Dieta Boala Crohn

Indicatii de regim alimentar in boala Crohn

Regimul alimentar in Boala Crohn trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • —  sa satisfaca nevoile calorice cantitative si calitative ale bolnavului, in general subnutrit;
  • —  sa asigure echilibrul intre principiile alimentare;
  • —  sa aduca o cantitate suficienta de saruri minerale, in special fier;
  • —  sa fie bogat in vitamine;
  • —  sa evite orice iritatie mecanica si excitatie chimica a peretelui intestinal.

Diareea determina pierderi proteice la pacientii cu acesta afectiune, motiv pentru care ele trebuie suplimentate in dieta (fata de populatia generala).  Sunt indicate ca sursa de proteine:

  • supe de carne;
  • carne slaba (rasol, gratar);
  • peste;
  • oua fierte moi;
  • branzeturi nefermentate;
  • soia.

Glucidele (carbohidratii) trebuie sa suplineasca jumatate din necesarul de calorii. Sunt indicate ca sursa de glucide:

  • orez;
  • fulgi de ovaz;
  • cartofi (fierti, copti);
  • macaroane, taitei;
  • piscoturi;
  • turta dulce;
  • budinca;
  • prajituri de casa.

De notat ca alimentele bogate in fibre (paine integrala, fructe, legume) pot determina balonari si dureri abdominale, fiind indicata evitarea lor.
Este important ca lichidele si electrolitii (in special potasiul) pierdute prin diaree sa fie inlocuite printr-o hidratare corecta (ceaiuri, compoturi, supe) si alimente bogate in potasiu (cartofi, ciuperci, banane, avocado).

Alimentele cu efect iritativ la nivel intestinal trebuie evitate:

  • grasimile animale;
  • varza;
  • conopida;
  • napi;
  • fasole;
  • broccoli;
  • alcool;
  • cafea;
  • zahar;
  • fructe uscate sau cu continut crescut in zahar (struguri, pepene, ananas).

Litiaza renala este o complicatie frecventa a bolilor inflamatorii intestinale, de aceea se va evita consumul alimentelor bogate in oxalati:

  • sfecla;
  • ceai negru;
  • ciocolata; cacao;
  • smochine;
  • piper;
  • nuci, alune;
  • carne de miel;
  • spanac;
  • lamai;
  • patrunjel;
  • macese.