Ephicilin
Compozitie Ephicilin
Ampicilina – Capsule continand ampicilina trihidrat echivalent cu 250 mg ampicilina anhidra.
Ephicilin- Capsule continand ampicilina trihidrat echivalent cu 500 mg ampicilina anhidra.
Actiune terapeutica Ephicilin
Absorbtie- Administrarea orala a jeun a 250 sau 500 mg ampicilina duc la obtinerea unor picuri serice de 2 respectiv 4 g dupa un interval de 2 ore.
Biodisponibilitatea variaza intre 30 – 40 %. Absorbtia poate fi diminuata prin ingerarea concomitenta de alimente.
Distributie- Legarea de proteinele plasmatice este de aprox. 20 %.
Timpul de injumatatire biologica este cuprins intre 1 h si 1 1/2 h. Ampicilina difuzeaza in majoritatea tesuturilor si lichidelor biologice, mai putin lichidul cefalorahidian unde poate atinge concentratii terapeutice doar in cazul meningelui inflamat si la doze ridicate sau prin administrare parenterala. Trece bariera placentara; se regaseste in cantitate mica si in laptele matern.
Metabolizare si excretie: Se elimina in principal pe cale urinara. Aproximativ 30 % din doza administrata per os si mai mult de 60 % din cea administrata parenteral este eliminata sub forma activa prin urina in decursul primelor 24 de ore. Un procent scazut este excretat prin bila unde se regaseste in concentratii ridicate.
Excretia poate fi retardata in caz de insuficienta renala in functie de gravitatea acesteia.
Indicatii Ephicilin
Tratamentul infectiilor bacteriene cauzate de microorganisme sensibile la ampicilina. Infectii ale tractului respirator superior: sinuzite, otite, faringite bacteriene. Penicilina G sau V ramane tratamentul de electie in caz de amigdalita streptococica. Daca se foloseste ampicilina, durata tratamentului in infectiile streptococice trebuie sa fie de minim 10 zile.
Infectii ale tractului respirator inferior: bronsita acuta sau exacerbari acute ale bronsitei cronice.
Infectii ale cailor urinare: cistite, pielonefrite.
Infectii digestive: enterite cauzate de Salmonella typhi si paratyphi, Shigella. Se recomanda identificarea, prin antibiograma, a germenului patog
Mod de administrare Ephicilin
Doza zilnica se administreaza in 3 – 4 prize (la 6 – 8 ore) cu o jumatate de ora sau o ora inainte de masa. Tratamentul trebuie continuat cel putin 2-3 zile dupa disparitia simptomelor clinice si/sau pana la obtinerea rezultatului uroculturii sau coproculturii.
In caz de insuficienta renala dozele vor fi reduse in functie de clearance-ul creatininei:La pacientii hemodializati, se va administra o doza suplimentara de 500 mg.
Contraindicatii Ephicilin
Hipersensibilitate la beta-lactamine; leucemia limfoida acuta si mononucleoza infectioasa.
Precautii Ephicilin
Alergia la beta-lactamine trebuie depistata printr-o prealabila anamneza.
Alergia incrucisata cu cefalosporinele este frecventa: 10 – 15 % din cazuri. Prudenta se impune pe durata perioadei neonatale si in general cand se administreaza la copii. Se recomanda controlul functiei hepatice, renale si hematologice pe intreaga durata a tratamentului cu ampicilina.
In caz de gonoree sau uretrite provocate de gonococi, daca se constata existenta unor leziuni suspectate de a fi provocate de Treponema pallidum, examenul ultramicroscopic este obligatoriu inainte de inceperea tratamentului. In continuare se vor efectua lunar testele serologice specifice pentru sifilis timp de cel putin 4 luni.
Sarcina si alaptare
Dupa datele actuale, administrarea ampicilinei pe parcursul sarcinii nu produce efecte teratogene. Totusi, administrarea oricarui medicament, ca atare si a ampicilinei se va face cu cea mai mare prudenta. Aceasta se impune si pe durata alaptarii. Se va lua in considerare si posibilitatea aparitiei unei reactii alergice la sugarii hipersensibili la peniciline.
Reactii adverse Ephicilin
Eritemul numit „din a 5-a zi” se intalneste la 2 % din pacientii tratati cu aminopeniciline. Incidenta lui este mai ridicata la cei ce sufera de mononucleoza infectioasa sau leucemie limfoida. Reactiile imuno-alergice adevarate manifestate prin rash cutanat si urticarie apar mai putin frecvent si necesita oprirea imediata a tratamentului si evitarea oricarei administrari ulterioare a beta-lactaminelor. In mod exceptional pot aparea reactii alergice acute de tipul socului anafilactic.
Ca si in cazul celorlalte peniciline sunt posibile urmatoarele manifestari: greturi, varsaturi, diaree, dispepsii, dureri abdominale, aparitia unei glosite sau stomatite. Acestea nu necesita intreruperea tratamentului. Pot surveni suprainfectii cu germeni rezistenti; s-a semnalat si cresterea tranzitorie si moderata a transaminazelor.