Gastroenterologie

Examenul fizic in gastroenterita bacteriana

Deshidratarea este cauza principala de mortalitate si morbiditate in cazurile de gastroenterita. Letargia, diminuarea cunostiintei, mucoase uscate, ochi incercanati, afundati in orbite, turgor al pielii absent, reducerea reumplerii capilare trebuie sa trezeasca suspiciunea de deshidratare.

Se considera deshidratarea hiponatremica la copiii care au fost hraniti cu solutii diluate (ceai, apa de orez, formula diluata) . Se considera deshidratarea hipernatremica la pacientii care au consumat solutii saline si hipertone, care au pierdut fluide hipertone (diaree apoasa profuza) si care prezinta senzoriu redus.

Malnutritia este tipic un semn al procesului cronic. Reducerea musculara si a grasimii se datoreaza dezvolatrii secundare a intolerantei la carbohidrati.

Durerea abdominala este un simptom comun al gastroenteritei. Durerea abdominala este nespecifica, sub forma de crampe si nonfocala. Durerea nu creste cu palparea. Durerea focala care se agraveaza cu palparea, sensibilitatea de rebaund sau apararea musculara sugereaza complicatii sau alt diagnostic noninfectios gastrointestinal.

Garguimentele (borborismentele) sunt definite ca cresterea peristalticii cu diaree din intestinul subtire. Pot determina zgomote hidroaerice audibile sau activitate intestinala palpabila.

Eritemul perianal rezulta prin iritatia mucoasei cauzata de scaunele acide frecvente. Tegumentele umede din acea zona determina aparitia de eritem si ulceratii.

Convulsiile la un pacient cu diaree ridica posibilitatea unei gastroenterite determinate de specii de Shigella, Escherichia coli enterohemoragica sau un dezechilibru electrolitic-hipernatremia.