Scaderea oxigenarii sangelui

Scaderea oxigenarii sangelui numita si hipoxemie reprezinta in cele mai multe cazuri o scadere a presiunii partiale a oxigenului din sange, uneori sub 60 mmHg sau determinand desaturarea hemoglobinei la sub 90%. Aceasta definitie exclude scaderea oxigenarii sangelui cauzata de anemie sau alte deficiente primare hemoglobinice, deoarece nu scade presiunea partiala a oxigenului in sange.

Oxigenul respirat cu presiuni partiale mici.

Daca presiunea partiala a oxigenului din gazul inspirat este mica atunci este furnizata plamanilor o cantitate mica de oxigen pentru a face schimbul gazos necesar. Presiunea partiala a oxigenului poate fi un rezultat al reducerii oxigenului fractional continut sau reducerea presiunii barometrice,   apare la altitudini mari.

Hipoventilatia alveolara.

Daca ventilatia alveolara este diminuata oxigenul livrat poate sa fie insuficient determinand o hipoxemie chiar daca plamanii sunt normali, cauza hipoxemiei fiind extrapulmonara: obstructii ale cailor respiratorii, depresia centrului respirator cerebral sau o slabiciune musculara.
Alterarea difuziunii de-a lungul membranei sange-gaz a plamanului poate determina o scadere a oxigenarii sangelui. Totusi este o cauza mai rara.
Suntul sangelui din partea dreapta in cea stanga a circulatiei sanguine este o cauza majora de hipoxemie. Suntul poate fi intracardiac sau intrapulmonar.