Ischemia entero-mezenterica

Arterele mezenterice sunt arterele care aprovizioneaza cu sange intestinul subtire si gros. Ischemia reprezinta o diminuare a circulatiei sangelui intr-o anumita regiune a corpului datorita unui obstacol in calea circulatiei arteriale (spasm, obturare, compresiune).

Ischemia mezenterica reprezinta ingustarea pana la obstructie completa a uneia sau mai multor artere mezenterice, ceea ce determina reducerea aportului de oxigen si substante nutritive la nivelul intestinului.

Ischemia mezenterica apare de obicei la persoanele cu varsta mai mare de 60 ani, la fumatori si la persoanele cu hipercolesterolemie (nivel ridicat de colesterol in sange).

Ischemia mezenterica poate fi acuta sau cronica. Ischemia mezenterica acuta reprezinta situatia prin care intestinul este brusc privat de aportul sangvin, conducand la eliberarea de mediatori ai inflamatiei si infarctizarea (necroza unei parti a intestinului). Ischemia cronica este o situatie ceva mai putin frecventa comparativ cu cea acuta si apare cand minim 2 vase mari sunt sever afectate de ateroscleroza. In cazul ischemiei mezenterice cronice simptomele apar intr-o perioada relativ lunga de timp. Ischemia mezenterica cronica poate progresa spre ischemie mezenterica acuta, uneori foarte repede.

Aorta este vasul de sange de dimensiuni mari, care transporta sangele bogat in oxigen de la inima la restul organismului. Aorta abdominala porneste de la diafragm de-a lungul abdomenului si asigura aportul de sange bogat in oxigen in partea de jos a corpului. Aportul de sange la nivelul tubului digestiv se realizeaza prin trei artere care pornesc de la nivelul aortei abdominale. Cele trei artere sunt: trunchiul celiac, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara. Cand fluxul de sange prin aceste artere sau venele adiacente se modifica apare ischemia intestinala.

Oricare ar fi cauza ischemiei intestinale diminuarea fluxului de sange face ca celulele tractului digestiv sa primeasca o cantitate insuficienta de oxigen. In aceste conditii celulele tubului digestiv mor cu aparitia inflamatiei si a ulceratiilor la nivelul tubului digestiv. Aceasta duce la o incapacitate de a absorbi produsele alimentare, ducand la diaree sangeroase. In cazul in care prejudiciul este suficient de sever poate apare gangrena ( afectiune caracterizata prin moartea tesuturilor). In cazul in care este netratata, ischemia intestinala poate fi fatala.