Gastroenterologie

Tratamentul ischemielor entero-mezenterice

Tratamentul instituit in ischemia mezenterica acuta:

Punerea in repaus si decomprimarea tubului digestiv se realizeaza prin aspiratie nazogastrica. Golirea tubului digestiv prin aspiratie reduce distensia abdominala. In plus, anestezia si operatia se vor executa mai usor in conditiile unui intestin macar partial evacuat.

Reechilibrarea hidrica, ionica si energetica se face prin administrarea parenterala. Se instaleaza o linie de perfuzie pe care se administreaza in ritm rapid cantitati mari de solutii cristaloide (ser fiziologic, solutie Ringer).

Pentru o reanimare de lunga durata vor trebui insa adaugate sange, plasma, solutii de acizi aminati si de lipide.

Daca trombul descoperit in timp util se poate incerca distrugerea lui cu agenti trombolitici, administrati intravenos (papaverina urmata de administrarea de heparina sau warfarina).

Tratamentul chirurgical are ca scop repermeabilizarea vasului cu reluarea circulatiei si revascularizarea in timp util (anterior instalarii leziunilor ireversibile) a segmentului de intestin implicat in procesul patologic.

Tratamentul chirurgical curativ depinde de cauza de aparitie a ischemiei, astfel putandu-se realiza:

  • Embolectomie: presupune extragerea embolului din lumenul vascular direct (prin sectionarea vasului) sau indirect cu ajutorul sondei Fogarty.
  • Endarterectomie: extragerea piesei ce blocheaza lumenul impreuna cu tunica interna a vasului
  • Bypass (suntarea zonei blocate): se plaseaza o proteza vasculara sintetica intre aorta, respectiv artera iliaca si artera mezenterica superioara mai jos de obstacolul de pe artera mezenterica superioara. Pentru aceasta, se fac 2 ferestre arteriale: una la nivel aortic sau iliac si cealalta la nivelul artera mezenterica superioara in aval de obstacol. Capetele terminale ale protezei vasculare vor fi anastomozate la cele 2 ferestre arteriale.
  • Rezectia intestinala: in cazul in care leziunile sunt ireversibile iar segmentul intestinal este compromis, tratamentul este radical si presupune rezectia segmentului intestinal.

Tratamentul instituit in ischemia mezenterica cronica:

Tratamentul chirurgical in cazul ischemiei mezenterice cronice presupune sectionarea si excizia zonei de blocaj cu ligaturarea capetelor vasculare si reconectarea arterei la aorta (reintroducerea in circuitul vascular). O procedura alternativa este reprezentata de bypassul zonei obstruate, utilizand o grefa de material plastic nonalergizant.

Endarterectomia transaortica – pentru realizarea careia se face o incizie in abdomen si apoi se indeparteaza placa de aterom din peretele vasului- este alta procedura frecvent folosita. Tratamentul alternativ celui chirurgical este reprezentat de introducerea unui stent pe vasul obstruat pentru a largi zona, cu indepartarea mecanica a blocajului, ceea ce permite reluarea circulatiei. O astfel de procedura este relativ noua si se recomanda practicare ei doar in centrele cu experienta.