Tratamentul abcesului de pancreas

Modalitatile de tratament a abcesului de pancreas depind de localizarea abcesului in cadrul parenchimului, de marimea abcesului precum si de aparitia eventualelor complicatii. In general se recurge la drenajul percutan al continutului. In cazuri mai severe se poate interveni laparoscopic pentru eliminarea continutului si indepartarea tesutului necrozat.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medical este in general de sustinere, cu monitorizarea atenta a tensiunii arteriale si a volumului de sange. Antibioticele sunt tratamentul medical principal in abcesul pancreatic, utilizate pentru prevenirea sepsisului. Administrarea de fluide intravenos,analgezice si medicamente vasoconstrictoare este necesara. Se interzice total alimentatia pe cale orala.

Tratamentul chirurgical

Drenarea abcesului este tratamentul de electie pentru abcesul pancreatic. Drenarea abcesului (plasarea unui tub) prin ghidaj CT s-a dovedit mai putin eficienta decat drenajul clasic (cu deschiderea abdomenului) sau laparoscopic. Drenarea abcesului pancreatic se poate face si prin ghidaj endoscopic (transgastric). Metoda de drenare prin ghidaj CT este utila pentru pacientii care nu pot tolera o procedura deschisa.