Semne Simptome Litera M

Metroragie

Metroragie este sangerarea puternica aparuta intre ciclurile menstruale normale. Metroragia apare la 9-14% dintre femei si cauzele ei pot fi diversele probleme. Perioadele lungi (cam 7 zile) si schimbarea frecventa a tampoanelor interne sau externe nu sunt intotdeauna semn al metroragiei.

Doar 2/3 dintre femeile care se plang de sangerari puternice au cu adevarat motive de ingrijorare. Femeile ar trebui sa consulte medicul daca isi schimba tampoanele la mai putin de o ora. Formarea cheagurilor de sange este obisnuita in timpul sangerarilor puternice si nu e un motiv de ingrijorare. Oricum, sangerarea intre menstruatii precum si in timpul sarcinii impune vizita la doctor. Spoturile (micile sangerari intre menstruatii) sunt obisnuite la fetele care de-abia au inceput menstruatia si uneori in timpul ovulatiei la femeile adulte tinere.

Metroragiile sunt intotdeauna anormale si justifica o consultatie medicala. Cauzele lor difera dupa varsta femeii. Fetele au un ciclu menstrual neregulat in primii ani, iar la ele, metroragiile nu sunt rare. Totusi trebuie sa ajunga la consultatie si pot fi tratate printr-o contraceptie orala precoce. Metroragiile pot fi observate, de asemenea, la inceputul unui tratament contraceptiv si atunci cedeaza la luarea de pilule in doze mai mari. Femeile in perioada de activitate genitala trebuie intotdeauna sa ia in serios o metroragie.

Daca ea nu este insarcinata, cauza poate fi un polip, un fibrom, o endometrita, o salpingita, un cancer – totusi, cele mai multe cazuri sunt consecutive unei anomalii a mecanismului menstrual. Femeile aflate la menopauza, ale caror scurgeri menstruale sunt absente de mai mult de 6 luni si care prezinta semne clare de menopauza, pot avea metroragii care trebuie sa conduca la cautarea unui cancer al colului uterin prin histeroscopie, chiuretaj biopsie si frotiu, tratamentul trebuie sa fie imediat.

Analizele medicale  de rutina includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, test de sarcina, biochimia, ANA, coagulograma, profilul tiroidian, radiografie simpla abdominala. Necesar este un test Papanicolau, examen microscopic secretie vaginala, cultura secretie vaginala.
Daca aceste teste sunt negative, se recomanda consultatia unui ginecolog, inaintea solicitarii unor investigatii precum ecografia sau tomografia abdomino-pelvina.
Alternativ se poate face un test terapeutic cu estrogen ciclic si progesteron, daca se suspecteaza o sangerare uterina disfunctionala. Ginecologul poate rezolva problema de diagnostic prin simpla examinare a pelvisului sau prin laparoscopie sau colposcopie. Printe alte metode se numara si dilatatia si curetajul sau biopsia endometriala.
Endocronologul poate stabili daca disfunctia este pituitara sau ovariana. Un nivel al FSH mai mare de 40ml sugereaza insuficienta ovariana. Endocrinologul poate sa observe hirsutismul si sa solicite dozarea testosteronului liber si al 17-OH-progesteronului pentru excluderea unui neoplasm adrenal sau ovarian.