Dictionar medicamente litera F

Fervex

Compozitie fervex

Fervex

Un plic cu granule pentru solutie orala contine paracetamol 500 mg, acid ascorbic 200 mg si maleat de feniramina 25 mg si excipienti: zahar, acid citric anhidru, guma arabica, zaharina sodica, aroma Antilles 87,5748 [ulei de lamaie, ulei de scortisoara, extract de concentrat de rom, extract de vanilie, balsam de Peru, rezina benzoe, maltodextrina, guma arabica, glucoza, dioxid de siliciu [E 551], butilhidroxianisol [E 320], butilhidroxitoluen [E 321].

Indicatii fervex

Tratamentul simptomatic al racelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, starilor gripale (pentru ameliorarea stranutului, secretiei nazale apoase, inflamatiei mucoaselor nazala si sinusala, febrei, durerilor de cap si musculare).
Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar in cazul aparitiei infectiilor bacteriene.

Contraindicatii fervex

Nu utilizati Fervex „pentru adulti” :

  • daca sunteti alergic la paracetamol, fenacetina sau alte antiinflamatoare, feniramina sau alte antihistaminice sau la oricare dintre componentii produsului
  • daca aveti un deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza
  • daca suferiti de insuficienta renala severa (riscul de efecte nedorite renale poate fi crescut in cazul administrarii prelungite de doze mari)
  • daca aveti tulburari uretro-prostatice cu risc de retentie urinara
  • daca suferiti de glaucom cu unghi inchis sau predispozitie la glaucom cu unghi inchis; glaucom cu unghi deschis
  • daca suferiti de insuficienta hepatocelulara
  • daca sunteti in tratament concomitent cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) non-selective
  • daca suferiti de litiaza renala oxalocalcica (doze mari – 1 g acid ascorbic pe zi, timp indelungat)
  • daca aveti varsta sub 15 ani

Reactii adverse fervex

Ca toate medicamentele, Fervex „pentru adulti” poate provoca efecte nedorite:
– sedare, somnolenta, uscaciunea gurii, tulburari urinare, tulburari de acomodare a vederii la distanta), stare confuzionala, agitatie la pacientii varstnici, tensiune arteriala scazuta la pozitia „stat in picioare”, ameteala, scaderea memoriei si capacitatii de concentrare
– rare cazuri de trombocitopenie [scaderea sub nivel normal al unor elemente sanguine – plachete, care au rol in procesul de coagulare a sangelui manifestata prin sangerari neobisnuite si aparitia de hematoame], anemie hemolitica [scaderea sub nivel normal al unor elemente sanguine – hematii, manifestata prin stare de oboseala si slabiciune neobisnuite], agranulocitoza [manifestata prin febra cu sau fara frisoane, ulceratii sau pete de culoare alba la nivelul buzelor sau mucoasei bucale, ulceratii la nivelul faringelui].
– in cazuri mai rare, mancarime la nivelul pielii, roseata pielii, urticarie, cand trebuie oprit tratamentul si anuntat medicul.
Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul despre orice alte efecte nedorite care au aparut in cursul tratamentului, si nu au fost mentionate in acest prospect.

Mod de administrare fervex

Adulti (cu varsta peste 15 ani): Un plic Fervex „pentru adulti” de 2-3 ori pe zi. Intervalul intre administrari trebuie sa fie de cel putin 4 ore.
Daca suferiti de insuficienta renala severa [clearanceul creatininei -10 ml/min], intervalul intre administrari trebuie sa fie de cel putin 8 ore.
Plicurile se administreaza cu o cantitate suficienta de apa rece sau fierbinte.

Pentru tratamentul starilor gripale, este preferabila administrarea acestui medicament cu apa fierbinte, seara, din momentul aparitiei primelor simptome.

Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca starea de rau continua si dupa 5 zile de tratament.
Medicul dumneavoastra va va informa cat va dura tratamentul cu Fervex „pentru adulti”.
Daca aveti impresia ca efectul lui Fervex „pentru adulti” este prea puternic sau prea slab intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Precautii fervex

Nu depasiti dozele indicate si consultati medicul daca acest lucru s-a intamplat accidental. Daca apar reactii alergice, tratamentul va fi intrerupt imediat.
Nu combinati Fervex „pentru adulti” cu alte medicamente (de exemplu, barbiturice, carbamazepina, hidantoina, rifampicina, sulfinpirazona, contraceptive estro-progestative, antifungice, doxorubicina, izoniazida, mercaptopurina, metotrexat, saruri de aur, barbiturice, primidona, anticoagulante cumarinice, antiinflamatoare nesteroidiene, ciclosporina, agonisti morfinici, antiacide, carbune activat, anticolinergice, fenicoli, sultoprida, IMAO, deprimante ale SNC, atropina, fenitoina, deferoxamina) fara sa va consultati medicul sau farmacistul. Pentru a evita potentiale interactiuni intre diferitele medicamente, trebuie ca dumneavoastra sa informati precis medicul dumneavoastra sau farmacistul daca ati luat sau luati si alte medicamente.

Nu folositi Fervex „pentru adulti” daca suferiti de boli renale, fara sa aveti avizul medicului.

Nu lasati Fervex „pentru adulti” la indemana copiilor.
Datorita continutului in zahar, trebuie avuta o grija deosebita cu acest medicament in caz de diabet, intoleranta la fructoza, glucoza sau malabsorbtia galactozei, deficienta de zaharaza-izomaltaza [o boala genetica rara].
Este necesara prudenta in cazul administrarii la varstnici.
Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca sunteti sau ati fost in una din aceste situatii.

Sarcina si alaptarea

Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament.
Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau intentionati sa ramaneti insarcinata.
Datorita absentei studiilor pe animale si la om, riscul este necunoscut. In consecinta, ca o masura de precautie, acest medicament nu trebuie administrat in timpul sarcinii sau in perioda de alaptare.
Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament in timpul alaptarii.

Forma de prezentare

Cutie cu 6 plicuri a cate 13,1 g granule pentru solutie orala.
Cutie cu 8 plicuri a cate 13,1 g granule pentru solutie orala.
Producator: Bristol-Myers Squibb – Franta