Gastroenterologie

Metode de tratament diverticuloza

De cele mai multe ori in diverticuloza nu este nevoie de tratament. Hidratarea corecta (3 l de lichide pentru barbati si de 2,2 l pentru femei), cresterea continutului de fibre din dieta (se recomanda 20-35 grame de fibre in fiecare zi), evitati alcoolul si fumatul (irita mucoasa intestinala), scadeti in greutate( daca sunteti supraponderali), faceti exercitii fizice moderate si eliminarea factorilor care duc la constipatie ajuta la scaderea frecventei aparitiei de diverticuli noi si reduce riscul de complicatii (rupere sau inflamatie). Suplimentele de fibre alimentare sunt de mare ajutor in cazul in dieta este incorecta.

Se recomanda reducerea consumului de carne si grasimi (unt, margarina, uleiuri vegetale, maioneza, sosurile, prajelile, produsele fast-food, branzeturile grase).

Alimentele cu continut crescut in fibre alimentare sunt : tarate(45g/100g de aliment), fasole uscata (35g/100g de aliment), seminte de mac (21g/100g de aliment), mazare (12g / 100g de aliment), arahide (11,5g/100g de aliment), linte, susan, conopida, soia (10,5g/ 100g de aliment), faina integrala de grau (10g/100g de aliment), migdale, alune, nuci (8,5g/100g de aliment), morcovi, radacini de patrunjel(8g/100g de aliment), hrean (7,5g/100g de aliment), coacaze, zmeura, paine integrala, seminte de floarea soarelui, fulgi de orz (6,5g/100g de aliment), spanac, tomate (6g/100g de aliment).

Se considera ca floricelele de porumb, semintele de floarea-soarelui, semintele de dovleac, semintele de chimen si semintele de susan sunt nocive pentru persoanele cu aceasta boala.

Tratamentul medicamentos

  • Laxativele sunt substante care produc evacuarea continutului intestinal prin stimularea motilitatii intestinale. Sunt folosite in tratamentul constipatiei cronice datorata incetinirii tranzitului intestinal.Mucilagiu este o substanta vascoasa extrasa din alge, care se umfla la contactul cu apa si care este utilizata ca laxativ bland. Mucilagiul este bine tolerat in primele saptamani.
  • Antispastice prin actiune directa asupra musculaturii netede combate spasmele musculaturii intestinale. Dintre acestea cele mai utilizate sunt derivatele de papaverina ( mebeverina, alverina, spasmaverina) si trimebutina.
  • Dezinfectantele intestinale sunt utilizate in cure discontinui pentru a preveni aparitia diverticulitei.

La pacientii cu diverticuloza unele medicamente ar trebui sa fie utilizate cu prudenta: corticosteroizii (riscul de perforatie si abces) si anticoagulantele (risc de hemoragie).

Tratamentul chirurgical este destinat tratamentului complicatiilor diverticulozei.