Dictionar medicamente litera L

Lyzolin

Forma de prezentare Lyzolin

Pulbere pentru solutie injectabila 1 g.

Compozitie Lyzolin – cefazolina

Indicatii Lyzolin

Infectii cu microorganisme sensibile localizate la nivelul aparatului respirator, tractului urogenital, pielii si tesuturilor moi, cailor biliare, sistemului osteoarticular; endocardite; septicemii; profilaxia infectiilor chirurgicale.

Dozare si mod de administrare Lyzolin

Injectie i.m./i.v. Adulti: 0,5-1,5 g de 2-4 ori pe zi. Maxim 12 g/zi. Copii in varsta de peste o luna: 25-100 mg/kg/zi, fractionat in 3-4 doze. In IR doza se ajusteaza in functie de clearance-ul creatininei. Administrarea trebuie continuata 2-3 zile dupa disparitia simptomatologiei.

Contraindicatii Lyzolin

Hipersensibilitate la cefalosporine.

Atentionari Lyzolin

Prudenta la pacientii cu teren atopic, cu astm bronsic sau febra fanului; la persoanele alergice la peniciline. La pacientii cu IR se recomanda reducerea dozei sau prelungirea intervalului dintre doze.

Prudenta la pacientii care prezinta factori de risc pentru deficit de vitamina K. Daca in timpul tratamentului apare diaree severa si persistenta, trebuie suspectata aparitia colitei pseudomembranoase. Folosirea necorespunzatoare poate duce la selectionarea unor tulpini rezistente.

Prudenta la pacientii hipertensivi si la cei cu tendinta de retentie hidrosalina. Administrarea concomitenta de probenecid intarzie eliminarea renala a cefazolinei. Poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina si poate pozitiva testul Coombs. Nu se recomanda administrarea la femeile gravide sau care alapteaza.

Reactii adverse Lyzolin

Manifestari alergice: rash cutanat, febra, edem angioneurotic, prurit, urticarie, sindrom Lyell, sindrom Stevens-Johnson, prurit vulvar, eozinofilie, nefrita interstitiala alergica, anafilaxie.

Tulburari hematologice: leucopenie, trombocitopenie, trombocitemie si pozitivarea testului Coombs, rar hipoprotrombinemie. Tulburari renale: cresterea nivelului produsilor de retentie azotata.

Tulburari hepatice: cresterea nivelului transaminazelor si fosfatazei alcaline, hepatita colestatica tranzitorie, icter.

Tulburari digestive: inapetenta, diaree, greata si varsaturi, rar colita pseudomembranoasa. Reactii locale: durere sau indurare la locul inj. i.m., flebite la locul injectiei i.v. Alte evenimente adverse: prurit genital si anal, candidoza genitala si vaginita.