Dictionar medicamente litera C

Cefotax

Compozitie Cefotax

Fiecare flacon contine 0,5 g sau 1 g cefotaxim echivalent la 0,524 g, respectiv 1,048 g cefotaxim sodiu.

Actiune terapeutica Cefotax

Cefotax face parte din grupul cefalosporinelor si are efect bactericid. Este mai activ asupra bacililor gram negativi decat alte antibiotice cunoscute din grupul cefalosporinelor sau penicilinelor, iar rezistenta bacteriana se dezvolta mai greu. Concentratiile inhibitorii microbiene sunt extrem de joase pentru majoritatea germenilor, avand o actiune foarte puternica la locul infectiei. Este un antibiotic de electie inmonoterapie. Cefotaximul este partial legat de proteinele serice (panala 50% din doza) si are o buna penetrare in tesuturi. Este eliminat in principal prin urina sub forma activa. Activitatea antibacteriana include germeni gram pozitivi, gram negativi si anaerobi, dintre care amintim: stafilococi, streptococi aerobi si anaerobi, Neisserii, Haemophilus influenzae, E. Coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Yersinii, Clostridii, Pseudomonas si Bacteriodes fragilis.

Indicatii Cefotax

Boli infectioase cu bacterii sensibile la Cefotax ca: infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, infectii ale tractului genito-urinar (inclusiv gonoree), infectii intraabdominale (biliare, hepatice, infectii ale tractului gastro-intestinal, peritonite), infectii in sfera pelvina, infectii cutanate ale tesuturilor moi, arsuri, plagi infectate, infectii ale oaselor si articulatiilor, infectii ORL, buco-maxilo-faciale, infectii nosocomiale, infectii grave: septicemii, meningite, endocardite bacteriene, profilaxia infectiilor in chirurgia abdominala, toracica, ortopedica, imunitate deficitara (secundar terapiei imunodeprimante).

Mod de administrare Cefotax

Daca nu exista o indicatie speciala a medicului, se recomanda urmatoarele doze:
Adulti, adolescenti si copii a caror greutate corporala depaseste 50 kg,doza uzuala pentru administrare i.m. sau i.v. este 1 – 2 g la 12 ore. Pentru gonoree – injectii i.m. 1 g in doza unica.
Profilactic in interventii chirurgicale: injectii i.m. sau i.v. – 1 g cu o jumatate de ora inaintea interventiei chirurgicale.
Infectii necomplicate: injectiii.m. sau i.v. – 1 g la 12 ore.
Infectii medii si severe: injectii i.m. sau i.v. 1 – 2 g la 6 ore.
Infectii foarte grave ce pun viata in pericol: injectii i.m. sau i.v. – 2 g la 4 ore.
Adulti cu functia renala alterata (clearance la creatinina 5 ml/ min.): 1/2 din doza normala.
Doze uzuale pediatrice: Nou nascuti pana la 1 saptamana: injectii i.v. cu 50 mg/ kg corp la 12 ore.
Nou nascuti pana la 4 saptamani: injectii i.v. cu 50 mg/kg corp la 8 ore.
Sugari si copii pana la 50 kg greutate corporala: injectii i.m. sau i.v. cu 8 pana la 30 mg/kg corp la 4 ore sau 12 pana la 45 mg/kg corp la 6 ore. Doza maxima zilnica la sugari si copii nu trebuie sa depaseasca 12 g.
Este recomandat ca solutia sa se injecteze imediat dupa preparare. Solutia poate capata o coloratie galben palfara a afecta eficacitatea antibioticului si poate fi utilizata in decursul a 24 ore daca este pastrata la o temperatura care sa nu depaseasca 200 grade Celsius. Durata tratamentului, calea de administrare siintervalul intre administrari depinde de severitatea si raspunsul la tratament al infectiei.

Contraindicatii Cefotax

Hipersensibilitate la cefalosporine.

Precautii Cefotax

Pe perioada sarcinii: desi studiile efectuate nu au relevat efecte toxice asupra fatului sau malformatii, nu se recomanda administrarea Cefotax in cursul sarcinii, mai ales in primele 3 luni, decat daca exista indicatie stricta. Pacientii cu hipersensibilitate la penicilina pot prezenta de asemenea hipersensibilitate la Cefotax prin hipersensibilitate incrucisata.
Functie renala alterata. Tratamentul cu doze mari de Cefotax poate cauza convulsii.

Reactii adverse Cefotax

Injectiile i.v. lente (3-5 min) nu au efecte adverse, dar injectarea rapida poate provoca flebite. Injectiile i.m. fara adaugare de lidocaina pot provoca durere locala. Reactii alergice precum reactii cutanate, eosinofilie, febra anafilactica, leucopenie tranzitorie, cresterea tranzitorie a nivelului seric de TGO si TGP. Poate sa apara, de asemenea, diaree (daca aceasta este severa se intrerupe imediat tratamentul si se utilizeaza vancomicina).
Rar se poate produce soc anafilactic.
Nota: Pacientii in tratament cu Cefotax pot prezenta reactii fals pozitive ale glicozuriei, aceasta putand fi corect determinata prin folosirea metodelor enzimatice. Rareori se poate obtine un rezultat fals-pozitiv al testului Combs in timpul tratamentului cu Cefotax.