granulocite si leucocite, scaderea nivelului hemoglobinei si a numarului de trombocite, cresterea fosfatazei alcaline, lactat dehidrogenazei (LDH), creatininei serice, ureei sanguine si a nivelului de TSH. Cresterea raportului ALT/AST (SGPT/SGOT) a fost semnalata la unii subiecti non-hepatitici, dar si la unii pacienti cu hepatita cronica B, concomitent cu disparitia din ser a ADNp viral.

Administrare intralezionala: Cele mai multe reactii adverse au fost usoare spre moderate, efemere si rapid reversibile. Incidenta reactiilor adverse semnalate la pacientii tratati intralezional cu Intron A pulbere pentru solutie injectabila creste proportional cu numarul leziunilor tratate si in consecinta, este dependenta de doza. Pe langa efectele adverse semnalate dupa terapia sistemica cu Intron A, urmatoarele au fost semnalate consecutiv administrarii intralezionale de Intron A pulbere reconstituita: reactii la locul administrarii (arsura, prurit, durere si sangerare la locul injectarii, toate parand a fi datorate mai degraba manipularii leziunii decat terapiei cu Intron A), congestie si dermatita.
In pediatrie: Efectele adverse aparute la copiii tratati pentru hepatita cronica B au fost similare cu cele semnalate la adulti. Cel mai frecvent semnalate au fost simptomele gripale si cele gastro-intestinale (ex. voma si durerea abdominala). S-au obsevat, de asemenea, neutropenie si trombocitopenie. Dupa cum era de asteptat la aceasta grupa de virsta, iritabilitatea a fost semnalata frecvent. Nici unul din aceste efecte nu a fost periclitant pentru viata; majoritatea au fost moderate sau severe in intensitate si au disparut la reducerea dozelor sau oprirea administrarii medicamentului. Printre copii tratati cu Intron A (1-17 ani) s-a inregistrat scaderea temporara a ratei de crestere. Aceasta a revenit la normal dupa intrerupera tratamentului. Modificarile de laborator semnificative clinic, observate la pacientii pediatrici, au fost comparabile cu cele observate la adulti.

Mod de administrare Intron

inaintea administrarii, produsele medicamentoase pentru administrare parenterala trebuie sa fie inspectate vizual pentru depistarea de materie particulata sau prezenta modificarilor de culoare. in regimurile cu doza de mentinere administrata subcutanat, pacientii, in intelegere cu medicul curant, pot sa-si autoadministreze doza. Daca in timpul tratamentului cu Intron A, pentru orice indicatie, apar reactii adverse, doza trebuie sa fie modificata (reducere de 50%) sau tratamentul trebuie intrerupt temporar pana cand reactia adversa dispare. Daca dupa ajustarea adecvata a dozelor apare intoleranta recurenta sau persistenta, sau boala progreseaza, tratamentul cu Intron A trebuie oprit.

Hepatita cronica B: Tratamentul pacientilor adulti si pediatrici ( 1 an) cu boala hepatica compensata, cu Ag Hbs seric pozitiv de cel putin 6 luni, care au replicare HBV actuala (Ag Hbe seric pozitiv) si ALT seric crescut. inaintea initierii terapiei cu Intron A, se recomanda efectuarea unei biopsii hepatice, pentru a stabili prezenta hepatitei cronice si extensia leziunilor hepatice. in studiile clinice au fost folosite criteriile care urmeaza. Ele pot fi luate in considerare, inainte ca pacientii cu hepatita cronica B sa fie tratati cu Intron A: Fara istoric de encefalopatie hepatica, sangerare din varice esofagiene, ascita sau alte semne clinice de decompensare. Bilirubina Normala
Albumina Stabila si in limite normale
Timpul de protrombina:- Adulti prelungire < 3 secunde
-Copii prelungire 2 secunde
Leucocite: 4 000/mm3
Trombocite: -Adulti- 100 000/mm3
-Copii: 150 000/mm3
Regimul standard de dozare:
Adulti – Doza recomandata este de 30 pana la 35 milioane UI pe saptamana, administrata subcutanat sau intramuscular, fie 5 milioane UI zilnic, fie 10 milioane UI de trei ori pe saptamana (tot a doua zi), timp de 16 pana la 24 de saptamani.
Copii (1 pana la 17 ani): Doza recomandata de Intron A este de 3 milioane UI/m2, de trei ori pe saptamana (tot a doua zi) in prima saptamana de tratament, urmata de cresterea dozei la 6 milioane UI/m2, de trei ori pe saptamana (maxim 10 milioane UI/m2 de trei ori pe saptamana), administrate subcutanat, pentru o durata totala de tratament de 16 pana la 24 de saptamani. In studiile clinice, la pacientii cu leucocite, granulocite sau trombocite scazute, au fost folosite urmatoarele indicatii de modificare a dozelor:
Doza de Intron A: Reducere 50%  Oprire
Numar de leucocite: < 1 500/mm3 < 1 200/mm3
Numar de granulocite :< 750/mm3 (adulti) ,< 500/mm3 (adulti),(adulti si copii ) < 750/mm3
Numar de trombocite : < 50 000/mm3 (adulti), (adulti si copii) < 1 000/mm3 ,(copii) < 100 000/mm3 (copii) ;< 30 000/mm3 (adulti) ,(copii) < 70 000/mm3
Intron A poate fi reluat la doze de pana la 100% din cele initiale, atunci cand leucocitele, granulocitele si/sau trombocitele revin la valori normale sau la valorile pretratament.

Hepatita cronica C
Administrat singur (monoterapie) sau in combinatie cu ribavirina, Intron A este utilizat pentru reducerea activitatii bolii, la pacienti adulti cu hepatita cronica C, care au enzime hepatice crescute, fara decompensare hepatica. Studiile la acesti pacienti demonstreaza ca terapia cu Intron A poate produce normalizarea ALT seric, eliminarea din ser a VHC – ARN si ameliorarea aspectului histologic hepatic. Experienta clinica actuala, cu pacientii care continua terapia cu Intron A timp de 12 – 18 luni arata ca, spre deosebire de cei care intrerup tratamentul dupa sase luni, un procent mai mare de pacienti au un raspuns sustinut dupa o durata mai lunga a terapiei.

Biopsia hepatica trebuie efectuata pentru a stabili diagnosticul de hepatita cronica. in studiile clinice au fost folosite criteriile care urmeaza. Ele pot fi luate in considerare, inainte ca pacientii cu hepatita cronica B sa fie tratati cu Intron A: Fara istoric de encefalopatie hepatica, sangerare din varice esofagiene, ascita sau alte semne clinice de decompensare Bilirubina 2 mg/dl Albumina Stabila si in limite normale Timpul de protrombina prelungire < 3 secunde Leucocite 3 000/mm3 Trombocite 70 000/mm3 Creatinina serica normala sau aproape normala Monoterapie: Doza recomandata este de 3 milioane UI administrate subcutanat de trei ori pe saptamana (tot a doua zi). Cei mai multi pacienti care raspund, demonstreaza ameliorarea nivelelor de ALT in termen de 12-16 saptamani. La pacientii cu normalizarea ALT dupa 16 saptamani de tratament, terapia cu Intron A ar trebui extinsa la 18-24 luni (72 – 96 saptamani), pentru a ameliora rata raspunsului sustinut. La pacientii care nu raspund cu normalizarea ALT dupa 12 – 16 saptamani de tratament, trebuie luata in considerare oprirea tratamentului cu Intron A. Pacientii care recidiveaza dupa tratamentul cu Intron A, pot fi retratati cu aceleasi doze la care au raspuns anterior.

Terapia combinata cu ribavirina: Cand Intron A se administreaza in combinatie cu ribavirina la pacientii cu hepatita cronica C, consultati indicatiile aprobate, referitoare la ghidul de dozare, avertizari, precautii si contraindicatii, ale terapiei combinate. Hepatita cronica delta – Intron A poate fi administrat subcutanat, intr – o doza initiala de 5 milioane UI/m2, de trei ori pe saptamana, timp de cel putin trei – patru luni, desi o perioada mai lunga de tratament ar putea fi indicata. Doza poate fi ajustata in functie de toleranta pacientului la medicatie.
Papilomatoza laringiana – Doza recomandata de Intron A injectabil este de 3 milioane UI/m2, administrat subcutanat, de trei ori pe saptamana (tot a doua zi), incepand dupa indepartarea chirurgicala (laser) a tesutului tumoral. Doza poate fi ajustata in functie de toleranta pacientului la medicatie. Aparitia raspunsului la tratament poate necesita mai mult de sase luni.

Leucemia cu celule paroase – Doza recomandata de Intron A injectabil este de 2 milioane UI/m2, administrata subcutanat sau intramuscular, de trei ori pe saptamana (tot a doua zi). Doza poate fi ajustata in functie de toleranta pacientului la medicatie. Pacientii nesplenectomizati au un raspuns similar cu cei splenectomizati, avand o reducere similara a necesarului de transfuzii. Normalizarea uneia sau a mai multora dintre variabilele hematologice apare, de obicei, in maxim doua luni de tratament. Ameliorarea tuturor celor trei variabile hematologice (numar de granulocite, trombocite, nivelul de hemoglobina) poate necesita sase sau mai multe luni. inaintea inceperii tratamentului, trebuie efectuate teste pentru a cuantifica nivelul hemoglobinei, granulocitelor, trombocitelor din sangele periferic, nivelul celulelor paroase din singele periferic si al celor din maduva osoasa. Acesti parametri trebuie sa fie monitorizati periodic in timpul tratamentului, pentru a surprinde aparitia raspunsului la tratament. Daca raspunsul apare, tratamentul trebuie continuat pana cand nu se mai poate obtine ameliorare, iar parametrii de laborator au fost stabili cel putin trei luni. Daca in termen de sase luni nu apare nici un raspuns la tratament, acesta trebuie oprit. Acest regim trebuie mentinut pana cand apare progresia rapida a bolii sau intoleranta severa. Trebuie remarcat ca, daca tratamentul cu Intron A a fost intrerupt, reluarea tratamentului a determinat raspuns la mai mult de 90% din pacienti.

Leucemia mieloida cronica
Monoterapie: Doza recomandata de Intron A injectabil este de 4 – 5 milioane UI/m2, administrate subcutanat, zilnic. Doze care variaza de la 0,5 milioane UI/m2 pana la 10 milioane UI/m2/zi, pot fi necesare pentru a mentine controlul leucocitelor sanguine. Cand numarul leucocitelor sanguine este sub control, trebuie administrata doza maxima tolerata (4 – 10 milioane UI/m2 zilnic) pentru a mentine remisiunea hematologica. Daca dupa 8 – 12 saptamani de tratament remisiunea hematologica, cel putin partiala, nu a fost obtinuta, sau daca nu s-a obtinut o citoreductie clinic semnificativa, administrarea de Intron A trebuie oprita.

Terapia combinata cu cytarabina (Ara-C): Cand se administreaza terapie combinata, initierea tratamentului se face cu Intron A 5 milioane UI/m2 administrat zilnic, subcutanat si dupa doua saptamani se asociaza cytarabina (Ara-C) 20 mg/m2 administrata zilnic, subcutanat, timp de zece zile pe luna (pana la o doza maxima zilnica de 40 mg). Tratamentul cu Intron A se intrerupe dupa 8-12 luni, daca nu se obtine cel putin o remisiune hematologica partiala sau o citoreductie clinica semnificativa.

Trombocitoza asociata LMC – Doza recomandata pentru controlul trombocitozei asociata LMC este aceeasi cu cea recomandata mai sus pentru LMC. Modul de ajustare al dozelor pentru controlul leucocitelor este adecvat si pentru a controla numarul trombocitelor. Pe baza experientei clinice acumulate pana in prezent, un sfert (26%) din pacientii cu LMC au trombocitoza concomitenta, cu numar de trombocite bazal de peste 500 109 /l. Controlul numarului de trombocite a fost obtinut la toti pacientii in maxim doua luni. Trombocitele, masurate lunar, nu au scazut nici o data sub 80109/l.

Mielomul multiplu – Terapia de mentinere – La pacientii care sunt in faza de platou, consecutiv chimioterapiei de inductie, Intron A poate fi administrat subcutanat, ca monoterapie, in doza de 3 – 5 milioane UI/m2, de trei ori pe saptamana. Tratamentul in caz de recadere sau boala refractara – La pacientii care in urma chimioterapiei prezinta recadere sau sunt refractari la chimioterapie, Intron A poate fi administrat ca monoterapie, intr-o doza de 3 – 5 milioane UI/m2, de trei ori pe saptamana.

Limfomul non-Hodgkin – in asociere cu chimioterapia, Intron A injectabil poate fi administrat subcutanat, intr-o doza de 5 milioane UI, de trei ori pe saptamana (tot a doua zi).

Sarcomul Kaposi asociat SIDA – Doza optima este, inca, necunoscuta. Eficacitatea a fost demonstrata la doze de 30 milioane UI/m2 de trei – cinci ori pe saptamana, administrate subcutanat sau intramuscular. Doze mai mici (ex., 10 – 12 milioane UI/m2/zi) au fost de asemenea folosite, aparent fara pierderea eficacitatii. Cand apare stabilizarea bolii sau raspunsul la tratament, terapia trebuie continuata pana cand nu mai exista semne ale prezentei tumorii sau pana cand oprirea tratamentului este impusa de semnele unei infectii oportuniste severe sau de efectele adverse. Terapia cu Intron A a fost administrata in regim ambulator. Administrarea concomitenta cu Zidovudina (AZT) – in cursul studiilor clinice, pacientii SIDA cu sarcom Kaposi au primit Intron A concomitent cu AZT. Majoritatea pacientilor au tolerat urmatorul regim: Intron A in doza de 5- 10 milioane de UI/m2 zilnic; AZT 100 mg la patru ore. Efectul major limitant al dozei este neutropenia.

Carcinomul cu celule renale – Ca monoterapie: Doza optima si schema de tratament nu au fost stabilite. Intron A a fost administrat intravenos sau subcutanat, in doze variind intre 3 si 30 milioane UI/m2, fie de trei ori pe saptamana, fie cinci zile pe saptamana, fie zilnic. Cea mai mare rata a raspunsului a fost obtinuta cand Intron A a fost administrat subcutanat, in doze de 3 – 10 milioane UI/m2 de trei ori pe saptamana.

Cancerul ovarian – Daca este folosit singur, doza recomandata la pacientii cu boala minima reziduala persistenta este de 50 milioane UI intraperitoneal (IP). Se reconstituie Intron A pulbere in 250 ml de solutie salina. Se adauga 1 750 ml solutie pentru dializa si se administreaza IP printr-un cateter. Instilarea trebuie facuta timp de aproximativ o ora. inainte ca pacientul sa fie reevaluat, aceasta procedura trebuie repetata saptamanal, timp de 16 saptamani.

Tumorile carcinoide metastazate (tumori endocrine pancreatice) – Activitatea terapeutica a Intron A a fost demonstrata in cazul tumorilor carcinoide metastazate si al sindromului carcinoid, prin administrarea a 3 – 4 milioane UI Intron A/m2, subcutanat, zilnic sau tot a doua zi, apoi, in functie de toxicitate, doze subcutanate de trei ori pe saptamana, incepand cu 2 milioane UI/m2 si crescand la 3, 5, 7 si 10 milioane UI/m2, la doua saptamani interval. Desi nu s-a obiectivat regresia tumorii, 20% din pacienti au avut o reducere cu 50% a nivelului urinar al acidului 5 – hidroxiindol acetic (5 – HIIA) pe 24 de ore. Pacientii tratati cu Intron A timp de sase luni (2 milioane UI/m2, zilnic, subcutanat, in primele trei zile, apoi crestere la 5 milioane UI/m2 subcutanat, de trei ori pe saptamana) au demonstrat o rata de raspuns obiectiv de 50% in cursul tratamentului de lunga durata.

Melanomul malign – Ca terapie de inductie, Intron A este administrat intravenos, in doza de 20 milioane UI/m2, zilnic, cinci zile pe saptamana, timp de patru saptamani, ulterior mentinerea terapiei la 10 milioane UI/m2, subcutanat, de trei ori pe saptamana (tot a doua zi), timp de 48 de saptamani. Daca in timpul tratamentului cu Intron A apar reactii adverse severe, in special daca granulocitele scad sub 500/mm3 sau ALT/AST cresc peste de 5 limita superioara a normalului, tratamentul trebuie intrerupt temporar, pana la disparitia reactiilor adverse. Tratamentul cu Intron A trebuie reluat cu 50% din doza precedenta. Daca dupa ajustarea dozelor intoleranta persista sau granulocitele scad sub 250/mm3 sau AST/ALT cresc peste de 10 limita superioara a normalului, terapia cu Intron A trebuie oprita. Desi doza optima (minima) este necunoscuta, pentru un beneficiu clinic maxim, pacientii trebuie tratati cu doza recomandata, cu modificarea dozelor in functie de toxicitate, dupa cum a fost descris mai sus.

Carcinomul vezical superficial – Pentru carcinomul cu celule tranzitionale, doza recomandata este de 30 pana la 50 milioane UI administrate saptamanal, prin instilare intravezicala, timp de 8 – 12 saptamani; pentru carcinomul in situ (CIS), doza recomandata este de 60 – 100 milioane UI, instilate saptamanal, timp de 12 saptamani. Administrarea intravezicala de Intron A pulbere reconstituita pentru injectare – inaintea instilarii, pacientii trebuie sa se abtina timp de 8 ore de la consumul de lichide, pentru a se putea obtine o concentratie optima a medicamentului si a evita necesitatea evacuarii vezicale premature. inaintea instilarii, vezica urinara trebuie golita. Solutia este administrata din seringa in vezica, printr-un cateter steril. Pacientul trebuie sa retina solutia in vezica timp de doua ore. In cursul tratamentului, pacientul trebuie sa-si schimbe pozitia la fiecare 15 minute pentru a se asigura expunerea intregii suprafete a mucoasei vezicale. Dupa doua ore, pacientul este instruit sa-si goleasca vezica complet.

Condilomatoza acuminata – Leziunea sau leziunile care urmeaza a fi injectate, trebuie mai intai curatate cu un tampon steril imbibat in alcool. Injectarea intralezionala trebuie practicata in centrul bazei leziunii, utilizand un ac fin (masura 30). Se injecteaza 0,1 ml de solutie reconstituita, continand 1 milion UI Intron A, de trei ori pe saptamana, timp de trei saptamani. Simultan pot fi tratate pana la cinci leziuni. Doza maxima administrata saptamanal nu trebuie sa depaseasca 15 milioane UI. Leziunile mari pot fi tratate prin injectari multiple (pana la un total de 5 milioane UI Intron A zilnic), sau prin injectarea secventiala a mai multor zone ale leziunilor.

Carcinomul cu celule bazale – Leziunea care urmeaza a fi injectata, trebuie mai intai curatata cu un tampon steril imbibat in alcool. Injectarea intralezionala trebuie facuta in baza si in masa tumorii, utilizand un ac fin (masura 30) si o seringa de 1 ml. Pentru leziunile cu o arie initiala sub 2 cm2, se injecteaza 0,15 ml de solutie reconstituita, continand 1,5 milioane UI Intron A injectabil, de trei ori pe saptamana, in zile alternative, timp de trei saptamani. Doza cumulata administrata trebuie sa fie 13,5 milioane UI. Tumorile mari, superficiale si cele nodulo-ulcerative (cu aria cuprinsa intre 2 si 10 cm2) trebuie sa fie tratate de trei ori pe saptamana, timp de trei saptamani, cu 0,5 milioane UI/cm2, doza calculata in functie de aria initiala a leziunii (doza minima fiind 1,5 milioane UI). Fiecare leziune trebuie tratata separat.

Limfomul cutanat cu celule T (Mycosis Fungoides) – La pacientii cu Mycosis Fungoides in stadiul de placa, Intron A a indus regresia clinica atunci cand a fost injectat intralezional, in doze de 1 sau 2 milioane UI in fiecare sediu, de trei ori pe saptamana, patru saptamani consecutiv.
Keratoza actinica – Leziunile pot fi tratate cu 500 000 UI de Intron A in 0,1 ml solutie, administrata intralezional, utilizand un ac fin (masura 25 – 30). Aceasta procedura trebuie repetata de trei ori pe saptamana, timp de trei saptamani, pana la un total de noua injectari pentru fiecare leziune de keratoza actinica. Dupa terminarea tratamentului, este de anticipat o perioada de latenta de aproximativ patru saptamani, pana cand rezultatele clinice devin vizibile.