Gastroenterologie

Diagnosticul ischemielor entero-mezenterice

Radiografia abdominala: Radiografia abdominala este o imagine a organelor abdominale obtinuta prin utilizarea dozelor mici de raze X. Radiografia abdominala pe gol evidentiaza distensia aerica a intestinului, imaginea ansei infarctizate care apare destinsa cu peretii ingrosati („ansa in doliu”), uneori apar calcificari ale placilor aterosclerotice la nivelul peretelui aortei abdominale.

Ecografia abdominala: Ecografia abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri abdominale. Ecografia Doppler pentru trunchiul celiac, arterele mezenterice superioara si inferioara poate evidentia scaderea fluxului de sange la nivelul acestora, ceea ce indica o probabilitate crescuta de ischemie mezenterica cronica.

Angiografia mezenterica: Angiografia reprezinta un tip de radiografie facuta dupa introducerea in vasele de sange ale unei substante speciale de contrast. Angiografia consta in introducerea unui cateter intr-un vas de sange. Inainte de inceperea procedurii se anesteziaza local zona de punctie (de obicei, zona inghinala). Cateterul este ghidat cu ajutorul floroscopiei pana la nivelul vasului de examinat. Cand ajunge in acesta zona, se elibereaza solutia de contrast si se efectueaza radiografiile.

Desi este o procedura invaziva, angiografia este considerata standardul de aur in evaluarea ischemiei mezenterice. Avantajul este ca aceasta permite eliminarea unui cheag de sange prin intermediul cateterului sau administrarea de medicamente pentru a imbunatati fluxul de sange la nivel intestinal.

Computer tomografia: Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului. In cazul ischemiei mezenterice aceasta evidentiaza localizarea procesului ischemic. O noua tehnica numita angiografia CT poate furniza imagini ale arterelor intestinale, desi nu este inca utilizat pe scara larga.

Angiografia prin rezonanta magnetica: Imagistica prin rezonanta magnetica este un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului omenesc. IRM poate fi folosita pentru vizualizarea vaselor de sange si a circulatiei sangelui prin vase, in acest caz numindu-se angiografie prin rezonanta magnetica. Angiografia prin rezonanta magnetica ofera imagini bi- sau tridimensionale ale vaselor sanguine mult mai bune calitativ in comparatie cu CT-ul clasic.


Laparotomia exploratorie: Ischemia mezenterica acuta este o urgenta medicala si trebuie sa fie diagnosticata si tratata rapid si corect. Deschiderea abdomenului permite stabilirea diagnosticului si tratamentul corespunzator.

Analizele de sange: Analizele de laborator evidentiaza modificari ale hemoleucogramei, cu un numar ridicat de leucocite, hemoglobina scazuta ,cresterea hematocritului, modificari ale echilibrului acido-bazic (in principal acidoza metabolica), cresterea acidului lactic, modificari ale probelor hepatice si renale.