Dieta Hepatita

Regim alimentar naturist Hepatita

1. GUSTARI PENTRU BOLNAVII DE HEPATITA

1.1 Branza de vaci: 1litru de lapte, din care rezulta 100-200g branza. Se pune laptele la prins, intr-un vasemailat sau de portelan, se lasa la tepmeratura camerei pana se incheaga.  Se ia smantana de deasupra si se lasa la cald, pana se coaguleaza. Se toarna printr-un saculet de panza (tifon ) si se lasa sa se scurga deasupra unui vas.

1.2. Sandvis( sandwich) cu branza de vaci si rosii/ sfecla/ sunca. 2 felii de franzela, 100 g banza de vaci, 1 rosie/ 1felie de sfecla coapta si tocata/ 1 felie de sunca de praga+ 1 lingurita morcov crud ras. Se indinde branza de vaci pe paine si se garniseste cu rosie/ sfecla/ sunca tocata.

1.3. Chifla umpluta cu urda si marar. 2 chifle, 100 g urda, marar verde, 2 felii de rosii. Se taie chifla in doua capace, se scobeste o parte din miez, se umple cu urda amestecata cu marar. In loc de chifle se pot umple si rosii sau albusuri de ou fiert tare.

1.4 Chiftelute fierte in aburi. !00 g carne, 1/2 felie de franzela uscata, 1/2 albus e ou, patrunjel verde ,sare.

Se da carnea prin masina impreuna cu franzela inmuita si stoarsa. Se amesteca cu labusul, vrdeata si sarea , pana la omogenizare. Se formeaza chifelute mici care se fierb in aburi ( intr-o strecuraroare metelica deasupra unui vas cu apa care fierbe( sau in aparate de fiert in abur). Se tin sa fiarba acoperite cam 30-40 minute se servesc calde sau reci, cu diverse garnituri, salate sau sosuri.

1.5. Coltunasi cu branza de vaci. 80g faina. 1ou, 50g branza de vaci, 10g unt, sare, 2 linguri de smantana. Din faina, 1/2 ou si putina apa se face aluatul, mai moale decat cel de taietei. Se taie in patrate mai mari si se umplu cu branza amestecata cu restul de ou. Se indoaie in triunghi se preseaza marginile si se fierb in apa cu sare. Se servesc scursi cu unt si smantana.

2. SUPE SI CIORBE PENTRU BOLNAVII DE HEPATITA

2.1. Supa simpla de zarzavat. 1 morcov, 1/2 patrunjel, 1/4 telina, 1 cartof , 1 rosie, sare, 2 linguri de ulei, verdeata. Legumele curatate, spalate, taiate pe lungime se pun sa fiarba in apacu sare si untdelemn pana se inmoaie. Se ia supa de pe foc se stre coara si se serveste cu verdeata tocata. Se pot fierbe in aceasta supa limpede ; fie 1 lingurita de gris -inploaie, fie o lingurita de orez, fie galuste din 1/2 ou, putin gris.

2.2 Supa de dovlecei . 2 dovlecei mici, 2 rosii, 5 ml ulei, 1/4 lingurita de faina, 2 linguri de smantana, marar verde , sare. Dovleceii curatati si taiati in bucati potrivite se fierb in apa cu sare. In timpul fierberii se adauga faina amestecata cu smantana si cu rosiile curatate de coaja si taiate felii. Cand este gata se adauga mararul verde tocat si uleiul.

2.3 Ciorba de perisoare. 100 g carne de vaca slaba, 1/2 morcov, 1/2 patrunjel, 1 felie de telina, 1 lingurita de orez, 1/4 felie franzela, 2 linguri de suc de rosii, 1/2 lingurita zeama de lamaie, leustean ,sare. Se fierbe zarzavatul in apa cu sare si cand este gata se adauga perisoarele, orezul, sucul de rosii si la urma leusteanul tocat.

2.4. Bors de peste. 200g stiuca sau lin, 1/2 ardei gras, 1/4 ceapa rasa pe razatoare 1 rosie mare, 1/4 litri de bors, sare, leustean , patrunjel. Se fierb ceapa , ardeiul, rosia taiata in apa cu sare si cand sunt fierte se adauga pestele, apoi leusteanul si borsul

2.5. Bors armenesc. 100 g carne de vaca, 2-3 felii de morcov, 2-3 felii parunjel, 1 sfecla mica, 1 lingura  de taie tei, patrunjel verde, leustean, sare, 1/4 bors, 2 linguri de smantana. Se fierbe carnea cu zarza vatul si sfecla taiate marunt se adauga taieteii, apoi borsul, iar la sfarsit verdeata se serveste dreasa cu smantana