Degete Tobosar

Deformatie a degetelor de la maini si, uneori, a celor de la picioare. Unghiile iau un aspect bombat, iar tesuturile subiacente sunt hipertrofiate; degetul, uneori dureros, are forma unui bat de toba sau a unei spatule. Tratamentul hipocratismului digital in sine nu exista, dar in formele neereditare tratamentul este cel al bolii in cauza. Hipocratismul digital poate fi ereditar. De cele mai multe ori totusi, el apare ca urmare a unei boli cronice pulmonare (dilatatia bronhiilor, tuberculoza, fibroza, cancer) sau cardiace (endocardita, malformatie).

Degete Tobosar - Hipocratism DigitalUn EKG si o radiografie pulmonara identifica cele mai comune cauze ale degetelor de tobosar. De rutina se mai fac hemoleucograma completa, VSH-ul si biochimia. Daca pacientul este febril se face un frotiu si cultura cu antibiograma din sputa, precum si o hemocultura.

Problemele gastrointestinale se identifica cu ajutorul unui tranzit baritat si a unei clisme cu bariu.

Bolile cardiace congenitale au nevoie de analize avansate, incluzand consultul unui cardiolog, cateterizarea cardiaca sau angiocardiografia.
Pentru a pune diagnosticul de empiem trebuie facuta o toracocenteza.
Daca se suspecteaza un carcinom, primul lucru care se face este citologia sputei. Bronhoscopia poate fi necesara pentru a diagnostica un carcinom. Tomografia computerizata a toracelui paote fi folosita pentru a diagnostica bronsiectaziile.
Daca este nevoie de analize extinse, trebuie luat in considerare consultul unui cardiolog si unui pneumolog.