Dictionar medicamente litera M

Maxidex, solutie ofalmica

Compozitie Maxidex

Maxidex

Suspensie oftalmica sterila. Fiecare ml contine: substanta activa: dexametazona 0,1%. Vehicul: hidroxi-propilmetilceluloza (4000 cps) 0,5%. Conservant: clorura de benzalkoniu 0,01%.

Actiune terapeutica Maxidex

Dexametazona este un corticosteroid sintetic puternic. Studiile bazate pe administrarea orala a dexametazonei la animale si om au demonstrat ca dexametazona este de 6 – 7 ori mai puternica decat prednisolonul si decel putin 30 ori mai puternica decat cortizonul. Aceasta se realizeaza prin adaugarea unui radical metil si a unui atom de fluor la radicalul prednisolon.

Indicatii Maxidex

Maxidex este indicat in controlul unor stari patologice receptive la terapia cu corticosteroizi, cum ar fi:
1. Anumite inflamatii ale segmentului anterior al ochiului – uveita anterioara acuta sau cronica, iridociclita, irita, ciclita, herpes zoster oftalmic.
2. Anumite afectiuni externe: kerato-conjunctivita flictenulara, conjunctivita nepurulenta inclusiv cea sezoniera, catarala, alergica. Este extrem de eficient in cazurile in care alergia este factorul principal.
3. Ulceratii marginale recurente de cauza toxica sau alergica.
4. Arsuri termice sau chimice.
5. Postoperator, pentru reducerea reactiilor inflamatorii.

Doze si mod de administrare Maxidex

Aplicare locala (1-2 picaturi in sacul conjunctival). In inflamatiile severe sau acute:initial, la fiecare 30-60 de minute, rarind apoi administrarea la 2-4 ore atunci cand se observa un raspuns favorabil. Tratamentul se va reduce ulterior la 1 picatura de 3-4 ori pe zi, suficient pentru a controla procesul inflamator. Daca in 3-4 zile nu se observa un raspuns favorabil, se va institui terapie aditionala, sistemica sau conjunctivala.
In inflamatia cronica: la fiecare 3-6 ore sau dupa cum este necesar.
Alergii sau inflamatii minore: la fiecare 3-4 ore, pana cand se obtine efectul dorit.

Contraindicatii Maxidex

Este contraindicat in herpes simplex acut, vaccina, varicela si cele mai multe afectiuni virale ale corneei si conjunctivei, tuberculoza; afectiuni micotice: infectii acute purulente netratate care, ca si alte afectiuni cauzate de microorganisme, pot fi mascate sau agravate de tratamentul cu un corticosteroid.
Atentie! Terapia locala intensiva sau prelungita cu corticosteroizi este un factor posibil in formarea cataractei subcapsulare posterioare. Desi nu s-au semnalat reactii adverse la administrarea topica de steroizi in sarcina, siguranta utilizarii lor in timpul sarcinii nu a fost foarte bine stabilita. De aceea, se recomanda ca acest produs sa nu fie intrebuintat in tratamentele de lunga durata la femeile gravide.

Masuri de precautie Maxidex

In cazul in care reactiile inflamatorii nu raspund la tratament in intervalul de timp scontat, se vor institui alte forme de tratament. Pot exista persoane sensibile la unul sau mai multi componenti ai acestui produs. Daca apar fenomene de sensibilitate la produs, se va intrerupe administrarea. Utilizarea prelungita a steroizilor poate cauza reactii adverse sistemice; la unii pacienti sub terapie corticosteroida sistemica sau locala pentru alte afectiuni s-a semnalat aparitia herpesului simplex ocular.

Reactii adverse Maxidex

Folosirea indelungata a steroizilor topici poate determina cresterea presiunii intraoculare la unele persoane si deci, este recomandata masurarea ei frecventa. In afectiunile care produc subtierea corneei, poate aparea perforarea acesteia la administrarea locala de steroizi.