Dictionar medicamente litera L

Lidocaina spray

Compozitie Lidocaina spray

Lidocaina spray

Flacon de 38 g prevazut cu valva dozatoare ce contine 3,8 g lidocaina.
Excipienti: propylenglicolum, aetheroleum menthae piperitae, alcoholum 96%. Cantitatea de lidocaina eliberata la fiecare puff = 4,8 mg.

Actiune terapeutica Lidocaina spray

Lidocaina spray este un anestezic local cu efect stabilizator de membrana. Scazand permeabilitatea membranei celulare la sodiu, lidocaina scade rata depolarizarii ca si amplitudinea potentialului de actiune si inhiba conducerea nervoasa. Prin aplicare locala la nivelul mucoaselor, lidocaina este absorbita in proportii diferite in raport cu doza si locul de aplicare. Efectul Lidocainei spray apare la 1 min dupa aplicare si dureaza 5-6 minute iar subiectiv, anestezia dispare incet, in aproximativ 15 minute.

Indicatii Lidocaina spray

Anestezie locala prin pulverizare la nivelul mucoaselor: inainte de interventii minore, superficiale in stomatologie, chirurgia buco-maxilo-faciala, oto-rino-laringologie, ginecologie si dermatologie. Inainte de inserarea cateterelor si tuburilor endotraheale (inainte de intubare si de examinarile endoscopice). Pentru completarea tratamentului proceselor patologice superficiale de la nivelul mucoaselor.

Mod de administrare Lidocaina spray

Dozarea poate varia in limite largi in legatura cu indicatia si dimensiunea zonei care trebuie anesteziata. Pentru a evita niveluri plasmatice ridicate, este important sa se utilizeze cele mai mici doze care produc un efect satisfacator. In mod obisnuit 1-3 pufuri sunt suficiente, in timp ce in obstetrica pot fi aplicate 15-20 pufuri sau chiar mai mult.
Copii: in baza datelor raportate, in stomatologie si chirurgie BMF, Lidocain spray poate fi folosit si la copii, preferabil sub forma de badijonaj eliminand astfel atat teama provocata de pulverizare cit si senzatia obisnuita de intepatura mentionata ca efect secundar. Chiar copiii sub varsta de 2 ani pot fi tratati in acest fel.

Efecte secundare Lidocaina spray

Senzatie de intepatura moderata in momentul pulverizarii. Aceasta va dispare odata cu instalarea efectului (in decurs de 1 min). Foarte rar s-a citat aparitia reactiilor alergice. Efecte la nivelul sistemului nervos central si cardiovascular: nervozitate si/sau depresie, hipotensiunea si bradicardia au fost citate foarte rar.

Interactiuni Lidocaina spray

Administrarea lidocainei necesita precautii speciale in cazul pacientilor care folosesc preparate antiaritmice de tipul tocainidinei, datorita posibilitatii de potentare a efectelor toxice.

Supradozare Lidocaina spray

Pot apare simptome nervoase centrale si cardiovasculare pentru amendarea carora este necesara mentinerea permeabilitatii cailor aeriene, oxigenoterapie si la nevoie respiratie asistata. Spasmele ocazionale trebuie tratate cat mai rapid posibil cu succinilcolina 50-100 mg si/sau 5-15 mg diazepam. Pentru tratarea simptomelor cardiovasculare (bradicardie, tulburari de conducere) sunt indicate atropina (iv. 0,5-1 mg) si simpatomimetice.

Contraindicatii Lidocaina spray

Sensibilitate cunoscuta la lidocaina sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Atentie la posibilitatea patrunderii in caile aeriene (risc de aspiratie). Pentru tratarea pacientilor debilitati, varstnici, cu boli acute si a copiilor trebuie utilizate doze reduse, in concordanta cu varsta si starea generala.

One thought on “Lidocaina spray

  • se poate folosi si pe fatza ?:D in caz ca vreau un pirce sau un cercel ?

Comentariile sunt închise.