Dictionar medicamente litera B

Brocriptin

Compozitie brocriptin:

Brocriptin

Un drajeu brocriptin 2.5 mg sub forma de metansulfonat de bromocriptina 2,37 mg si excipienti: – nucleu: lactoza, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu; -strat de drajeifiere:zahar, talc, carbonat de calau, dioxid de titan (E171J, guma arabica, povidona K 25 ceara galbena, ceara eariMuba.

Indicatii brocriptin

Indicatii endocrinologice
– inhibarea lactatiei fiziologice sau patologice
– hiperprolactinemia,
– infertilitate,
– prolactinoame,
– boli bengne ale sanului,
– tulburari ale ciclului menstrual, sindrom premenstrual,
– acromegalie.

Indicatii neurologice – boala Parkinson.

Contraindicatii brocriptin

Hipersensibilitate la brocriptina, la alti alcaloizi, de secara cornuta sau la oricare dintre excipientii produsului.
Toxemie gravidica, hipertensiune arteriala in timpul sarcinii sau prenatal. Insuficienta coronariana.
Asociere cu neuroleptice anhemetice, neuroleptice antipsihotice (cu exceptia clozapinei).

Mod de administrare brocriptin

Pentru a obtine un raspuns terapeutic si reactii adverse imune se recomanda folosirea treptata a bromocriptinei dupa cum urmeaza: in prima zi se administreaza o doza unica de 1.25 mg bromocriptina dupa 2-3 zile este crescuta la 2.5 mg bromocriptina pe zi, dupa alte 2-3 zile crescandu-se la 2,5mg de 2 ori pe zi.

Cresterile ulterioare ale dozei adiministrate se pot face cu suplimente de 2,5 mg de bromocriptina respectand acelasi interval de timp de 2-3 zile , pana la atingerea dozei terapeutice necesare.

Inhibarea lactatiei. Pentru aceasta indicatie terapeutica nu este necesara administrarea treptata a produslui.

Pentru prevenirea lactebei se administreaza dupa nastere, cand starea pacientei permite acest lucru, o doza de 2,5 mg bromocriptina, apoi timp de 14 zile cate 2,5 mg bromcriptina de 2 ori pe zi. Pentru intreruperea lactatiei se administreaza la inceput 2,5 mg de bromcriptina pe zi apoi, dupa 2-3 zile se continua administrarea a cate 2,5 mg bromcriptina de 2 ori pe zi timp de 14 zile.

Hipoganadism, galactoree, infertilitate

Produsul trebuie administrat treptat, conform schemei prezentate mai sus. Majoritatea pacientilor au raspuns la tratament in cazul utilizarii unei doze zilnice de 7,5 mg bromocriptina, administrata fractionat, desi in unele cazuri a fost utizata o doza zilnica de 30 mg bromocriptina.

Prolactinoame. Produsul trebuie administrat treptat, conform schemei prezentate mai sus. Pacientii au raspuns la tratamentul efectuat cu doze de pa na la 30 mg bromcripina pe zi. Acromegalie Produsul trebuie administrat treptat conform schemei prezentate pana la atingerea dozei de 10-20 mg bromcriptina pe zi, in functie de raspunsul clinic si de reactiile adverse aparute.

Boala Parkinson
In prima zi de tratament doza administrata este de 1,25 mg bromcriptina. In a doua a zi, doza administrata este de 2.5 mg brornocriptina apoi doza este crescuta la intervale de 2 zile cu un supliment de 2.5 mg bromcriptina pana la atingerii dozei de 20-40 mg brornocriptina pe zi.

Nota: pentru administrarea dozei de 1.25 mg bromocriptina se recomanda utilizarea unei forme terapeutice adecvate.

Reactii adverse Brocriptin

In timpul primelor zile de tratament au fost raportate: greata, varsaturi, fatigabilitale, ameteli, hipotensiune arteriala. In decursul tratamentului cu bromocriptina a fost raportata aparitia starii de somnolenta si  in cazuri rare, a starii de somnolenta excesiva, chiar de adormire spontana.

In cazul administratii dupa nastere a bromocriptinei au fosl raportate cazuri de infarct miocardic, hipertensiune arteriala, tulburari psihice (confuzie, halucinatii, delir, tulburari de personalitate), convulsii sau accidente vasculare cerebrale.

Alte reactii adverse raportate au fost – cefalee, diskinezie, afectarea starii de vigilenta, uscaciunea gurii, constipatie, edeme ale membrelor inferioare, paloarea extremitatilor. In urma expunerii la medicament in cazul pacientilor cu afectiuni arteriale periferice.  In cazut tratamentului indelungat cu doze mari de bromocriptina au fost raportate cazuri de revarsatul pleurei sl de fibroza retroperitoneala.

Precautii:

Administrarea bromcriptinei necesita precauti in caz de alterare a sanatatii mentale. Antecedente de tulburari, panica aparute in timpul tratamentului cu dopaminergice. Afectiuni cardiovasculare, antecedente de ulcer gastroduodenal precum si la pacientii cu varste peste 66 ani, in acest caz fliind necesara utilizarea unor doze mai mici. Monitorizarea tensiunii arteriale si a starii psihice.

In perioada de administrare a bromcriptinei, mai ales in cazul tratamentului bolii Parkinson, a fost raportat instalarea brusca a starii de somnolenta ori a acceselor de somn si foarte rar chiar a adormirii spontane. In aceste cazuri se recomanda reducerea dozei administrate sau chiar intreruperea administrarii. In cazul in care pacientii prezinta factori de risc cardiovascular  trebuie evaluat cu atentie raportul beneficiu terapeutic/risc potential inainte de a recomanda utilizarea bromcriptinei.

Daca la pacientele (tratate pentru tulburari ale cicluful menstrual, hipogonadism sau galactoree apare suspiciunea prezentei sarcinii, se recomanda intreruperea tratamentului pana in momentul diagnosticarii acesteia. Daca pacientele care efectueaza tratament cu bromocripitina nu doresc sa ramana gravide, trebuie sa utilizeze metode contraceptive (altele decat utilizarea produselor estro-progestogene).

Dupa nastere nu este recomandata administrarea bromcriptinei la pacientele cu afectuni psihice si/sau antecedente ale unor afectiuni psihice, factori de risc cardiovascular sau patologie arteriala periferica. La pacientii care au efectuat tratament indelungat cu doze mari de bromcriptina au putut fi observate cazuri de revarsat pleural si, rar, cazuri de fibroze peritoneale.

In cazul in care apar semne ale acestor afectiuni trebuie intrerupta administrarea bromcriptinei pana la obtinerea unui diagnostic de certitudine. Datorita continutului de lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare precum intoleranta la galactoza deficit de lactoza de tip lapon sau de malabsorbtie la glucoza-gatactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni:

Bromocriptina nu trebuie administrata in asociere cu neurolepticele antiemetice si antipsihotice (cu exceptia clozapinei) datorita antagonismului reciproc, ceea ce are drept consecinta scaderea efectului asupra prolactinei si a efectului antiparkinsonian.

Nu este recomandata administrarea bromocriptinei in asocierea cu alti alcaloizi  datorita riscului de potentare a efectului vasoconstrictor si de aparitie a hipertensiunii arteriale. Nu este recomandata administrarea bromocriptinei in asociere cu macrolide (cu exceptia spiramicinei deoarece acestea pot determina cresterea concentratiilor plasmatice de bromocriptina.

Nu este recomandata administrarea bromocriptinei in asociere cu simpatomimetice datorita riscului de potentare a efectului vasoconstrictor si de aparitie a hipertensiunii arteriale.

Atentionari speciale:

Insuficienta hepatica, insuficienta renala.  La pacienti cu afectare a functiei hepatice,viteza de eliminare poate fi scazuta si concentratiile  plasmatice pot fi crescute, ceea ce face necesara reducerea dozelor administrate.

Nu exista date conform carora proprietatile farmacoceutice ale bromocriptinei sunt modificate la varstnici.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Dalorita reactiilor adverse ce pot sa apara in decursul tratamentului bromocriptina poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Brocriptin in sarcina si alaptare

Bromocriptina poate fi administrata in perioada de sarcina; daca medicul considera ca administrarea este  neaparat necesara. Bromocriptina nu trebuie administrata in perioada de alaptare.

Supradozaj:

Simptomatologia supradozajului cu bromocriptina induce: greata, varsaturi, ameteli, hipertensiune ortostatica, transpiratii si halucinati.
Tratamentul este simptomatic.

Pastrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor

2 comentarii la „Brocriptin

  • nu am nici un comentariu de facut totusi am si eu o intrebare.am o prietena care,dupa2pastile de brocriptin a reluat alaqptarea.ce efecte ar putea sa aiva asupra bebelusului?va multumesc

  • am luat Biocriptin in timp ce luam si Klacid si pastile aerius pOT PROCOCA ACESTEA INTIRZIEREA MENSTRUATIEI?

Comentariile sunt închise.