Procto.ro – Ghid de sanatate si medicina

Fistula perianala. Descriere – tratament fistula perianala

Fistula perianala. Descriere – tratament fistula perianala
mai 14
20:32 2011

Arareori sa întîmpla ca o boala de asa o banalitate sa produca atît de multe efecte negative asupra întregului organism cum reuseste fistula perianala. Ca urmare, este important sa povestim cît mai multe despre ea, cu gîndul ca multi pacienti vor fi la adapost de necazuri citind aceste rînduri.

Totul începe cu un abces. Adica o colectie de puroi asezata undeva între cele doua fese. Si, ca de obicei, rusinea învinge si pacientul sta si suporta cîteva zile niste dureri dificil de imaginat, numai ca sa nu mearga la doctor. Pe de o parte, pentru ca e o zona rusinoasa, iar pe de alta, pentru ca din auzite aceasta afectiune înseamna operatie, cei mai multi se tem sa mearga la doctor. Ca unul care vede des necazuri de acest tip, nu o sa înteleg niciodata cum se poate sa stea cineva acasa si sa sufere asa o durere si sa nu mearga la doctor. Ce ar putea face doctorul, decît, în cel mai rau caz, o durere care oricum exista. Durerea medicala ar dura mai putin dar ar rezolva lucrurile. Asa ca, pacientul prefera sa stea, ca „o sa treaca”. Si adevarul este ca si trece. Într-o zi, abcesul se sparge si durerile dispar, iar totul pare ca reintra în normal. Dar apare o problema: odata cu disparitia durerilor, a abcesului si a noptilor nedormite, nu dispare si puroiul. O bucata de vreme, pacientul spera ca va trece, ca toate celelalte. Ei bine, nu e cazul. Nu numai ca nu trece, dar reuseste sa învinga si caracterele cele mai tari. Adica puroiul continua sa curga dintr-o mica gaurica timp de luni si ani, pîna ce determina pacientul sa vada un medic.

Aceasta este fistula perianala. Si ea este producatoarea unor probleme greu de imaginat. Cum abcesul apare mai des la bolnavi cu probleme de imunitate, fie pe diabet, fie pe alte boli ce afecteaza apararea organismului, prezenta unor bacterii în corp pentru perioade lungi de timp deterioreaza semnificativ întregul organism. Pentru întelegerea mai buna a fenomenelor, as lua exemplul unui diabetic la care fistula perianala dureaza cîteva luni. În tot acest interval, glicemia sta crescuta peste 2, fenomenele de retinopatie (tulburarile de vedere specifice ale diabetului) progreseaza si bolnavul vede din ce în ce mai prost, afectarea rinichiului devine mai importanta, ceea ce determina si alte schimbari în organism, edeme, probleme respiratorii. Toate sînt legate de o infectie cronica netratata. Si toate progreseaza pe masura ce timpul trece. Vestea cu adevarat trista este ca si daca pacientul este operat si problema este rezolvata la un moment dat, tot ce s-a pierdut ramîne pierdut.

Nici la pacientul fara afectari imunitare lucrurile nu stau mai simplu. În sensul ca orice infectie cronica a organismului scade atît apararea antiinfectioasa, cît si pe cea antitumorala. În asemenea conditii este necesar sa se faca un tratament cît mai rapid si cît mai corect al abcesului perianal sau a fistulei, daca aceasta a aparut.

Din pacate, vestile proaste nu se opresc aici. Fistula perianala este o candidata serioasa la operatii repetate, din ce în ce mai mari si cu risc mare de recidiva. Adica si operate, fie fistula, fie abcesul perianal au tendinta sa reapara sau sa-si continue evolutia. La acest moment, trebuie pusa problema unui specialist axat pe acest tip de patologie, cu multa experienta si care poate mai repede sa rezolve cazul.

Sînt si situatii în care bolnavul ajunge disperat de lunga evolutie a bolii si nu mai are nici un fel de dorinta ca aceasta sa se prelungeasca. În cazuri cu evolutie lunga, pacientul trebuie trimis la un chirurg cu experienta, ceea ce nu e totdeauna usor de gasit. În cartile de chirurgie este scris ca fistula operata are mari sanse de recidiva si este greu de spus care sînt factorii ce ar putea schimba asta. În orice caz, pansamentele executate cu rabdare de catre medic, continua evaluare a situatiei locale si deschiderea medicului de a cere un sfat de la cineva mai priceput cresc semnificativ sansele de succes în aceste cazuri.

Lasînd la o parte problemele pe care le determina sau le favorizeaza prezenta fistulei în corp, cred ca merita un cuvînt aparte si bolile care predispun la aparitia ei. Boala Crohn este o afectiune inflamatorie rara a tubului digestiv, care determina îngrosari ale peretelui intestinal si poate duce la aparitia de fisuri, fistule si abcese pe toata lungimea sa si, se considera a avea o importanta componenta autoimuna. Orice puseu evolutiv al unei boli Crohn dezechilibreaza întregul organism, iar aparitia abceselor perianale în aceste conditii nu este rara. Evident, problemele imunitare ale bolnavului sînt de natura sa favorizeze aparitia abceselor si a fistulelor în orice moment. Mai mult, infectia cronica reprezentata de fistula perianala agraveaza evolutia bolii Crohn.

În ce priveste diabetul, trebuie spus ca orice infectie, fie ea cît de aparent neimportanta, greveaza echilibrul glicemic, fapt ce determina grabirea degradarii organelor interne si a ochilor. Ca regula generala, orice deficit imun duce la riscul aparitiei abcesului perianal si a fistulei. Cirozele, etilismul cronic, tratamentele prelungite cu deprimante imune cortizonice sau nu, terapiile post-transplant, SIDA, toate afecteaza apararea imuna a organismului si îl expun riscului de infectii. De aceea, orice abces perianal trebuie tratat chirurgical de la început, pentru a creste sansele de vindecare si a scadea riscul de recidiva. Astfel, este importanta prezentarea la medic imediat ce apar semnele unei infectii perianale, nu atît pentru rezolvarea ei, cît si pentru eventuale explorari ce ar putea fi necesare pentru diagnosticarea unor afectiuni necunoscute.

 

About Author

Proctolog

Proctolog

Related Articles

banner hemoroizi

Ramanem conectati

    facebook     twitter     youtube     google+     rss
banner varice