Dictionar medicamente litera L

Lactat de sodiu. Prospect Lactat de sodiu, solutie injectabila

Compozitie Lactat de sodiu

Fiole a 20 ml solutie apoasa injectabila, continand lactat de sodiu corespunzator la cate 20 mEq ioni de sodiu si ioni lactat (cutiecu 50 buc.).

Actiune terapeutica Lactat de sodiu

Creste rezerva alcalina si alcalinizeaza urina; efectul se instaleaza dupa 1-2 ore de la injectare (necesare transformarii lactatului in bicarbonat). Un litru de solutie 1/6 M(1,85%) contine 167 mEq Na, echivaland cu potentialul neutralizant a 280 ml solutie de bicarbonat de sodiu 5% si cu potentialul anticetogena 660 ml solutie de glucoza 5%.

Indicatii Lactat de sodiu

Tratamentul acidozei metabolice.

Contraindicatii Lactat de sodiu

Alcaloza, hipernatriemie, acidoza lactica, insuficienta cardiaca, edem pulmonar; boli hepatice grave si, in general, stare generala foarte alterata (lactatul nu poate fi metabolizat).

Reactii adverse Lactat de sodiu

Dozele excesive provoaca supraincarcarea circulatorie, eventual edeme; excesul de sodiu poate fi cauza de diaree, greata, hiperpnee, convulsii.

Mod de administrare Lactat de sodiu

Se prepara solutia 1/6 M prin diluarea continutului unei fiole (20 ml) pana la un volum de 125 ml. Se injecteaza intravenos pana la 60 ml/kilocorp, in acidoza si 30 ml/kilocorp, pentru alcalinizarea urinei; viteza de introducere nu trebuie sa depaseasca 300 ml/ora.