Dictionar medicamente litera B

Bicnu, solutie injectabila

Actiune Bicnu

Antineoplazic. Nu are specificitate in functie de ciclul celular. Nu prezinta rezistenta incrucisata fata de alti agenti alchilanti. Este rapid indepartat din plasma si metabolizat. Strabate bariera hematoencefalica (concentratia in LCR cu cel putin 50% mai mare decat cea plasmatica). T: 15-30 min 30% se excreta in urina dupa 24 ore, 60-70% dupa 96 ore. Waffer-ele sunt biodegradabile in creier, in cazul implantarii in cavitatile ramase dupa rezectia tumorilor. Carmustina eliberata difuzeaza in tesutul nervos inconjurator.

Indicatii Bicnu

Injectii in monoterapie sau in combinatie cu alti agenti antineoplazici ca tratament paleativ al tumorilor primare (ex. gliom al trunchiului cerebral si al diencefalului, astrocitom, glioblastom, ependinom, meduloblastom) sau metastatice ale creierului. Mielom multiplu (in combinatie cu prednisonul). Boala Hodgkin avansata sau limfoame non-hodgkiniene (nu reprezinta medicamentul de electie) la pacientii cu recaderi sau care nu raspund la terapia primara.

Mod de administrare Bicnu

Intravenos. La pacienti netratati in prealabil 150-200 mg/m la fiecare 6 saptamani, in doza unica. Se recomanda alternarea programului de dozare: 75-100 mg/m in 2 zile succesive la fiecare 6 saptamani. Se recomanda reducerea dozelor consecutive daca numarul plachetelor este sub 100000/mml si daca nivelul leucocitelor este sub 4000/mml.
IMPLANT WAFER. Glioblastom recurent multiform. Se plaseaza opt wafere in cavitatea ramasa in urma rezectiei daca dimensiunile permit. Daca nu este posibil, se recomanda utilizarea unui numar de wafere potrivit dimensiunilor cavitatii.

Contraindicatii

Lactatia.

Precautii

Cea mai frecventa reactie adversa este depresia maduvei hematogene. Monitorizati saptamanal HLG timp de cel putin 6 saptamani dupa administrarea unei doze. Nu administrati doze repetate mai frecvent de o data la 6 saptamani. Toxicitatea asupra maduvei hematogene este cumulativa; ajustati doza in functie de rezultatele analizei hematologice in urma administrarii dozei precedente. Trombocitopenia si leucopenia pot contribui la aparitia sangerarilor si a infectiilor grave la pacientii compromisi. Toxicitatea pulmonara (poate fi letala) este proportionala cu doza. Pacientii care primesc o doza > 1400 mg/m prezinta un risc mai crescut. Alti factori de risc includ bolile pulmonare din istoricul pacientului si durata tratamentului. Fibroza pulmonara cu debut intarziat poate apare la multi ani dupa tratament (si poate duce la deces), in particular la pacientii tratati in timpul copilariei. Pentru a securiza waferele fata de suprafata cavitatii se poate plasa peste wafere celuloza regenerata oxidizata. Irigati cavitatea de rezectie dupa plasarea waferelor. Foliile nedesfacute de wafere pot fi pastrate la temperatura camerei pentru maxim 6 ore. Pastrati la 20 grade Celsius. Aruncati fiolele in care pulberea s-a transformat intr-un lichid uleios. Pulberea trebuie reconstituita cu alcool etilic absolut (furnizat); se adauga ulterior apa distilata. Administrati IV pe durata a 1-2 ore; injectarea mai rapida poate cauza dureri intense si senzatie de arsura la locul injectarii. Verificati daca la locul injectarii exista extravazari in cazul senzatiilor de arsura/durere; disconfortul poate fi cauzat de diluentul alcoolic. In cazul in care apare senzatie de arsura neinsotita de extravazare, reduceti fluxul. Contactul pielii cu carmustina reconstituita se poate solda cu hiperpigmentare (temporara). In cazul contactului cu pielea, se recomanda spalarea pielii din abundenta cu apa si sapun. Fiolele nedeschise se pot pastra la 2-8 grade Celsius ferite de lumina. Solutiile diluate se pot pastra la 4 grade Celsius ferite de lumina.
Observatii pentru pacient – familie:
Anuntati orice semne si simptome de febra/infectie; dificultatea respiratorie, sangerarile/echimozele anormale. Evitati vaccinarea in timpul terapiei. Evitati fumatul deoarece creste toxicitatea pulmonara. La 2-4 ore dupa administrarea IV a dozei poate apare o inrosire pronuntata; la 2 ore dupa perfuzie pot apare greturi si varsaturi. Evaluarea si controlul terapiei:
Investigati testele functionale renale si hepatice. Monitorizati HLG timp de pana la 6 saptamani dupa administrarea unei doze; poate apare toxicitatea intarziata a maduvei. Medicamentul determina supresia maduvei hematogene si a granulocitelor. Toxicitate maxima: 21 zile; recuperare: 35-42 zile. Evaluati si monitorizati examenele pulmonare, orale si oftalmice.

Interactiuni medicamentoase

Cimetidina. Supresie aditionala a maduvei hematogene. Digoxina. Scaderea nivelului seric al digoxinei, cu scaderea efectelor sale. Fenitoina. Scaderea nivelului seric al fenitoinei cu scaderea efectelor sale. Mitomicina. Leziuni epiteliale corneene si conjunctivale.

Reactii adverse

Gastro-intestinale – greturi si varsaturi in decurs de 2 ore de la administrare, cu durata de 4-6 ore; hepatotoxicitate.
SNC – convulsii, edem cerebral, infectii intracraniene, hidrocefalie obstructiva.
Genito-Urinare- insuficienta renala, azotemie.
Hepatice – cresteri reversibile ale fosfatazei alcaline, bilirubinei si ale transaminazelor.
Altele: administrarea rapida IV poate produce inrosire tranzitorie a tegumentelor si a conjunctivei. Fibroza pulmonara, toxicitate oculara, inclusiv hemoragii retiniene. Wafer-ul poate cauza anomalii de vindecare, inclusiv dehiscenta plagii, scurgeri ale LCR si efuzii subdurale, sau in plaga.

One thought on “Bicnu, solutie injectabila

  • Vand 16 flacoane BICNU (Carmustin) 100mg, aduse din Germania, expira in februarie 2011. Pe langa acestea, mai dispun de:Dacarbazina (200mg, 10 flacoane), Alkeran injectabil (50 mg, 2 flacoane), inton A/interferon alfa (18 mil UI, 2 doze). Telefon 0726 479 405.

Comentariile sunt închise.