Gastroenterologie

Tratament pancreatita

Tratament pancreatita.

Tratarea pancreatitei acute trebuie sa se faca numai in cadrul unui spital – tratamentul facut acasa poate fi periculos pentru viata persoanei respective. Inainte de internarea in spital alimentele ii sint contraindicate bolnavului. I se permite sa bea doar cite o jumatate de pahar cu apa minerala plata. Dupa externarea din spital, alimentatia in conditii domestice trebuie sa respecte o anumita dieta, recomandata de catre medic.

In ultimii 15-20 de ani numarul bolnavilor de pancreatita acuta a crescut in mod considerabil. Un rol important in aparitia acestei boli il au dereglarea principiilor unei alimentatii rationale si folosirea necorespunzatoare a alcoolului.

Alte boli care o favorizeaza

Pancreatita cronica se poate dezvolta pe fondul altor patologii: afectiuni ale stomacului, ale intestinului, ale ficatului, alergii, diferite intoxicatii si infectii, disfunctii ale glandelor de secretie interna, ateroscleroza vaselor pancreasului etc.

Terapia cu ajutorul unei diete

Terapia cu ajutorul unei diete este cea mai importanta metoda de tratament a pancreatitei cronice. In acele cazuri, cind cauza principala a aparitiei ei sint dereglarile in regimul alimentar, cum ar fi bulimia, folosirea in exces a alcoolului, insuficienta albuminelor in alimentatie, alergia la unele produse, respectarea unei diete este practic singurul mijloc de actiune terapeutica asupra organismului bolnav si mai intii de toate asupra pancreasului inflamat. Dieta trebuie respectata tot timpul tratamentului – in spital, sanatoriu, acasa. Numai in acest fel se pot impiedica progresarea bolii si dezvoltarea unor complicatii.

Grasimile in stare pura sint eliminate din alimentatie

Pentru scaderea fenomenelor inflamatoare si pentru grabirea procesului de refacerea a tesutului afectat din aceasta glanda, bolnavii de pancreatita cronica trebuie sa respecte urmatoarele principii de baza in regimul alimentar.

Mai intii de toate trebuie crutat din punct de vedere chimic nu numai pancreasul, ci si celelalte organe ale sistemului digestiv supuse procesului de inflamare (stomacul, duodenul, ficatul).

Din alimentatie trebuie eliminate produsele care au o influenta stimulatoare asupra secretiei din stomac si pancreas: carnea grasa, pestele gras, chiar grasimile vegetale, ciupercile, bauturile alcoolice si cele gazoase, afumaturile, gustarile condimentate, conservele, aluatul pregatit cu grasime, placintele, piinea neagra, slanina de porc, ciocolata, muraturile, sosurile marinate, condimentele iuti (piper, mustar), fructele acre, sucurile de legume, ceaiul tare, cafeaua, cacaua. Dintre mirodenii singurele permise sint patrunjelul si mararul.

Digerarea mecanica este cel de-al doilea principiu

Digerarea mecanica este cel de-al doilea principiu al dietoterapiei pancreatitei cronice. Se recomanda consumarea alimentelor lichide, semilichide si a legumelor rase. In perioada de ameliorare sau de disparitie temporara a bolii, atunci cind va simtiti mai bine si cind in ceea ce priveste celelalte organe digestive nu exista nici o contraindicatie in folosirea in alimentatie a legumelor, respectarea acestui principiu nu este obligatorie. Dimpotriva, sint recomandate legumele nerase, ceea ce impiedica scaderea poftei de mincare si, in consecinta, subnutritia si are un efect de exercitiu asupra organelor digestive.

Continutul chimic al regimului alimentar

Cel de-al treilea principiu al dietoterapiei pancreatitei cronice se refera la continutul chimic al regimului alimentar. Cu scopul de a stimula procesele de refacere in tesuturile pancreasului afectat si pentru a imbogati sinteza enzimelor pancreatice si a inhibitorilor, pentru a impiedica progresarea bolii si agravarea ei, regimul trebuie sa contina o cantitate de albumine putin mai ridicata in comparatie cu norma fiziologica (110-120 de grame). Din aceasta cantitate 60 la suta trebuie sa fie albumine usor asimilabile de origine animala (produse lactate, carne de vita si de peste fara grasime, albus de ou). In acelasi timp cu albuminele, organismul primeste si substantele lipotrope (care degradeaza grasimile), cele care joaca un rol important in refacerea structurii pancresului, ficatului si tesuturilor.

Spre deosebire de albumine, continutul de grasimi trebuie sa scada intr-o oarecare masura (pina la 80 de grame in 24 de ore), acest lucru obtinindu-se prin eliminarea din alimentatie a grasimilor in stare pura.

Produsele care fermenteaza sint interzise

Cantitatea de grasimi trebuie distribuita in mod egal in timpul zilei. Necesitatea de grasimi in regimul alimentar este dictata de tulburarile aparute in procesul de asimilare a acestora ca urmare a scaderii functiei secretoare a pancreasului si ficatului. Trebuie sa aveti grija sa nu folositi in acelasi timp cantitati masive de grasimi, pentru ca acest fapt creste in mod considerabil riscul agravarii bolii. Pe primul plan trebuie sa puneti grasimile vegetale (uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline etc.), pentru ca acestea contin acizi grasi nesaturati care au actiune lipotropa.

Este indicata de asemenea limitarea continutului de hidrati de carbon (pina la 300-350 de grame) cu ajutorul produselor usor asimilabile (zahar, miere etc.). Ratia de zahar pentru 24 de ore nu trebuie sa depaseasca 30 de grame. Acest lucru se explica printr-un intreg sir de cauze. In cazul pancreatitei cronice cel mai adesea este afectat sistemul functional al pancreasului, glanda care prelucreaza insulina (hormonul care asigura asimilarea glucozei in organism). In afara de aceasta, uneori este tulburata functia sistemului nervos vegetativ, astfel incit adesea apar reactii alergice. Limitarea consumului de hidrati de carbon impiedica dezvoltarea la acesti bolnavi a diabetului, dereglari ale sistemuui nervos vegetativ si aparitia reactiilor alergice.

Este limitata folosirea sarii de bucatarie

Pe linga scaderea ratiei de zahar in regimul alimentar, este limitata de asemenea si folosirea sarii de bucatarie (pina la 8 grame in 24 de ore – o lingurita de sare). Sarea provoaca secretia pancreatica si, in afara de acest fapt, este dovedit ca scaderea continutului de sare in mincare are si o actiune antiinflamatoare.

Dieta trebuie imbogatita cu saruri din calciu, luind in consideratie actiunea lor antiinflamatoare si desensibilizatoare. In acest scop se recomanda folosirea produselor lactate degresate si a brinzei de vaca, pregatite in conditii domestice.

Principiul alimentatiei fractionate

Cel de-al patrulea principiu al dietoterapiei pancreatitei cronice este principiul alimentatiei fractionate. Trebuie sa mincati de cinci-sase ori pe zi in portii mici. Trebuie sa mestecati mincarea incet, fara sa va grabiti. Mincatul prea repede sau consumarea unor portii mari de mincare si deosebit de consistente determina o secretie fortata de suc pancreatic. Acest lucru nu este dorit pentru ca scurgerea secretiei din glanda este ingreunata din cauza inflamatiei. Respectarea acestui principiu este obligatorie in toate fazele bolii, incluzind aici si perioada de amelioarare temporara a bolii si senzatia ca se simte bine a bolnavului.

Din regimul alimentar sint excluse produsele care fermenteaza si care produc balonarea intestinului: fasolea, mazarea, varza alba, bauturile gazoase, ridichile.

Sint recomandate: piinea din faina de griu veche de una-doua zile sau uscata (se poate si sub forma de pesmeti); supele de legume (in afara de varza), din crupe (in afara de mei), cu macaroane; carne de vita, de vitel, de gaina, curca, iepure fara grasime, tipuri de peste fara grasime (batog, biban, crap, stiuca) sub forma de cotlete, sufleuri, ciorba cu perisoare (atunci cind bolnavul se simte mai bine, cind este in stadiul de ameliorare temporara).

Albusul de ou se foloseste sub forma de omleta, iar in mincare se adauga cite o jumatate de galbenus pe zi. Dintre produsele lactate se recomanda brinza de vaci fara grasime, laptele incorporat in unele feluri de mincare, iar dintre grasimi – numai untul si uleiul vegetal (se adauga in mincare pina la 40 de grame); dintre legume – cartoful, morcovul, sfecla, varza rosie, dovleacul, mazarea uscata sub forma de piure sau budinci. Sint indicate terciurile cu lapte si gris, fulgi de ovaz, arpacas, orez; dintre fructe sint recomandate merele coapte, decoctul de macese, ceaiul nu foarte tare, apa minerala plata, cremele de fructe, compoturile.

In stadiul de ameliorare temporara a bolii, dupa sfatul medicului puteti folosi si soiuri de fructe dulci: pere curatate de coaja, cirese, capsuni, chiar pepeni. Se pot consuma legume fierte sau coapte, fara a fi maruntite, produse lactate – brinza olandeza, smintina adaugata in mincare.

Iata un exemplu de meniu in cazurile de pancreatita cronica

primul mic dejun: omleta din albus de ou pregatita la aburi, terci de lapte cu orez fara zahar, ceai;

al doilea mic dejun: brinza de vaci proaspata, iaurt, un mar proaspat fara coaja;

prinzul: supa de legume fara smintina (o jumatate de farfurie), cotlete pregatite la abur, piure de morcov (garnitura), crema de fructe fara zahar;

gustare intre prinz si cina: decoct de macese, pesmeti sau piine de secara;

cina: peste fiert, cartofi fierti (garnitura), terci de lapte cu fulgi de ovaz fara zahar, ceai;

peste noapte: iaurt;

peste zi: piine de secara (200-300 de grame), zahar (30 de grame).

In primele zile este interzis orice fel de mincare

Pentru respectarea principiului digestiei mecanice, alimentele se taie marunt sau se dau pe razatoare. Nu trebuie sa consumati produse prea reci sau prea fierbinti. Prajirea produselor este interzisa, pentru ca prin acest procedeu iau nastere niste produse toxice din cauza dezagregarii grasimilor, care pot provoca aparitia sau agravarea bolii.

Atunci cind pancreatita cronica se agraveaza este indicat tratamentul intr-un spital (in cazurile grave) sau acasa (in cazurile mai putin grave) cu respectarea unui regim la pat. In primele doua zile este interzis orice fel de mincare. Foamea se potoleste prin linistea functionala a pancreasului si a stomacului inflamat, a duodenului si a ficatului. Bolnavii au voie doar sa bea ceai caldut sau apa minerala necarbogazoasa (cite 1-1,5 litri pe zi).

In cazul agravarii pancreatitei cronice se respecta aceleasi principii alimentare ca si inainte de acest moment, insa dieta se foloseste intr-o forma cit mai usoara. In cursul primei saptamini (intre cinci si zece zile, in functie de gravitatea zilei), dupa abtinerea de la mincare este indicata o alimentatie bogata in lichide si in hidrati de carbon: supe, terciuri cu lapte, piure de legume, creme din suc de fructe. Asemenea produse stimuleaza mai putin secretia din pancreas. Pe masura ce starea bolnavului se amelioreaza, dieta se largeste treptat: se introduc in regimul alimentar pesmetii din piine de secara, brinza proaspata de vaci sub forma de pasta, omleta din albus de ou pregatita la abur, carnea de vita si peste fara grasime, sub forma de sufleu, cotletele pregatite in baie de aburi.

Cresterea volumului de hrana, a caloriilor din alimentatie si introducerea unor noi produse trebuie facute treptat. Se pot introduce in regimul alimentar si unele produse dietetice speciale – produse lactate care au o valoare biologica deosebita si se pot asimila foarte usor. La recomandarea medicului trebuie ca in timp scurt sa reveniti la o alimentatie normala, acest lucru referindu-se mai ales la partea de albumine din regimul alimentar. De obicei, dupa una-doua saptamini de la debutul bolii puteti trece la varianta in care totul este dat pe razatoare in aceasta dieta (digestia mecanica), pe care trebuie sa o respectati timp de trei pina la opt saptamini. Dupa perioada de ameliorare a bolii puteti reveni la varianta fara digestie mecanica.

Poate aparea o insuficienta a functiei secretoare a pancreasului

In cazurile grave de pancreatita cronica, mai ales atunci cind nu este respectat regimul alimentar, poate aparea o insuficienta a functiei secretoare a pancreasului. Acest lucru se manifesta sub forma de diaree (digestia alimentelor este intrerupta, iar acestea ajung in intestin).

Nutritia acestor bolnavi se poate realiza si prin intermediul unei variante de dieta cu digestie mecanica, dar cu adaugarea unor preparate pe baza de enzime care sa ajute pancreasul. Continutul de grasimi din dieta este scazut pina la 60-70 de grame, iar cantitatea de albumine, dimpotriva, creste pina la 120-130 de grame. Prin aceasta capacitatea de a digera a sistemului digestiv scade. Ca izvor de albumine usor asimilabile se folosesc ouale, produsele lactate, pestele.