Articole RecomandateFisuri Anale

Tratamente naturiste pentru fisurile anale

Fisurile anale sunt ulceraţii liniare sau crăpături în piele, cu poziţii radiare, situate în zona orificiului anal. Aceste crăpături sunt asemănătoare cu cele apărute la colţurile gurii, acolo unde pielea face joncţiune cu membrana mucoasă, extrem de delicată.

Asemănările dintre fisurile anale şi hemoroizi sunt aparente, dar au cauze şi simptome diferite: fisurile sunt crăpături externe în timp ce hemoroizii sunt vene inflamate. Iritaţia regiunii anale este mai intensă la persoanele care circulă mult cu maşina (şoferi), la cei care călăresc sau merg mult pe jos.

Fiind o maladie destul de frecventă, afectează persoane de toate vârstele, atât bărbaţi, cât şi femei. La bărbaţi apare mai frecvent pe linia posterioară, iar la femei pe linia anterioară, fiind confundabilă cu pruritul perigenital.

Cauza principală a rupturii la nivelul mucoasei şi a pielii rezidă din unele traumatisme provocate în timpul scaunului, când se încearcă eliminarea forţată a unui bol fecaloid voluminos şi tare, mai ales la persoane cu constipaţie cronică. Mai pot interveni unele infecţii locale (fungi, Trichomonas), paraziţi intestinali, anumite boli interne (icter, diabet, uremie, limfom, diaree repetată), precum şi lipsa igienei locale, calitatea săpunului şi a hârtiei igienice.

Fisurile anale pot fi provocate şi prin traumatizări în timpul consultaţiile digitale (la diagnosticarea prostatei). De asemenea, boala Crohn cu inflamarea intestinelor poate provoca diaree cu sânge, dureri abdominale, febră şi rupturi în mucoasa care căptuşeşte rectul inferior (anus). S-a constatat că în timpul naşterilor, peste 10 % dintre femei rămân cu fisuri anale, din cauza extinderilor mari ale epidermei în zona respectivă. Este de menţionat că asemenea fisuri pot să apară şi la bebeluşi care suferă de constipaţie, cronică sau acută.

Primele semne de boală

Simptomele bolii constau în mâncărimi sâcâitoare (prurit anal şi perianal), mai intense noaptea în urma transpiraţiei locale şi a scărpinatului. În faze mai avansate apar contracţii reflexe ale sfincterului anal care provoacă dureri intense, înţepătoare sau arzătoare în timpul şederii pe scaun, la mers prelungit şi, mai ales, în timpul sau după defecaţie. Aceste crize sunt întrerupte prin perioade de acalmie. Din cauza durerilor, bolnavul se abţine de la defecare, astfel că i se instalează, treptat, o constipaţie cronicizată.

Mai gravă este situaţia când apar sângerări cu sânge roşu (nu negru), care duc la ideea altor maladii (colon iritat şi inflamat, boala Crohn, sifilis, infecţii HIV sau tuberculoză). Frecvent, fisurile anale se asociază cu prezenţa hemoroizilor, a unor inflamaţii ale criptelor anale şi cu diverse tulburări nervoase.

Unele fisuri sunt superficiale şi se vindecă rapid, în timp ce altele devin cronice şi foarte dureroase, îndeosebi la persoanele suferinde de constipaţie cronică, la care presiunea mare din timpul scaunului asupra muşchilor interni ai sfincterului anal determină cronicizarea bolii.

Metode de tratament

În general, fisurile anale nu necesită o îngrijire medicală specială, deşi vindecarea este de lungă durată (peste 8 săptămâni). Pentru cazuri uşoare există câteva remedii neinvazive care calmează durerile, previn recidivarea crăpăturilor şi reduc contracţiile sfincterului care împiedică închiderea leziunior.

Tratamentele fitoterapeutice se fac atât intern (cu ceaiuri), cât şi extern (cu comprese, băi de şezut, cataplasme şi unguente).

În uz intern se folosesc:

– infuzii cu diferite combinaţii de plante luate pe stomacul gol:

– flori de gălbenele, muşeţel, coada şoricelului, nalbă, lavandă, soc;

– frunze de mentă, urzică, pelin, creţişoară, roiniţă, salvie, nuc, viţă de vie, stejar;

– herba de sunătoare, coada calului, talpa gâştei, păpădie, rozmarin, turiţă mare;

– seminţe de gutui (decoct) cu efecte emoliente;

– muguri de plop negru;

– rădăcini de brusture, cicoare, cerenţel şi tătăneasă.

Din amestecuri se ia câte o lingură de 200 de ml de apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 5 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, cu adăugarea unei linguriţe de bitter suedez la fiecare cană.

Pentru evitarea constipaţiei care provoacă fisurarea canalului anal şi a zonei perianale se recomandă ceaiuri de soc, păpădie, leurdă, măcriş, ulei de ricin şi seminţe de fenicul şi in.

Proceduri indicate în uz extern:

– băi de şezut şi comprese făcute seara, înainte de culcare, timp de 15-20 minute, folosind infuzii sau decocturi din plante luate separat sau în amestecuri în care intră coada calului (cu efecte calmante), mărul lupului, pelin, mentă, muşeţel, coada şoricelului, nalbă, trifoi roşu, patlagină, gălbenele, traista ciobanului, turiţa mare, urzică vie, rostopască, creţişoară, mur, muguri de plop negru şi scoarţa ramurilor tinere de stejar (în amestec cu puţin oţet). După baie se face un duş cald, timp de 2-3 minute pentru încălzirea corpului, apoi, se recomandă îmbrăcarea cu un halat de baie fără a se şterge corpul. Repausul după baie de face în pat timp de 30 minute, acoperit cu o pătură ;

– cataplasme în faşă de tifon cu muguri de plop negru, frunze de mur, patlagină pelin şi terci de praz ;

– badijonări cu ulei de lavandă, extract uleios din castane şi muguri de plop cu proprietăţi balsamice ;

– unguente din muguri de plop negru, gălbenele şi tătăneasă, cu efecte imediate datorită proprietăţilor anestezice, balsamice, dezinfectante şi epitelizante. Unguentul din muguri de plop se prepară din 20 de g de muguri zdrobiţi şi maceraţi timp de 24 de ore în alcool 700; se îndepărtează excesul de alcool şi se adaugă 100 de g de untură şi 5 g de ceară de albine. După o fierbere uşoară pe baia de apă timp de 3 ore se strecoară şi se freacă amestecul până se obţine unguentul cu consistenţă uniformă.

Recomandări pentru regimul zilnic de viaţă:

– băi de şezut în alternanţă cu apă călduţă şi apă rece, timp de 20 de minute, de 1-2 ori pe zi pentru a produce relaxarea sfincterului anal, calmarea mucoaselor fisurate şi îndepărtarea durerii şi a disconfortului;

– păstrarea igienei zilnice a regiunii perianale prin spălare, în fiecare dimineaţă şi seara, precum şi după fiecare scaun;

– evitarea băilor cu spumanţi, parfumuri sintetice şi săruri de baie;

– aplicarea unui strat subţire de pudră de talc neparfumată, care reduce transpiraţia şi frecarea zonei în timpul mersului sau al şederii pe scaun;

– folosirea de supozitoare cu substanţe antiinflamatoare şi anestezice sau cu propolis (Propoderm);

– aplicarea de unguente cu adaos de vaselină sau oxid de zinc, care ajută la facilitarea scaunelor, fără a provoca leziuni;

– utilizarea unor unguente cu nitroglicerină sau hidrocortizon pentru relaxarea sfincterului anal şi reducerea mâncărimilor;

– evitarea hârtiei igienice aspre, colorate şi parfumate, care amplifică inflamaţiile zonei iritate; se va înlocui cu şerveţele de faţă îmbibate cu loţiune hidratantă;

– evitarea scărpinatului cu unghii ascuţite la nivelul anusului bolnav, mai ales în timpul nopţii când, prin scărpinat, se eliberează în piele unele substanţe chimice analoage histaminei cu efect de amplificare a inflamaţiilor şi a mâncărimii;

– îmbrăcarea unei lenjerii de noapte foarte lejeră;

– netratarea atât a cons-tipaţiilor care provoacă ruperi de piele şi sfincter, cât şi a scaunelor diareice care elimină un conţinut acid, puternic iritant, ducând la un eritem fesier;

– combaterea excesului de greutate la persoane obeze care transpiră mai intens în zona anusului, reducând posibilitatea vindecării;

– efectuarea zilnică a unei activităţi fizice moderate, gimnastică uşoară şi mers de jos.

În cazuri cronice grave se consideră necesară o intervenţie chirurgicală pentru a realiza dilatarea anală, deschiderea abceselor şi extirparea traiectelor fistuloase. Aceste intervenţii chirurgicale implică însă anumite riscuri, inclusiv pierderea necontrolată a scaunelor în eventualitatea lezării sfincterului.

Indicaţii alimentare

Regimul alimentar vizează, înprimul rând, eliminarea constipaţiei, a diareei, a indigestiilor şi a intoxicării sângelui. Pentru aceasta se recomandă consumul zilnic de preparate alimentare bogate în fibre (celuloză, hemiceluloze, pectine, mucilagii şi gume). Concomitent se măreşte consumul de lichide (2 litri zilnic), între care un rol important îl au sucurile din fructe şi din legume, într-o cură de 1-2 luni de zile.

Se vor consuma cât mai multe salate (morcov, varză), mâncăruri cu legume, păstăi de fasole, supă de legume, iaurt cu cereale şi fructe cu coajă (mere, struguri, gutui).

În schimb se vor evita condimentele iuţi (piper, ardei), murăturile şi sortimentul de salamuri care prezintă acţiuni iritante pentru canalul anal.

Este important ca bolnavul cu fisuri anale să acorde toată atenţia acestei afecţiuni iritante, mai ales ajunsă la faza cronică, întrucât o asemenea ulceraţie care nu se vindecă timp de 2-3 luni poate evolua spre scurgeri sângeroase sau mucoase şi ar fi semnalul unei afecţiuni interne mai grave (colite, boala diverticulară, colon iritat sau chiar cancer de colon).

UN:F

12 comentarii la „Tratamente naturiste pentru fisurile anale

  • Intradevar, rana deschisa care este mai mult in profunzime si usturimile care se accentueaza in timpul scaunului seamana cu o fisura anala. Iritatatia poate fi cauzata de fisura anala, dermatita de contact (reactie adversa la tratamentul cu supozitoare) sau infectie locala. De mentionat ca fisurile anale, eliminarile de mucus, iritatiile perianale pot fi prima expresie a unor boli foarte grave de colon (rectocolita ulcerohemoragica). Pe langa igiena locala , bai calde de sezut insistent recomand consultul unui medic specialist care va recomanda investigatiile necesare si un tratament adecvat patologiei depistate.

  • buna. am si eu o problema de acest gen.
    de mult timp cam de vreo 3 luni am inceput sa am mancarimi in zona anusului..la inceput am crezut cae o parazitoza ceva am luat zentel 200 mg nimic
    iar acum 3 sapt in timpul scaunelor am inceput sa am dureri ca si cum as elimina in loc de fecale ace de pescuit care se prind de peretii anusului
    .am incercat sa ma examinez singur in oglinda si cand am departat fesele am vaz ca incepe sa curga putin sange. ca si in articolul de mai sus am contractii dupa defecatie o perioada de timp. adevarul e ca in ultima perioada stau mai mult pe scaun merg mai tot timpul cu masina. nu prea mai fac miscare fumez mult si nu iau in greutate
    din contra parca scad
    pana acum nu am fost suferind de nimic am avut o viata sanatoasa si chestia asta ma sperie.am doar 22 de ani
    daca poate cineva sa-mi raspunda sa-mi dea un sfat ii multumesc anticipat

    • Ganditi-va ca tot ce mancam nu prea mai e natural. Din alimente organismul isi ia tot ce are nevoie iar in fecale sunt doar toxinele din alimente. Daca nu ne ingrijim ca ele sa fie eliminate la timp e logic ca se depoziteaza in colon iar acesta e obligat sa suporte agresivitatea acestor toxine, imbolnavindu-se. Ingrijiti-va sa aveti un tranzit intestinal normal fara constipatii si o sa aveti un colon sanatos. Toate cele bune!

  • Buna !

    Am o problema si sper sa gasesc ajutor aici. Am o mancarime sacaitoare in zona anusului. Aceasta mancarime apare dupa fiecare defecatie si dureaza foarte mult, cam pana noaptea dupa ce reusesc sa adorm ( trebuie sa stau intr-o anumita pozitie in care mancarimile nu sunt asa puternica ca sa pot sa adorm ). De fiecare data aceasta mancarime dispare dimieata si apare tot timpul dupa defecatie.

    Chiar nu stiu ce sa fac. Am cautat pe mai multe site-uri si am aflat ca sunt tot felul de boli, iritatii si as vrea sa stiu cum as putea sa scap de ea. E chiar suparatoare si insuportabila, incep sa ma plimb prin casa din cauza mancarimilor, nu pot sa stau mai mult de 1 min in loc etc.

    Daca aveti niste sfaturi va rog sa ma ajutati… Multumesc.

    • Pruritul perianal poate avea mai multe cauze: (dermatita de contact, candidoza, hemoroizi interni, fisura anala, hipotonie sfincteriana, paraziti intestinali…). In functie de cauza se indica si tratament. Un tratament neadecvat poate agrava evolutia bolii. Pana ajungeti la un medic proctolog pentru consult, diagnostic si tratament as recomanda igiena locala (cel mai bine de folosit sapun de copii) si bai calde pe sezut.

  • buna si eu am avut asemeanea probleme ca si voi
    dar eu am o fisura anala.. da din cauza constipatiei.. ma rog eu am fost mai intai la doctorul de familie pt ca aveam scaune cu sange si m-am speriat normal.. si in zona anal am o mica umflatura care ma doare .. fac tratament de vreo 3 saptamani dupa care m -am simtit bine si am mancat ceva salam intr=o seara
    ce-a mai mare prostie
    posibila.. si iar am dureri dar ce vreau sa zic e ca tre sa mergi la chirurg sa te vada el stie cel mai bine.. da si am si mancarimi.. deci numai medicul chirurg poate sa va ajute multa baffta si intrati la dieta ca nu-i de gluma

  • Am si eu aceasta problema…aceleasi dureri ingrozitoare in timpul scaunului si dupa..insa dupa o perioada de cateva sapt acestea au disparut…acum insa am ramas cu aceasta mancarime in zona anusului si in urma examinarii vizuale am constatat ca am fisura anala insotita de hemoroizi..durerile au disparut, dar e sacaitoare mancarimea si scurgerea prin fisura a unui lichid urat mirositor..e posibil sa ma pot vindeca fara interventie chirurgicala???

    • cred k ai vreo infectie acolo,daca ai o scurgere urat mirositoare… ar fi bine sa te duci sa te vada un chirurg sa vada el exact ce si cum e in zona aceea. nu stiu daca e posibil sa te vindeci fara interventie chirurgicala,trebuie vazut exact ce ai acolo.multa sanatate!

  • buna  am si eu o problema nu mi se intampla zilnic dar uneori mi se intampla…am scaun cu sange de culoare rosie:(…si ma doare foarte tare in timp si dupa…… …acu cateva zile am fost programata sa imi fac colonoscopie ..dar nu am reusit sa mi-o fac deoarce  nu am putut sa baeu 4 litri de fontranx…si nu sa putut efectua investigatia….si nu mai stiu ce sa mai fac acuma ma simt f rau :(,,
    Asi vrea sa imi raspundeti si mie ,,,sau sa imi dati un sfat …va-si fi foarte recunoscatoare 
    Va multumesc mult 

    • acelasi lucru l-am patit si eu…numai eu stiu cum am baut fortransul ala..avea un gust aiurea tare, de apa salcie…dar l-am baut…si am facut colonoscopie. a fost foarte dureros dar a trecut..ma bucur k am facut aceasta explorare pentru k astfel am reusit sa elimin multe posibile cauze ale sangerarii mele…acum ma tratez cu antrolin-uz intern(e un unguent pe care mi l-a recomandat medicul chirurg la care merg, si acest unguent nu se gaseste in romania..mi l-a trimis cineva din italia) si cu pimafucort-uz extern pentru a preveni infectia. multa sananate! si te rog sa faci colonoscopia, cu toate ca e foarte dureroasa.

  • Salut,
    de cateva luni (vreo 6) ma confrunt cu un pururit anal.
    Am mers la dermatolog si mi-a gasit eritrasma. Am facut tratament antifungic timp de 2 saptamani si simptomele au disparut.
    La 2-3 zile dupa stoparea tratamentului am fost constipat, si am avut un scaun foarte nasol (nu cred ca am mai avut asa-ceva in 30 de ani) in care mi-a curs si sange. Asta s-a intamplat acum 2 luni, iar 2-3 zile dupa acel scaun nu a mai simtit nici o probema.
    De atunci nu am mai avut nici un fel de sangerare dar pururitul a revenit la scurt timp.
    Am pus supozitoare cu Procto-Glyveno vreo 3-4 (2 serii la distanta de vreo 2-3 saptamani) in rest am dat zilnic 1 data/zi cu crema Procto-Glyveno.
    Daca opresc tratamentul cu crema Procto-Glyveno la 1-2 zile incep incet mancarimile.
    Am incercat sa dau si cu crema de galbenele, lucru care l-am facut si in trecut, dar impresia este ca mancarimile cresc in intensitate de la o zi la alta daca folosesc doar crema de galbenele.
    Ce imi recomandati…cat timp pot sa ma ung cu Procto-Glyveno 1 data/zi…ma gandesc ca un tratament prea lung nu e sanatos……Posibil ca aceasta crema Procto-Glyveno sa ma ajute dar inchiderea fisurii sa dureze un timp mai lung..
    Am facut si un examen pentru paraziti – repetat 1 data la 3 zile si rezultatele au fost negative.

    Multumesc

Comentariile sunt închise.