Semne Simptome Litera G

Glicozurie

Clicozuria reprezinta glucoza in urina. In mod normal urina nu contine glucoza care sa poata fi dozata cantitativ prin metode obisnuite, daca valorile glicemiei nu depasesc capacitatea maxima de reabsorbitie tubulara a glucozei (Tmax < 178 mg). Prin procedee specifice se poate face o determinare cantitativa si se accepta ca o cantitate normala de glucoza in urina este de 50 mg in 24 de ore.

In general urina contine mono si dizaharide.  Astfel intalnim glucoza si fructoza din prima categorie si lactoza si galactoza din a doua categorie.

In urina pot aparea glucidele ca urmare a tipului de alimentatie dar si ca urmare a unor stari fiziologie(de exemplu lactoza in sarcina, in ultimul trimestru de sarcina , sau la copiii distrofici). Fructoza poate sa apara in urina dupa consumul de fructe, in defectele enzimatice ale diabetului sever.

Cauzele majore ale glicozuriei (glucozuriei) sunt doua:

  • Fie cantitatea de glucoza din sange este atat de mare, incat tubulii renali nu sunt capabili sa reabsoarba intreaga cantitate
  • Fie tubulii renali nu sunt capabili sa reabsoarba glucoza, existand un defect la nivelul de reabsorbtie al glucozei. Aceasta conditie se numeste glicozurie (glucozurie) renala.