Gastroenterologie

Psihologia constipatiei

Constipaţia nu este o boală, ci un simptom, iar din punct de vedere medical înseamnă o frecvenţă scăzută a scaunelor faţă de obişnuit. În general, oamenii se referă la constipaţie ca la o lipsă absolută a evacuării materiilor fecale. Acest concept este greşit. Constipaţia înseamnă doar rărirea acestei evacuări, din moment ce unii oameni au un scaun, alţii două, alţii trei ş.a.m.d. în mod regulat, pe zi. Astfel, o persoană care, de obicei, are 3 scaune pe zi, va însemna că este constipată atunci când va avea un singur scaun pe zi.
Procesul numit peristaltism este mişcarea intestinului realizată de către musculatura peretelui acestuia. Astfel, reziduurile sunt evacuate din intestin ca pasta de dinţi dintr-un tub. Între cavitatea bucală şi anus, alimentele trec printr-un tub digestiv de o lungime aproximativă de 9 m. Pe toată această distanţă, nutrienţii sunt procesaţi şi absorbiţi de către organsim, astfel încât toate toxinele şi elementele nefolositoare organismului să fie trimise spre eliminare. Există concepţia conform căreia o perioadă îndelungată de retenţie intestinală ar favoriza absorbţia toxinelor. Experţii spun că este fals, că anumite substanţe se absorb la niveluri exact şi că durata de timp în care ele se află într-o anumită zonă intestinală nu influenţează acest lucru. Totuşi, există persoane care corelează constipaţia cu un miros abundent al transpiraţiei sau erupţie de coşuri pe faţă.
Acest peristaltism de care vorbeam este foarte important în actul defecaţiei. Un intestin leneş sau un intestin „răsfăţat” mereu cu laxative se va obişnui în hipofuncţie şi se va încăpăţâna să funcţioneze. Astfel, atunci când constipaţia e instalată de câteva zile, punerea din nou în mişcare a anselor intestinale şi pereţilor intestinali e mai dificilă, aceltia aflându-se într-un blocaj.
Evident, tratamentul oral cu pastile este comod şi preferabil, chiar dacă uneori, efectele secundare sunt dureroase şi puturoase. Însă trebuie avută mare grijă pentru a nu transforma acest tip de tratament în obicei. Laxativul este o soluţie de moment, ea tratează efectul, nu şi cauza.
De aceea, insist, tratamentul constipaţiei se începe medicamentos, cu laxative orale, dar se continuă printr-un regim alimentar bogat în fibre alimentare.
Un alt aspect al reuşitei înlăturării constipaţiei este regularitatea meselor şi crearea reflexelor. Este important să ne învăţăm organismul şi sistemul digestiv să fie pregătit aproximativ la aceleaşi intervale orare pentru aceleaşi obiceiuri fiziologice, cum ar fi hrana şi evacuarea ei. Recomand dimineaţa un mic-dejun format din fructe şi o cafea. Fructele conţin fibre vegetale, care favorizează digestia şi peristaltismul, şi zahăr, care dă energie din zorii zilei. Iar cafeaua fiind un volum de lichid fierbinte în stomac are efect laxativ, atât din punct de vedere fizic, cât şi chimic. Se poate forma un tip de reflex pavlovian, ca la mirosul cafelei senzaţia de defecaţie să se instaleze prompt.
Acestea sunt impulsuri dictate de mintea noastră, care poate fi păcălită în sensul dorit de noi, cu puţin tact şi ceva perseverenţă.
De aceea, cei care susţin că ţigara de dimineaţa îi trimite la toaletă au mare dreptate. Teoria lor se bazează, pe de o parte, pe efectele uşor laxative ale nicotinei şi, pe de altă parte, pe crearea acestui reflex de care spuneam.

Simptome:

  1. Mai puţine scaune decât de obicei
  2. Necesitatea de inhibare a actului defecaţie
  3. Durere la defecaţie
  4. Scaun uscat şi întărit, în cantităţi mici, ca boabele mazăre
  5. Senzaţia de evacuare incompletă a conţinutului intestinal

Cauze:

  1. Lipsă de lichide
  2. Lipsă de aport alimentar de fibre vegetale
  3. Inactivitate
  4. Stres
  5. Ignorarea nevoii de a merge la toaletă

O constipaţie fiziologică este constipaţia de călătorie. Ea se instalează atunci când persoana schimbă mediul înconjurător, ceea ce se presupune a fi însoţit de un stres auxiliar şi activităţi care o implică în alte direcţii. Însă, acest tip de constipaţie se vindecă de la sine într-o perioadă de 3-5 zile. Se recomandă pe această durată un consum ridicat de iaurturi, legume şi fructe pentru a stimula digestia şi evacuarea pe cale alimentară.
Dar, de multe ori constipaţia se corelează cu statusul psihic al pacientului. De aceea, frecvenţa ei creşte o dată cu vârsta, explicaţia specialiştilor fiind aceea că oamenii, pe măsură ce trece timpul, sunt din ce în ce mai preocupaţi de „sănătatea lor”, încercând să depisteze orice fel de problemă, pe unele din ele transformându-le în realitate doar printr-o atenţie excesivă acordată lor.
Nu uitaţi, vorbim de reflexe necâştigate, de instincte umane cu care ne naştem. Atâta timp cât nu forţăm lucrurile şi lăsăm totul să decurgă în mod natural, natura însăşi e cea care va lucra pentru noi.