Semne Simptome Litera C

Cresterea Fosfataza Alcalina

Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima ce face parte din clasa hidrolazelor (ortofosfomonoesterfosfohidrolaza) si este alcatuita in principal din trei forme izoenzimatice (hepatobiliara, osoasa, intestinala), la care se adauga in timpul sarcinii o forma tranzitorie (forma placentara).

Desi se poate face o evaluare rezonabila in privinta originii hepatice sau non-hepatice a cresterii fosfatazei alcaline utilizand doar date clinice, exista si metode biochimice ce pot face diferentierea intre izoenzime. Este utila in: – diagnosticul diferential al bolilor hepatice; – diagnosticul afectiunilor osoase, fiind la ora actuala singura enzima cu importanta practica pentru patologia tesutului osos, si in hiperparatiroidism; – are valoare de marker tumoral in tumorile de diverse etiologii (depistarea metastazelor hepatice sau osoase).

Analizele sangelui trebuie sa includa hemoleucograma completa, sumarul de urina, biochimia, electroforeza proteinelor serice, analize functionale hepatice, parathormonul, inspectia scheletului, radiografii ale oaselor, computer tomografia abdomenului, izoenzimele fosfatazei alcaline, fosfataza acida, antigenul prostatic specific.