Semne Simptome Litera B

Blefarospasm

Zvacnirea ochiului este un spasm involuntar al muschilor pleoapei. Blefarospasmul este termenul medical pentru contractiile pleoapei. Acesta apare la fiecare citeva secunde si dureaza citeva minute. Se poate manifesta pentru o perioada de citeva zile sau saptamini. uneori determina inchiderea ochiului pina la incetarea miscarilor.

In cela mai multe cazuri nu se identifica o etiologie responsabila. Totusi anumiti factori din mediu pot agrava spasmul, cum este cofeina, stressul si fumatul. Conditia poate acompania iritatiile si infectiile ochiului. In cazuri rare, spasmul pleoapei cind este acompaniata de alte miscari anormale, poate reprezenta un simptom al unei boli neuromusculare cronice cum este sidnromul Tourette. Blefarospasmul esential benign este rar. Spasmul hemifacial implica miscari involuntare ale muschilor din jurul ochiului si gurii pe o jumatate din fata.

Conditia nu este asociata cu durerea si determina doar discomfort. Tulburarile vizuale nu apar decit daca ochiul este inchis fortat de catre un spasm. Tipic spasmul dispare de la sine fara tratament. Toxina botulinica injectata este folosita pentru a ameliora spasmele in conditiile cronice cum este blefarospasmul esential benign si spasmul hemifacial.

Cauzele blefarospasmului:

-ochiul uscat, paralizia nervilor faciali, ochiul rosu
-boala Parkinson, stressul, sindrom Tourette
-iritarea corneei, spasmul hemifacial, tulburari ale somnului
-efecte secundare ale medicatiei, sensibilitate la lumina.